Haal koolstof uit uw portefeuille

©REPORTERS

Het Zwitserse fondsenhuis Lombard Odier lanceert vier strategieën waarmee beleggers kunnen mee- timmeren aan de weg naar een CO₂-neutrale wereld.

De race naar de ‘netto nul’ (net zero) is begonnen. ‘Bijna 80 procent van de globale economie is onderworpen aan de doelstelling om CO₂-neutraliteit na te streven. Vorig jaar was dat nog 16 procent’, zegt Thomas Höhne-Sparborth. Het Zwitserse Lombard Odier is een van de 87 fondsenhuizen die het Net Zero Asset Managers-initiatief ondertekenden. Met het initiatief willen de fondsenhuizen meetimmeren aan de weg naar een klimaatneutrale wereld.

Om zijn ondertekening kracht bij te zetten lanceert Lombard Odier vier nieuwe beleggingsstrategieën, de netzerostrategieën. Het gaat om twee aandelen- en twee obligatieportefeuilles die de strategie toepassen.

We kiezen bedrijven die bezig zijn hun CO₂-uitstoot sterk te verminderen. Zo willen we sneller naar een koolstofneutrale wereld gaan.
THOMAS HöHNE- SPARBORTH
LOMBARD ODIER

‘We geloven dat veel fondsenhuizen de netzerodoelstelling te simplistisch nastreven. De CO₂-uitstoot die bedrijven rapporteren, is vaak de basis om al dan niet in bedrijven te investeren. Maar zo simpel is het niet’, zegt Höhne-Sparborth. ‘Ten eerste zijn die data gebaseerd op het verleden en kijken ze niet naar de toekomst. Bovendien zijn die ‘vervuilers’ niet per definitie te mijden. Je kan stellen dat we het aluminium of de chemicaliën die we in de industrie gebruiken vervangen door duurzamere producten. Maar het is een utopie te denken dat we over 50 jaar geen aluminium of chemicaliën meer zullen gebruiken. We hebben altijd bedrijven nodig die dat produceren. Dan is het beter in die sectoren te beleggen en te kiezen voor de bedrijven die echt de moeite doen om hun CO₂-uitstoot te verminderen.

Duurzame filter

De twee aandelenstrategieën vertrekken van de brede aandelenindexen MSCI World en MSCI Europe en passen daarop hun duurzame filters toe. Dat gebeurt in twee fasen. ‘Ten eerste bepalen we op sectorniveau hoe snel de CO₂-uitstoot verminderd kan worden. Is de technologie beschikbaar om dat te doen? Voor elektriciteit zijn er alternatieven, zoals windenergie, maar voor staal is dat een stuk moeilijker. In een tweede fase gaan we kijken naar de individuele bedrijven en zetten we hun inspanningen af tegenover die van de sector.’ Op die manier is de uitbouw van een gespreide portefeuille mogelijk.

‘Door te kiezen voor bedrijven die sterk bezig zijn hun CO₂-uitstoot te verminderen, geloven we dat we de weg naar een koolstofneutrale wereld kunnen versnellen’, zegt Höhne-Sparborth.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud