Fondsenhuizen spelen in op populariteit themafondsen

©Hollandse Hoogte / Flip Franssen

Het belegd vermogen in themafondsen is de voorbije drie jaar meer dan verdrievoudigd. BNP Paribas Asset Management breidt zijn aanbod uit met een gemengd themafonds dat zowel in aandelen als in obligaties belegt.

Themafondsen zijn geen pure sectorfondsen of louter duurzame fondsen, maar fondsen die inzetten op de structurele trends in onze maatschappij, zoals digitalisering en ecologie. De fondsen zijn de voorbije jaren stevig gegroeid. Volgens cijfers van het onderzoeksbureau Morningstar is het wereldwijde belegd vermogen in themafondsen de afgelopen drie jaar gestegen van 142 naar 490 miljard euro. Eind maart telde Morningstar wereldwijd 1.349 themafondsen, waarvan de meerderheid uit Europa afkomstig is.

De essentie

  • Het belegd vermogen in themafondsen verdrievoudigde in drie jaar naar 490 miljard euro.
  • Themafondsen zijn doorgaans pure aandelenfondsen.
  • BNP Paribas Asset Management lanceerde vorige maand een gemengd themafonds dat ook in obligaties belegt.

Ondanks de groeiende interesse is het opletten geblazen. Beleggers verwachten van deze fondsen vaak bovengemiddelde rendementen, maar in de praktijk is dat lang niet altijd het geval. Van de themafondsen die voor 2010 werden opgericht, deed slechts een kwart het de voorbije tien jaar beter dan de brede MSCI World-index, becijferde Morningstar. Bovendien werd de voorbije tien jaar ook meer dan de helft van de themafondsen opgedoekt.

Gemengde fondsen

In de grote meerderheid van de gevallen zijn themafondsen pure aandelenfondsen. BNP Paribas Asset Management lanceerde vorige maand echter een gemengd themafonds, dat voor twee derde in aandelen belegt en voor een derde in obligaties. Daardoor is het risico kleiner dan dat van de meeste andere themafondsen.

Het fonds van BNP Paribas AM speelt in op een combinatie van drie basisthema's. Met duurzaamheid zet het fonds in op energietransitie, milieubescherming, duurzame consumptie en sociale kwesties rond inclusieve groei. Innovatie richt zich op de digitale transitie en vernieuwing in de gezondheidszorg. En bij geopolitiek en economie ligt de nadruk op de transitie na Covid-19 en de rol van China in de wereldeconomie.

Van de themafondsen die voor 2010 werden opgericht deed slechts een kwart het de voorbije tien jaar beter dan de brede MSCI World-index.

Het fonds is een fonds van fondsen. Het belegt vooral in fondsen die BNP Paribas AM zelf beheert en die inzetten op één specifiek thema, zoals energietransitie, water of disruptie. Toch komen ook externe fondsen en trackers aan bod. Eind mei waren acht van de tien grootste posities BNP Paribas-fondsen. De overige twee waren Allianz Global Artificial Intelligence en Sequoia Economic Infrastructure. Het fonds rekent geen instapkosten aan, maar onder andere door de dakfondsenstructuur liggen de jaarlijkse lopende kosten met 2,18 procent wel aan de hoge kant voor een gemengd fonds.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud