Fund awards: Carmignac bekroond tot beste fondsenbeheerder

Edouard Carmignac, CEO Carmignac ©Antoine Doyen

De Franse vermogensbeheerder Carmignac wint voor het eerst de Super De Tijd & L’Echo Award. Columbia Threadneedle en Pimco zijn respectievelijk de beste beheerders aandelen- en obligatiefondsen. Bij de individuele fondsen haalt het Belgische DPAM 5 awards binnen.

Voor het 25ste opeenvolgende jaar reiken de zakenkranten De Tijd en L’Echo awards uit aan de best presterende fondsen op de Belgische markt. Dat gebeurt volgens een unieke methodologie waarbij regelmaat van de prestatie over de voorbije vijf jaar centraal staat.

Carmignac won de award voor beste beheerder over alle beleggingscategorieën. Het Franse fondsenhuis deed het de voorbije vijf jaar vooral goed met zijn aandelen- en obligatiefondsen. Het vlaggeschipfonds Carmignac Patrimoine, dat zowel in aandelen als in obligaties belegt, had verschillende jaren te kampen met tegenvallende prestaties, maar zette in het volatiele jaar 2020 wel een topprestatie neer. Het doet wat denken aan het andere crisisjaar 2008, toen Carmignac Patrimoine als een van de weinige fondsen een positief rendement boekte. ‘Het klopt dat we het in nerveuze markten historisch beter doen’, zegt CEO en oprichter Edouard Carmignac.

Edouard Carmignac: 'Chinese obligaties vinden we interessant'

De Britse beheerder Columbia Threadneedle, stockpicker pur sang, haalde de award binnen als beste beheerder van aandelenfondsen. ‘Onze cultuur van samenwerking en de focus op analyse liggen aan de basis van consistente prestaties’, zegt hoofdstrateeg William Davies. Het Amerikaanse Pimco deed zijn naam alle eer aan door de award voor beste obligatiebelegger binnen te halen. ‘Om met succes obligatieportefeuilles te beheren is het belangrijk te beschikken over een sterk beleggingsproces. We hebben ons proces over een periode van 50 jaar gebouwd en verfijnd', zegt hoofdstrateeg Dan Ivascyn.

Het klopt dat we het in nerveuze markten historisch beter doen.
Edouard Carmignac
CEO Carmignac

Individuele awards

Behalve de drie awards voor fondsenhuizen werden ook 16 individuele fondsen in de bloemetjes gezet. De grote slokop was het Belgische DPAM, dat vijf awards binnenhaalde, onder meer met het Argenta Pensioenspaarfonds en twee andere gemengde fondsen. In de categorie Belgische aandelen ging de prijs naar AXA Investment Managers, dat de award voor het derde opeenvolgende jaar won met AXA B Equity Belgium.

William Davies (Threadneedle): 'Er is verder opwaarts potentieel voor aandelen'

De winnende fondsen vertonen enkele opvallende gelijkenissen. Vaak gaat het om pure stockpickers die op basis van fundamentele analyse op zoek gaan naar kwaliteitsvolle bedrijven met een houdbaar winstmodel. Ze houden geen rekening met bedrijven die in referentie-indexen zitten, waardoor hun portefeuilles sterk van de marktindex afwijken.

Ik wil goede bedrijven kopen, er niet te veel voor betalen en vervolgens niets doen.
Terry Smith
Fondsbeheerder Fundsmith Equity

Schaalgrootte

De beheerders geloven ook in hun keuzes, wat zich vaak vertaalt in zeer geconcentreerde portefeuilles van 30 à 40 posities die bovendien langer dan gemiddeld in portefeuille blijven. ‘Ik wil goede bedrijven kopen, er niet te veel voor betalen en vervolgens niets doen', zegt Terry Smith, beheerder van Fundsmith Equity, dat won in de categorie internationale aandelenfondsen.

Dan Ivascyn: 'Groeimarktobligaties vinden we interessant'

Voorts valt de schaalgrootte op bij de winnende fondsen. Van de 16 winnende fondsen hebben er 12 een belegd vermogen dat hoger ligt dan 1 miljard euro. Die schaalgrootte heeft als gevolg dat de kosten van de winnaars lager liggen dan gemiddeld, al is dat zeker niet voor alle winnaars het geval. De gemiddelde jaarlijkse kosten van de winnaars komen op 1,4 procent. De fondsbeheerders worden bij de Fund Awards beoordeeld op hun prestaties na kosten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie