Innovatie stuwt farmafondsen hoger

De coronacrisis bracht de farmasector opnieuw onder de aandacht bij beleggers. Dankzij innovatie konden de farma- en biotechfondsen de voorbije jaren een stevig rendement neerzetten.

De gezondheidssector heeft zijn defensieve kwaliteiten tijdens de coronacrisis bevestigd. Alle farmafondsen op de Belgische markt hebben een positief rendement neergezet in 2020. Dat is een breuk met de traditie. In een Amerikaans verkiezingsjaar hebben farma-aandelen het vaak moeilijker om goed te presteren, omdat dan vaker over prijzenregulering in de gezondheidssector wordt gesproken.

De gevolgen van de coronacrisis zijn beperkt, en innovatie stuwt de sector. De zoektocht naar een vaccin en diagnostische tests heeft de schijnwerper op farma gericht, zegt Rudi Van den Eynde, hoofd Thematic Global Equity bij Candriam. Op de andere segmenten heeft corona nauwelijks impact gehad. Op langere termijn spelen andere trends.

Vier lessen

Een blik op de tabel leidt al tot een eerste vaststelling. Over een periode van tien jaar is er nu vrijwel geen verschil meer tussen biotechfondsen en fondsen die meer in de gezondheidszorg investeren. In de afgelopen vijf jaar hebben de bredere farmafondsen het zelfs beter gedaan dan de biotechfondsen.

Steeds meer Chinezen hebben toegang tot alle behandelingen die bij ons al van toepassing zijn.
rudI van den eynde
FONDSBEHEERDER CANDRIAM

Ten tweede zijn sommige farmafondsen enorm gegroeid. Het fonds van BlackRock heeft in korte tijd de grens van 10 miljard dollar onder beheer overschreden. In maart bedroeg het beheerde vermogen van BlackRock World Healthscience nog 5,5 miljard dollar. We spreken dus bijna van een verdubbeling in omvang in acht maanden.

Beste en slechtste

Ten derde blijven de rendementsverschillen tussen farmafondsen groot. Het verschil tussen de best presterende fondsen en de slechtst presterende was de voorbije tien jaar bijna 9 procent op jaarbasis. De betere prestaties worden gehaald door beheerders met een blootstelling aan technologische innovaties in de biotechsector. Dat blijkt ook uit de winnende fondsen op tien jaar, die focussen op midcapaandelen met een belangrijke biotechcomponent. Toch werden de prestaties van Polar Capital, Janus Henderson of BlackRock bereikt met radicaal andere blootstellingen dan de pure biotechfondsen van Candriam, Franklin Templeton of Pictet.

Het groeiende inzicht in het menselijk genoom brengt ons op de drempel van een revolutie.
Andy Acker
Fondsbeheerder Janus Henderson

Een andere vaststelling bij de fondsen in de gezondheidszorg is de hoge blootstelling aan aandelen uit de Verenigde Staten. De fondsen in de tabel laten een blootstelling zien tussen 69 en 89 procent, waarbij het resterende saldo meestal is belegd in Europese aandelen. Azië en Japan komen er vaak amper aan te pas.

Over een periode van tien jaar blijft het Candriam Equities Biotechnology Fund aan de top van de piramide staan. Volgens Rudi Van den Eynde wordt de biotechnologiesector ondersteund door sterke langetermijntrends, zoals de vergrijzing, innovatieve therapeutische oplossingen, een sterke prijszettingsmacht, een beperkte impact van de economische cyclus en de opkomst van de groeimarkten. ‘De dekking in China is nu veel beter, meer en meer Chinezen hebben toegang tot de meeste behandelingen die we in het Westen hebben.’

Van den Eynde is vooral positief over de vooruitzichten voor de oncologie, een snelgroeiend therapeutisch segment waar de innovatie de komende jaren bijzonder sterk zou moeten zijn. De diepte van dit segment heeft Candriam er zelfs toe aangezet een nieuw fonds voor te stellen. Het werd in 2018 gelanceerd onder de naam Belfius Equities Cure, en heeft al meer dan 1,5 miljard dollar onder beheer.

Menselijk genoom

Met een prestatie op jaarbasis van bijna 15 procent tijdens de afgelopen drie jaar is Janus Henderson Global Life Sciences stilaan dichter bij de top van de ranglijst gekomen. Fondsbeheerder Andy Acker wijst erop dat het groeiende inzicht in het menselijk genoom ons op de drempel brengt van een revolutie. Er zullen nieuwe behandelingen komen voor ziekten waarvan we dachten dat ze ongeneeslijk waren. ‘Dat perspectief geeft goede vooruitzichten’, zegt Acker. ‘We richten onze portefeuilles op bedrijven die behandelingen ontwikkelen voor ziektes waarvoor weinig alternatieven bestaan. Op de lange termijn vind ik ook de ontwikkelingen in de vroege opsporing van kanker, die honderdduizenden levens kan redden, interessant.

Over de impact van de nieuwe Amerikaanse president Joe Biden op de farma-industrie is Acker relatief gerust. ‘Zonder een duidelijke meerderheid in de Senaat is het moeilijk voor te stellen dat er in de komende twee jaar radicale hervormingen komen. Bovendien zijn de prijzen van geneesmiddelen de afgelopen vijf jaar stabiel gebleven of gedaald, terwijl de medische kosten nog altijd explosief stijgen.’

Voor de beste prestatie voor 2020 tekent een biotechfonds: Pictet Biotech, dat bij Pictet Asset Management wordt beheerd door Lydia Haueter. ‘De beste manier om het risico van lagere geneesmiddelenprijzen te compenseren is focussen op innovatieve behandelingen. Dat zijn de bedrijven die de grote farmagroepen proberen te kopen als ze hun portefeuilles moeten aanvullen’, zegt Haueter.

Ze wijst erop dat de overnamemarkt sinds begin dit jaar bijzonder levendig is en dat de grote farmagroepen beschikken over zeer hoge financiële reserves. ‘Twee van de bedrijven in onze portefeuille zijn overgenomen, waaronder Immunomedics, wat een vrij grote positie was. Dat verklaart de sprong in de inventariswaarde van ons fonds in september’, zegt Haueter. Wie in de farmasector extra rendement wil behalen, moet dus op zoek gaan naar innovatieve bedrijven die interessant zijn voor de big pharma.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud