Hoeveel kost uw pensioenspaarfonds?

©BELGA

De regering-De Croo maakt er een doelstelling van de kosten van pensioenspaarproducten tegen het licht te houden. De aanbieders van pensioenspaarfondsen noemen de kosten marktconform en plannen geen aanpassingen.

E en belangrijk zinnetje in het regeerakkoord van de nieuwe regering trok de aandacht van de pensioenspaarder. ‘De kosten (instapkosten, beheerskosten...) die in het kader van de tweede en derde pensioenpijler worden aangerekend door financiële instellingen, worden in kaart gebracht, geanalyseerd en indien nodig worden maatregelen genomen.’

Hoe hoog zijn die kosten precies? Veel hangt af van het type product. De kosten in de tweede pensioenpijler, waarbij een aanvullend pensioen via de werkgever wordt opgebouwd, verschillen van die van de derde pijler, het individuele pensioensparen. En ook in die pijler is er een onderscheid tussen de pensioenspaarfondsen en de pensioenspaarverzekeringen.

We beperken ons tot de pensioenspaarfondsen. De jaarlijks terugkerende kosten variëren volgens de essentiële beleggersinformatie van de fondsen afhankelijk van de aanbieder tussen 1,04 en 1,69 procent per jaar. Bij die jaarlijkse kosten zijn de transactiekosten die fondsen bij elke transactie betalen niet inbegrepen. In de meeste gevallen gaat het om enkele basispunten. Bij Bank Delen bijvoorbeeld liggen de jaarlijkse kosten inclusief transactiekosten op 1,24 procent. Daarnaast zijn er de eenmalige instapkosten. Die variëren naargelang de aanbieder tussen 0 en 3 procent. Argenta, Dierickx Leys en één fonds van Belfius rekenen 0 procent instapkosten aan.

'Fonds'. Uw afspraak met uw portefeuille

Het magazine 'Fonds' brengt u elke maand een overzicht van relevant fondsennieuws, analyses van beleggingsfondsen, interviews met internationale fondsenbeheerders en inzicht in de steeds complexere regelgeving. Een handig instrument voor de belegger én investment professional.

  • Interview met Deborah Fuhr, oprichtster onderzoeksbureau ETFGI: ‘Passieve fondsen lenen zich perfect voor actief beheer’
  • Hoe duur is uw pensioenspaarfonds?
  • De favoriete fondsen van Hans Heytens (Merit Capital)

Woensdag 21 oktober gratis bij De Tijd.

De aanbieders van de fondsen zien geen reden om die kosten te wijzigen. ‘De kosten van onze pensioenspaarfondsen zijn marktconform, zowel in vergelijking met de andere pensioenspaarfondsen als met andere, vergelijkbare beleggingsfondsen die in beheer aanleunen bij dat type fondsen. Een aanpassing ligt niet op tafel, al wordt de kostenstructuur van onze producten op regelmatige basis bekeken, geëvalueerd en bijgestuurd waar nodig’, zegt Belfius.

Verschillende partijen

Hetzelfde valt te horen bij andere aanbieders, die ook verwijzen naar de toegenomen werkingskosten. ‘De kosten weerspiegelen heel wat werk van verschillende partijen, van beleggingsadvies en financieel beheer tot administratie, bewaarneming, duurzaamheidsscreening, implementatie van nieuwe wetgeving en IT- infrastructuur. Een groot deel van de vergoeding bestaat uit kosten die naar de verschillende partijen doorvloeien voor de geleverde diensten’, zegt Isabelle Heyndrickx van VDK.

Maar vallen 3 procent instapkosten wel te rechtvaardigen nu steeds meer stortingen via automatische betaalopdrachten gebeuren? ‘Het klopt dat het grootste gedeelte via doorlopende opdrachten gebeurt, maar de achterliggende operationele verwerking en administratie van die orders is dezelfde als voor een niet-geautomatiseerd order’, zegt Belfius.

Ook BNP Paribas Fortis rechtvaardigt de instapkosten. ‘Het gaat om beperkte bedragen die in meerdere keren - tot twaalf keer per jaar - betaald worden. Bij een instapbedrag van 990 euro gaat 28,73 euro naar kosten. Dat dekt ook de administratieve kosten. Aan de klant moet een fiscaal attest bezorgd worden en de info moet aan de overheid worden doorgespeeld’, klinkt het.

De kosten weerspiegelen heel wat werk van verschillende partijen.
Isabelle Heyndrickx
VDK

Opvallend is dat Belfius zowel fondsen met 3 procent instapkosten als een fonds met 0 procent instapkosten aanbiedt. ‘Dat is historisch gegroeid. Het Belfius Pension Fund Balanced Plus werd later gelanceerd, waarbij het beheer niet identiek aan de twee voorgaande fondsen was en waardoor het fonds hogere beheerskosten had. Om die voor onze klanten te compenseren hebben we ervoor gekozen geen instapkosten aan te rekenen’, zegt Belfius. ‘Intussen hebben we dat aangepast en hebben we de beheerskosten naar beneden kunnen brengen, zonder dat we de instapkosten hebben verhoogd.’

Soms rekenen banken kosten aan als pensioenspaarders hun reserves overdragen naar een pensioenspaarfonds van een andere bank. Bij BNP Paribas Fortis lopen die op tot 150 euro. Maar soms worden die transferkosten overgenomen door de ontvangende bank, zoals bij Argenta, Belfius en VDK.

Ten slotte zijn er banken die premies geven voor pensioenspaarders die hun reserves bij hen overdragen. Bij CBC ontvangt een klant die een volledige overdracht naar een pensioenspaarrekening doet een premie van 100 euro. Bij ING loopt een cashbackactie van 40 euro voor klanten die een pensioenspaarplan openen. ‘Het gaat om een tijdelijke premie die tot 22 november 2020 loopt’, aldus de bank.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud