Pensioenspaarder Belfius stemt tegen op jaarvergadering fonds

©Photo News

Op de algemene vergadering van het pensioenspaarfonds Belfius Pension Fund High Equities heeft een aandeelhouder tegen gestemd, waardoor de jaarrekeningen niet werden goedgekeurd. Een unicum.

De algemene vergadering van een beleggingsfonds is gewoonlijk een formaliteit waarop de jaarrekeningen zonder probleem worden goedgekeurd. Doorgaans duiken op die vergadering geen particuliere beleggers op. Dat liep op de algemene vergadering van Belfius Pension Fund High Equities op 17 maart anders.

Ondanks het verkrijgen van antwoorden op zijn vragen stemde de aandeelhouder tegen de voorstellen van de algemene vergadering.
Belfius

‘Op de vergadering stelde één aanwezige aandeelhouder een aantal vragen. Ondanks het verkrijgen van antwoorden tijdens de sessie stemde de aandeelhouder tegen de voorstellen van de algemene vergadering. Daardoor kon de vereiste meerderheid van stemmen niet worden bereikt’, luidt het bij Belfius. De bank heeft dat naar eigen zeggen nog niet eerder meegemaakt bij een beleggingsfonds.

Kosten

De vragen van de aandeelhouder hadden te maken met de hoge omloopsnelheid in het fonds. Die bedroeg voor 2020 bijna 200 procent, wat wijst op veel veranderingen van posities. Belfius antwoordde dat de coronacrisis en de forse correctie op de markten een flexibel beheer noodzakelijk maakten. Ook het verkrijgen van het duurzame label ‘Towards Sustainability’ vereiste meer positiewijzigingen dan gewoonlijk.

Zoals wettelijk geregeld, is er nu een tweede algemene vergadering gepland waarop de voorstellen goedgekeurd kunnen worden.
Belfius

Ook vond de aandeelhouder de kosten van het fonds te hoog. Volgens Belfius overschrijden de kosten niet de maxima die in het prospectus zijn opgenomen. De jaarlijkse kosten van het fonds liggen met 1,35 procent iets hoger dan die van het gemiddelde pensioenspaarfonds (1,28 procent). Voorts kloeg de belegger over het beperkte gewicht van Belgische effecten in het fonds (6,57 procent). Belfius verwees daarvoor naar het concentratierisico en wees erop dat de portefeuille voldoende spreiding wil bekomen om de risico’s te spreiden. Pensioenspaarfondsen moeten rekening houden met wettelijke spreidingsregels.

Er komt een tweede kans om het jaarverslag goed te keuren. ‘Zoals wettelijk geregeld is er een tweede algemene vergadering gepland waarop de voorstellen van de algemene vergadering goedgekeurd kunnen worden’, luidt het bij Belfius.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud