Impact creëren met een private privak

De Belgische vermogensbeheerders Funds for Good en Inpulse Investment Manager lanceren samen de private privak ImpaktEU.

Het fonds ImpaktEU zet in op de ontwikkeling van microfinanciering en sociaal ondernemerschap in Europa, en specifiek in België. Het zal beleggen in schuldinstrumenten of aandelen van microfinancieringsinstellingen, ethische banken of financiële tussenpersonen die mikken op sociale ondernemingen. Het fonds kan ook beleggen in kleinschalige private-equityfondsen die impact beogen.

Het fonds wil op drie niveaus impact bewerkstelligen. ‘De eerste uitdaging is maatschappelijk. Bijna 20 procent van de Europese bevolking loopt een armoederisico. De ongelijkheid neemt toe en dat leidt tot sociale spanningen en een opmars van het populisme’, zegt Bruno Dunkel, de general manager van Inpulse Investment Manager. De tweede uitdaging is ecologisch, vooral dan gericht op klimaatverandering.De derde uitdaging ligt op economisch gebied, met de gevolgen van de covidcrisis. ‘Ook hier worden weer de zwaksten in onze samenleving het zwaarst getroffen’, zegt Patrick Somerhausen, de CEO van Funds For Good.

Bijna 20 procent van de Europese bevolking loopt een armoederisico.
Bruno Dunkel
INPULSE INVESTMENT MANAGER

ImpaktEU, een Belgische private privak, streeft een jaarlijks nettorendement van 2,5 à 3,5 procent na. De beleggingshorizon is, conform de statuten van een privak, twaalf jaar. Het fonds wordt gelanceerd in juli.

Intussen heeft de Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij (FPIM) al beslist om als referentie-investeerder op te treden. De FPIM zal twee tranches van 5 miljoen euro vrijmaken voor elke tranche van 20 miljoen euro die wordt opgehaald bij overwegend private beleggers. In ruil zal het fonds erop toezien dat het minimaal 10 miljoen euro in België investeert.

Private privak

De private privak is een vehikel dat opmars maakt in ons land sinds toenmalig minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) in maart 2018 de zogenaamde relancewet lanceerde om private equity (niet-beursgenoteerde aandelen) of private debt (niet-genoteerde schuldinstrumenten) een duw in de rug te geven. ‘We willen België en Brussel uitbouwen als een financieel centrum voor private-equityfondsen die de Europese markt bekijken’, was toen een van de doelstellingen.

Niet iedereen kan zomaar een privak oprichten. De private privaks moeten een ‘AIFM compliant’ beheerder aanstellen omdat de privak beschouwd wordt als een Alternative Investment Fund (AIF). Inpulse Investment Manager is een door de toezichthouder FSMA erkende AIFM.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud