Grondstoffenfondsen klauteren uit hun put

Een opslagplaats van ruw ijzererts in China. ©Photo News

Grondstoffenfondsen surfen mee op de recente hausse van de grondstoffenprijzen. Maar let op, de verschillen tussen de fondsen kunnen groot zijn.

Met de recordprijzen die koper en ijzererts de voorbije dagen aantikten, lijkt een einde gekomen aan de berenmarkt waarin grondstoffen sinds 2010 verzeild waren geraakt. Het herstel van de grondstoffen is ingegeven door het economisch herstel en door een versnelling van de evolutie naar een groenere economie. Ook zoeken beleggers in grondstoffen een bescherming tegen oplopende inflatie.

Het herstel van de grondstoffenprijzen betekent ook goed nieuws voor de grondstoffenfondsen die over een periode van 1 jaar rendementen tussen 20 en 70 procent in euro optekenen. Maar wie 10 jaar geleden in een grondstoffenfonds stapte, kijkt wel nog steeds aan tegen een gemiddeld verlies in euro van 5 procent per jaar.

Grondstoffenfondsen

  • Grondstoffenfondsen behoren tot de best presterende fondsen sinds begin dit jaar.
  • Door de zeer heterogene categorie kunnen de prestaties van de fondsen fors verschillen.
  • Wie belegt in actief beheerde fondsen belegt doorgaans op een indirecte manier in grondstoffen.

Met grondstoffenfondsen profiteert u op een indirecte manier van de stijging van grondstoffenprijzen. De fondsen beleggen doorgaans in bedrijven, zoals mijnen en oliebedrijven. De verschillen tussen de fondsen kunnen groot zijn, afhankelijk van de accenten die de fondsbeheerder legt. Franklin Natural Resources bijvoorbeeld is voor meer dan 60 procent belegd in de energiesector. Isatis Global Natural Resources Flexible, beheerd door de Belg Boris Cukon, belegt momenteel vooral in goud, zilver, uranium en koper.  

In de groep van de grondstoffenfondsen kan ook voor een specifieke focus worden gekozen. Denk aan goudfondsen, of fondsen die specifiek op industriële metalen inzetten. Het World Mining fonds van BlackRock is een voorbeeld van dat laatste. Met een return van 32 procent in euro sinds begin dit jaar is dit fonds een van de best presterende fondsen van dit jaar.

Beleggen in grondstoffen kan uiteraard ook via trackers. Die volgen op een directe manier de grondstoffenprijzen. Maar ook hier zijn de verschillen groot, afhankelijk van de onderliggende index. In de S&P GSCI-index nemen energiegrondstoffen, zoals olie en gas, meer dan 50 procent van de index voor hun rekening. In de Roger International Commodity Index is dat 40 procent, in de Bloomberg Commodity index slechts 23 procent. De industriële metalen, die de voorbije maanden in uitstekende doen zijn, vertegenwoordigen in de meeste indexen een belang tussen 10 en 20 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud