Advertentie

KBC lanceert eerste zelflerende fonds in België

Voor fondsbeheerders wordt het steeds moeilijker om de steeds groeiende data, opgeslagen in grote datacenters, verwerkt te krijgen. ©BELGAIMAGE

KBC Asset Management lanceert als eerste beheerder in ons land een fonds dat zonder menselijke tussenkomst wordt beheerd op basis van artificiële intelligentie.

Drie jaar werkte KBC aan software die op basis van een honderdtal modellen en 1.000 datapunten dagelijks in kaart brengt wat de ideale allocatie van een portefeuille is. Het gaat niet alleen om economische data, maar ook om niet-financiële data zoals de mobiliteitsindex van Google.

‘De software draait op artificiële-intelligentiemodellen zonder tussenkomst van menselijke emoties. Achter de modellen schuilt een technologie die in staat is patronen te herkennen. De modellen zijn ook zelflerend en sturen zichzelf bij op basis van nieuwe data. Dat is het grote verschil met de kwantitatieve fondsen die op basis van een vast algoritme draaien op wiskundige modellen’, zegt Johan Lema, CEO van KBC Asset Management.

De modellen zijn zelflerend en sturen zichzelf op basis van nieuwe data bij. Dat is het grote verschil met de zogenaamde kwantitatieve fondsen.
Johan Lema
CEO KBC Asset Management

De samenstelling van de portefeuille gebeurt in een duidelijk risicokader. Het gaat om een gemengde portefeuille van aandelen en obligaties, waarbij het percentage aandelen rond 55 procent schommelt. ‘Dat richtpercentage moet vermijden dat er extreme posities worden ingenomen en dat er te veel transacties gebeuren waardoor de transactiekosten oplopen’, zegt Lema.

Het beheer van de portefeuille staat onder continu toezicht van een monitoringcomité dat moet toelaten in te grijpen bij bepaalde gebeurtenissen op de markten die niet door de data worden gecapteerd. ‘Denk bijvoorbeeld aan een gevoelige tweet van de Amerikaanse president Donald Trump. Maar dat zullen echt uitzonderlijke ingrepen zijn. Ze mogen niet gedreven worden door een mening', verduidelijkt de CEO.

Fonds

Na drie jaar onderzoek en testen staat de software volgens KBC voldoende op punt om een fonds te lanceren dat gebruikmaakt van de technologie. ‘We hebben de voorbije jaren heel wat bijgeleerd, ook tijdens de twee beurscrisissen in die periode. We zien dat de modellen uitgesprokener posities durven innemen dan onze portefeuilles die louter door mensen beheerd worden. Tijdens de coronacrisis ging het model sneller uit, en vervolgens sneller weer in aandelen.’

Volgens KBC heeft deze nieuwe invulling van beheer veel toekomst. 'We leven in een wereld waarin steeds meer informatie ter beschikking is, en waarbij de beurzen almaar grotere schommelingen laten zien. De informatiestroom is door mensen moeilijker en moeilijker te behappen. Bovendien hebben deze modellen een geheugen dat door bijkomende data voortdurend toeneemt. Als we een collega met pensioen zien gaan, verliezen we toch altijd een deel van ons collectief geheugen. Met zulke modellen is dat niet het geval’, zegt Lema.

Als we een collega met pensioen zien gaan, verliezen we toch altijd een deel van ons collectief geheugen. Met zulke modellen is dat niet het geval.
Johan Lema
CEO KBC Asset Management

Het fonds zal onderliggend alleen in KBC-fondsen beleggen. De bedoeling is dus niet om aan stockpicking te doen, de software spreekt zich alleen uit over de allocatie van de middelen. De kosten van het fonds liggen in lijn met die van andere dynamische gemengde fondsen. De instapkosten bedragen 2,5 procent en de jaarlijkse kosten worden geschat op 1,71 procent. ‘De modellen die we ontwikkeld hebben, vereisen uiteraard ontwikkelingskosten. Ook data kost veel geld. Vandaar dat we met onze data-analisten ook overwegen om datareeksen in eigen huis te ontwikkelen’, zegt Lema.

KBC mikt met het fonds, onder de naam Optimum Fund Enhanced Intelligence, op vermogende dynamische beleggers die bereid zijn risico te nemen. De minimuminleg bedraagt 10.000 euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud