JPMorgan: 'We bouwen onze posities in aandelen weer op'

George Gatch, de CEO van de Amerikaanse vermogensbeheerder JPMorgan Asset Management. ©Vivian Birch

JPMorgan Asset Management wisselt het geweer van schouder en zit opnieuw 'overwogen' in aandelen. 'Massale aandeleninkopen van bedrijven ondersteunen de koersen', klinkt het.

De Amerikaanse vermogensbeheerder heeft zijn strategie gewijzigd en zit sinds november opnieuw 'overwogen' in aandelen. Dat was te horen bij de voorstelling van de outlook voor 2020 die de vermogensbeheerder in Brussel gaf. Eind vorig jaar koos JPMorgan enigszins verrassend voor een 'onderwogen' positie in aandelen ten opzichte van obligaties. Het bouwt nu zijn posities in aandelen weer op.

Perfectie

'De aandelenkoersen zijn geprijsd voor perfectie, maar bedrijven leveren die perfectie ook af', verklaarde Vincent Juvyns, marktstrateeg bij JPMorgan. 'Met een gemiddeld dividendrendement van 5,5 procent in Europa zijn aandelen een stuk aantrekkelijker dan schatkistpapier.'

806 miljard
Inkoop eigen aandelen
De bedrijven van de Amerikaanse S&P500-beursindex kopen dit jaar voor 806 miljard dollar aan eigen aandelen in.

Dat bedrijven massaal eigen aandelen inkopen is voor JPMorgan het voornaamste argument voor de overwogen positie. 'Dit jaar zullen de bedrijven van de Amerikaanse S&P500-beursindex voor 806 miljard dollar aan eigen aandelen inkopen', zegt Juvyns. 'Dat is meer dan de beurskapitalisatie van Facebook en Exxon Mobil samen.' Via de inkoopprogramma's geven bedrijven hun koersen een stevige impuls. Al is 2019 geen recordjaar. In 2018 werd voor liefst 1.000 miljard dollar aan eigen aandelen ingekocht.

VS boven Europa

JPMorgan verkiest Amerikaanse aandelen nog steeds boven Europese. Het meent dat de VS een recessie volgend jaar kunnen ontwijken, deels dankzij een langduriger soepel beleid van de centrale bank. Europa zit gevangen in het kruisvuur tussen de Amerikanen en de Chinezen, maar schiet ook zichzelf in de voet. 'De brexit, de versplintering van het politieke landschap en het Europese gekissebis dragen bij tot de onzekerheid', klinkt het.

De vermogensbeheerder JPMorgan is enthousiast over spoor- en nutsbedrijven en over spelers uit de defensie-industrie.

Europese aandelen (excl. het Verenigd Koninkrijk) boekten sinds het jaarbegin 22 procent winst. Amerikaanse aandelen gingen al 28 procent hoger.

'We blijven de voorkeur geven aan Amerikaanse blue chips (steraandelen). Ook de waarde- en kwaliteitsaandelen scoren beter dan de aandelen van groeibedrijven', klinkt het. De beheerder benadrukt wel dat er in alle sectoren dure en goedkope namen zijn. 'We worden selectiever in de aandelen die we uitkiezen.'

Spoorbedrijven

Op sectorniveau is de vermogensbeheerder enthousiast over spoor- en nutsbedrijven en over spelers uit de defensie-industrie. Minder enthousiast is hij over de farma- en biotechbedrijven en over grote consumentenconcerns wier koersen fors zijn opgelopen.

In tegenstelling tot vorig jaar ziet de fondsenreus opnieuw een toenemend groeipotentieel in Aziatische aandelen (met uitzondering van Japan) en in de opkomende markten. Voor China en Zuid-Korea verwacht hij gemiddelde returns van 16 procent in 2020. Voor Mexico en Egypte is dat 14 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud