Pensioenspaarder verdiende dit jaar al ruim 1.300 euro

©Photo News

De sterke hausse van de aandelen- en obligatiemarkten sinds Nieuwjaar heeft de waarde van de pensioenspaarfondsen met gemiddeld 11,7 procent doen stijgen.

Voor de Belgen met een pensioenspaarfonds wordt 2019 wellicht een veel beter jaar dan 2018. De 15 Belgische fondsen boekten sinds 1 januari een rendement van gemiddeld 11,7 procent. De dynamische pensioenspaarfondsen, die vooral in aandelen investeren, boekten een hoger rendement dan de defensieve, die hoofdzakelijk in obligaties investeren.

1,6 miljoen
1,6 miljoen Belgen hebben een pensioenspaarfonds.

De 1,6 miljoen landgenoten met een pensioenspaarfonds hadden eind 2018 een spaarpot van gemiddeld 11.333 euro, berekende De Tijd op basis van cijfers van Beama, de Belgische vereniging van vermogensbeheerders. Dat betekent dat de gemiddelde pensioenspaarder dit jaar al 1.326 euro heeft verdiend.

De Europese aandelenmarkten maakten sinds Nieuwjaar het verlies van vorig jaar helemaal goed. De 600 belangrijkste Europese aandelen stegen sindsdien met gemiddeld 15 procent dankzij de bocht van de twee belangrijkste centrale banken.

©Mediafin

Centrale banken

De Europese Centrale Bank (ECB) en de Federal Reserve (Fed) maakten de jongste weken duidelijk dat ze klaarstaan om de rente te verlagen. Bij de jaarwisseling was de boodschap nog omgekeerd. Toen signaleerden beide centrale banken dat ze van plan waren de rente te verhogen of de stimulus geleidelijk af te bouwen.

Ook de obligatiemarkten profiteerden van het vooruitzicht van een soepeler monetair beleid. De ECB overweegt de aankoop van obligaties te hervatten en dat heeft de obligatiekoersen sterk doen stijgen.

Alle pensioenspaarfondsen boeken mooie resultaten. Maar sommige fondsen presteren wat beter dan andere. ‘Wij hebben vooral obligaties met korte looptijden, omdat we niet dachten dat de rente zou dalen’, zegt Koen Maes van Candriam, de beheerder van de pensioenspaarfondsen van Belfius. ‘Daardoor hebben we minder geprofiteerd van de daling van de langetermijnrente.’ De fondsen van Belfius boeken dit jaar een rendement dat lager is dan het gemiddelde.

Bij een daling van de langetermijnrente stijgen de obligatiekoersen. Hoe langer de looptijd van de obligaties, hoe groter de koersstijging. Maes blijft positief over de aandelenmarkten.

Italiaans papier

Bij Werner Wuyts van Dierickx Leys, de beheerder van Interbeurs Hermes Pensioenfonds, horen we hetzelfde. ‘We hebben vooral obligaties met korte looptijden om de impact van een mogelijke rentestijging te beperken. We hebben geen Italiaans papier.’ Italiaanse staatsobligaties brachten dit jaar veel meer op dan Duitse.

Het aandelenluik van het fonds investeert zwaar in holdings zoals Sofina. Het fonds heeft weinig financiële en conjunctuurgevoelige aandelen in portefeuille.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud