Forse groei voor fondsenspaarplannen in 2019

©ANP XTRA

Steeds meer Belgen beleggen gespreid in de tijd in fondsen via een spaarplan. Bij verschillende banken steeg het aantal plannen in 2019 met meer dan 20 procent.

De grootste groei werd opgetekend bij Belfius, waar het aantal fondsenspaarplannen in 2019 met 53 procent toenam. Ook KBC zag een forse toename. ‘In 2019 tekenden we een stijging van 22 procent op. In vier jaar tijd verdubbelde het aantal’, klinkt het. KBC heeft liefst 330.000 beleggingsplannen lopen. Al betekent dat niet dat het over 330.000 beleggers gaat, want elke belegger kan meerdere plannen afsluiten.

Het magazine 'Fonds', woensdag 22/1 gratis bij De Tijd

Dossier: Zonder emoties sparen via fondsen

Interview met Johan Lema, CEO van KBC Asset Management: 'We willen een Apple op de fondsenmarkt zijn'

De 3 favoriete fondsen van Aynard de Monts (MeDirect)

 

Ook BNP Paribas Fortis zag een tweecijferige groei in 2019. ‘Het systeem is populair door de combinatie van een spaarplan en de gespreide instap in de beurs’, luidt het. Bij ING, dat 133.843 beleggingsplannen heeft lopen, was er een groei van 4,4 procent in 2019.

Crelan en AXA, die na de prille fusie de cijfers nog apart rapporteren, zagen in 2019 een groei van respectievelijk 31 en 27 procent. ‘Spaarders zijn op zoek naar meer rendement en dan is het beleggingsplan een goed product om kennis te maken met de beurs’, zegt Lisa Pieters van AXA.

Online

Ook bij de online fondsensupermarkten kennen de plannen veel succes. MeDirect zag een stijging van 17 procent van de beleggingen, bij Keytrade gaat het om een groei van 26 procent. MeDirect lanceerde deze week trouwens een duurzaam beleggingsplan 'MeGreen' om op de vraag van de klanten in te spelen.

 Het systeem is populair door de combinatie van een spaarplan en de gespreide instap in de beurs.
BNP Paribas Fortis

Volgens Deutsche Bank bewijzen fondsenspaarplannen zeker in wispelturige beurstijden hun waarde. ‘Eind 2018 durfden veel mensen niet te beleggen omdat de markt onzeker was en te fel daalde. In 2019 durfden velen niet te beleggen omdat de markt te veel gestegen was. Met een fondsenspaarplan hebben ze die twijfels niet’, zegt Knut Huys.

Flexibel

Een voordeel van fondsenspaarplannen is dat ze een grote flexibiliteit bieden. Bij de meeste banken kan de klant kiezen tussen verschillende frequenties. Doorgaans kan het maandelijks, driemaandelijks, halfjaarlijks en jaarlijks. De instapdrempel is ook zeer laag. Meestal kunnen stortingen al van 25 tot 50 euro.

Beleggingsplannen zijn er voor elke leeftijd, maar het valt op dat het gros van het vermogen in de fondsenspaarplannen bij oudere mensen zit. ‘De meeste spaarplannen zitten bij klanten tussen 40 en 60 jaar. De gemiddelde leeftijd is iets meer dan 50 jaar’, zegt Bank Nagelmackers. Ook bij BNP Paribas Fortis en MeDirect hebben vooral 40-plussers zo’n plan.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud