Advertentie
mijn geld

Vermijd de fiscale valkuil bij aankoop van een tracker

Beursgenoteerde indexfondsen kunt u net als aandelen op de beurs kopen en verkopen. De beurstaks wijkt wel af van die van aandelen. ©REUTERS

Beursgenoteerde indexfondsen of trackers winnen aan populariteit omdat ze gespreid beleggen mogelijk maken tegen lage kosten. Maar de complexe regels over de beurstaks kunnen fiscaal roet in het eten gooien.

Almaar meer beleggers vinden de weg naar beursgenoteerde fondsen (ETF’s) die een beursindex schaduwen. De jaarlijkse kosten liggen er veel lager dan bij de klassieke niet-beursgenoteerde fondsen die u bij de bank kunt kopen. Bovendien kunt u door een goedkope onlinebroker te kiezen ook de transactiekosten beperken. Beknibbelen op de kosten is een zegen voor het rendement van uw belegging, maar veel mensen verliezen bij die oefening de beurstaks uit het oog.

De essentie
  • Voor beursgenoteerde indexfondsen of trackers zijn drie verschillende tarieven voor de beurstaks van toepassing.
  • Het hoogste tarief van 1,32 procent wordt aangerekend voor trackers die in ons land geregistreerd zijn en die geen dividenden uitkeren.
  • Wie een tracker wil die geen dividenden uitkeert, kiest fiscaal gezien beter voor een tracker die niet in ons land geregistreerd is.
Advertentie

Wie niet goed oplet, betaalt zowel bij de aankoop als bij de verkoop van zijn tracker een beurstaks van 1,32 procent, het hoogste tarief. Daarmee is het kostenvoordeel meteen tenietgedaan. Het tarief is van toepassing op trackers die in ons land geregistreerd zijn en die geen dividenden uitkeren. Of een tracker in België geregistreerd is, valt te controleren via de website van de toezichthouder FSMA, die een lijst met alle in België geregistreerde beleggingsfondsen bevat. Zodra de naam van de tracker van uw voorkeur - welke variant dan ook - opduikt in die lijst, betaalt u 1,32 procent beurstaks als u de kapitalisatievariant koopt of verkoopt.

Wie niet goed oplet, betaalt zowel bij de aankoop als bij de verkoop van zijn tracker een beurstaks van 1,32 procent.

Dividend

Doorgaans is ook een distributievariant van de tracker beschikbaar. Die volgt dezelfde index, maar keert jaarlijks de dividenden uit die hij zelf heeft geïnd van de onderliggende bedrijven. Voor die variant betaalt u slechts 0,12 procent beurstaks bij aankoop en verkoop. De keerzijde van de medaille is dat u op het jaarlijkse dividend een Belgische roerende voorheffing van 30 procent betaalt.

Wie toch een variant verkiest die de dividenden meteen herinvesteert, gaat daarom het best op zoek naar kapitalisatietrackers die niet in ons land geregistreerd zijn. Op die trackers is eveneens een beurstaks van 0,12 procent van toepassing bij aankoop en verkoop, als de tracker in een ander land van de Europese Economische Ruimte (EU, IJsland, Noorwegen en Liechtenstein) geregistreerd is.

Paradox

Geregistreerde trackers zijn fiscaal dus duurder dan niet-geregistreerde. Die paradoxale situatie heeft verschillende aanbieders doen beslissen om de registratie in ons land op te heffen. Sommige emittenten registreerden alleen de distributievariant, maar niet de kapitalisatievariant, in de veronderstelling dat de kapitalisatievariant daardoor aan de beurstaks van 1,32 procent zou ontsnappen. Dat achterpoortje is intussen gedicht.

Geregistreerde trackers zijn fiscaal duurder dan niet-geregistreerde. Die paradoxale situatie heeft verschillende aanbieders doen beslissen om de registratie in ons land op te heffen.

Een rondvraag van De Tijd bracht in 2021 aan het licht dat de onduidelijke regels tot uiteenlopende interpretaties leidden bij banken en brokers. Voor dezelfde tracker betaalde u bij de ene broker 1,32 procent beurstaks en bij de andere 0,12 procent. De fiscus bracht hierna verduidelijking en stelde dat alle trackers fiscaal gezien als geregistreerd worden beschouwd zodra één trackervariant geregistreerd is in België. Komt de tracker voor op de lijst van de FSMA, dan is hij fiscaal gezien geregistreerd en is de kapitalisatievariant te mijden.

Advertentie

Om het helemaal complex te maken is er nog een derde tarief voor de beurstaks. Wie een tracker koopt die niet geregistreerd is in één van de landen van de Europese Economische Ruimte betaalt een tarief van 0,35 procent. Ook op trackers die grondstoffenprijzen volgen, wordt 0,35 procent beurstaks aangerekend.

De Tijd zomerreeks: Het abc van de ETF

Tot zaterdag 22 juli serveert de Beleggen-redactie u elke dag een aflevering in een zomerreeks over trackers.

  • Hoe vindt u de weg in het oerwoud van beschikbare exchange-traded funds (ETF's)?
  • Met welke factoren dient u rekening te houden bij de aankoop van zo'n tracker?
  • Kunt u via indexbeleggen ook inspelen op grote wereldtrends?
  • En hoe stelt u een ideale trackerportefeuille samen?
Advertentie

Met De Tijd blijft u... on tracker.

Volgende aflevering: Trackers voor ieders portefeuille

Advertentie

In het nieuws

Alle artikels meer
Conner Rousseau met CD&V-voorzitter Sammy Mahdi na een recent formatieoverleg.
Vooruit stuurt alarmsignalen over formatie uit
Terwijl de federale regeringsonderhandelingen maandag verder gingen over veiligheid, lijken de Vlaamse socialisten weer heel hard te twijfelen. De nieuwe supernota die Bart De Wever voorlegde, zorgde voor 'de lastigste vergadering' sinds het begin van de formatie.
Gesponsorde inhoud