Advertentie

Grootste pensioenspaarfonds in België wordt duurzaam

©Hollandse Hoogte / Peter Hilz

Pricos en Pricos Defensive, de twee pensioenspaarfondsen van KBC die samen meer dan 6,2 miljard euro onder beheer hebben, verduurzamen hun beleggingsbeleid.

KBC wil vanaf donderdag voor al zijn pensioenspaarfondsen een maatschappelijk verantwoord beheer toepassen. Dat is al het geval voor Pricos SRI, het derde pensioenspaarfonds van KBC. ‘Door ook Pricos te verduurzamen wordt het verschil met Pricos SRI kleiner, al blijven het aparte fondsen’, zegt woordvoerder Stef Leunens.

Door Pricos te verduurzamen wordt het verschil met Pricos SRI kleiner, al blijven het aparte fondsen.
Stef Leunens
KBC

De aandelen en obligaties waarin Pricos belegt zullen een dubbele screening ondergaan. ‘Meer bedrijven worden uitgesloten, zoals die die actief zijn in tabak, gokactiviteiten of fossiele energie. Daarna worden bedrijven en overheden onderling met elkaar vergeleken en worden de minst duurzame verwijderd. Voor bedrijven wordt gekeken naar hun impact op milieu, samenleving en deugdelijk bestuur. Voor overheden wordt gekeken naar gezondheid, gelijkheid en vrijheid van de bevolking, milieu en internationale verhoudingen. Op basis van die vergelijking worden de 20 procent minst duurzame beleggingen verwijderd uit ons universum’, luidt het.

Die tweede stap maakte nog het verschil liggen met het Pricos SRI-fonds. ‘De SRI-variant zal strenger screenen op de meest duurzame bedrijven in hun categorie. Dat betekent dat er meer dan 20 procent bedrijven uit elke sector uit de selectie vallen. Die strengere beperking van het beleggingsuniversum is niet mogelijk voor het gewone Pricos-fonds door zijn grote omvang.’

De essentie

  • Pricos, het grootste pensioenspaarfonds in België, zal vanaf 11 november duurzaamheidsregels toepassen.
  • Hierdoor kan het fonds als een maatschappelijk verantwoord product (lichtgroene categorie volgens Europese regels) in de markt worden gezet.
  • KBC zal ook het Belgische duurzame label voor het fonds aanvragen

Lichtgroen

Door de aanpassing zullen de Pricos-fondsen als lichtgroene beleggingsproducten (artikel 8) in de markt worden gezet volgens de Europese SFDR-regels. De gewone Pricos-fondsen vallen nog onder de grijze categorie (artikel 6), wat overeenkomt met producten zonder duurzaamheidsdoelstellingen. De Europese regels delen beleggingsproducten op in drie categorieën, waarbij de donkergroene categorie (artikel 9) producten bevat met de meest duurzame impact.

KBC zal het Belgische duurzame label Towards Sustainability aanvragen voor Pricos en Pricos Defensive. Enkel de SRI-variant heeft dat label.

Uitzonderingen

Van de 15 unieke pensioenspaarfondsen op de Belgische markt hebben twee fondsen het duurzame label nog niet aangevraagd. Dat betekent volgens die fondsenhuizen niet dat hun fondsen niet duurzaam beleggen. ‘We gaan uit van de eigen sterktes die het label volgens ons niet genoeg in de verf zet. We hebben drie pijlers: uitsluiting, integratie en engagement en we focussen vooral op dat laatste. Engagement vormt geen onderdeel van het label’, luidt het bij Delen Private Bank, de beheerder van Hermes Pensioenfonds.

Dierickx Leys heeft het label niet aangevraagd voor zijn Interbeurs Hermes Pensioenfonds. ‘We vinden de waarde van het label zeer relatief’, zegt Werner Wuyts. ‘We passen rigoureus een duurzaamheidspolitiek toe. Eerst hanteren we de uitsluitingslijst van het Noorse Pensioenfonds. Daarna sluiten we de sectoren tabak, wapens en gokken uit. Als laatste bekijken we de dossiers individueel op basis van de scores van het onderzoeksbureau Sustainalytics’, zegt Wuyts.

Meer dan 1,7 miljoen Belgen doen aan fiscaal voordelig pensioensparen via een fonds, goed voor een belegd vermogen van 23,2 miljard euro. De dynamische fondsen boekten sinds begin dit jaar een gemiddeld rendement van 15,4 procent, de defensieve fondsen 7 procent.

Op 20 november komt Wim Van Hyfte van de vermogensbeheerder Candriam spreken op Finance Avenue over duurzame beleggingsfondsen. Het volledige programma van deze geldbeurs vindt u op www.financeavenue.be.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud