Vijf favoriete aandelen van Joost Olbrechts

Een fysieke goudshop in Dubai, waar baren worden verkocht. ©AFP

Joost Olbrechts is beheerder van Karakter Invest Kameleon Fund, een sicav-sif naar Luxemburgs recht.

Gilead | Biotech

Gilead  is een Amerikaans biotech bedrijf dat zich specialiseert in de ontwikkeling, productie en distributie van geneesmiddelen. Quasi al hun omzet realiseren zij uit de verkoop van medicatie tegen HIV/Aids, hepatitis B, hepatitis C. Zij hebben ook behandelingen voor cardiovasculaire aandoeningen en problemen met de luchtwegen. Hun product Remdesivir wordt getest als behandeling voor COVID-19 en is als noodgeneesmiddel erkend in de Verenigde Staten, Japen en India. Het bedrijf heeft een grote marktkapitalisatie, is interessant gewaardeerd en heeft wellicht nog wat verrassingen in petto naar het einde van het jaar toe.

WisdomTree Physical Gold | Goud

In het fonds creëerden wij recent de mogelijkheid om fysiek goud (munten en baren) te kopen dat gesegregeerd bewaard wordt. Deze fysieke goudtracker  is een goede tweede keuze. Fysiek goud is sinds kort terug te verkrijgen op de markt. Het was de voorbije maanden haast niet meer te krijgen door de grote vraag naar dergelijke fysieke goudtrackers en de verminderde productie naar aanleiding van de coronacrisis. Zelfs in de webshop van Umicore stond op alle artikelen “sold out”. Volgens kenners is er mogelijks ook een probleem bij de futuresbeurs Comex. De gerapporteerde voorraden zouden een stuk lager liggen dan de werkelijke voorraden en de centrale banken zouden goud uitgeleend hebben aan Comex om aan de fysieke vraag te kunnen voldoen. Wellicht moet dit goud ooit eens terug in de kluizen van die centrale banken geraken. In historisch perspectief is goud nog steeds relatief goedkoop ten opzichte van de Amerikaanse aandelenmarkt.

Singapore Telecom | Telecommunicatie

De leidende telecomspeler in Singapore en mega-cap beschikt over een uitgebreid netwerk (ook draadloos) om data -en spraakdiensten te leveren in een groot deel van Azië. Zo is het bedrijf eigenaar van Optus (100%) in Australië, Bharti Airtel (37%) in India, Telkomsel (40%) in Indonesië, Globe Telecom (47%) in de Filipijnen en Advanced Information Services (23%) en Intouch (21%) in Thailand. Door dit netwerk is het onder andere uniek goed gepositioneerd om zijn klanten mobiel betalen per smartphone in heel Zuid-Oost Azië en India aan te bieden. Het aandeel noteert momenteel laag o.a. door de toegenomen concurrentie in India. De tot voor kort zieltogende concurrent Jio Platforms uit India is er in geslaagd om naast Facebook ook investeerders aan te trekken uit het Midden-Oosten. Singtel is dus niet meer de enige speler met diepe zakken in India. Wij gaan er vanuit dat de markt in India voldoende groot is voor meerdere sterke spelers en houden van de geografische diversificatie van Singtel en zijn hoge dividend. De Singaporeze overheid geeft het bedrijf verder stabiliteit door zijn meerderheidsbelang in het bedrijf.

Joost Olbrechts. ©Dries Luyten

AMS | Halfgeleiders

Austria Micro Systems  is een Oostenrijkse chipproducent. Eind 2019 nam het bedrijf het Duitse Osram Lighting over. Daarvoor diende het in volle coronacrisis een kapitaalverhoging door te voeren. Enkele weken geleden volgde dan nog de uitgifte van een converteerbare obligatie om een overbruggingskrediet met betrekking tot de overname terug te betalen. Dit alles zette de koers onder druk, maar ons inziens is de overname nu financieel verteerd. Osram produceert ook UVC licht ter desinfectering. AMS wil Osram integreren omdat licht een belangrijke rol zal spelen in onder andere zijn automotive afdeling. Met zijn LIDAR chips die door Google gebruikt worden voor zelfrijdende auto’s, heeft het bedrijf een belangrijke troef in handen voor zelfsturende voertuigen. Zolang auto’s niet volledig autonoom kunnen rijden, levert AMS ook 3D optische sensoren om het gedrag van de chauffeur op te volgen. De chips voor batterijmanagement zijn dan weer veel gevraagd voor de elektrificatie van de auto-industrie. Daarnaast levert het bedrijf ook chips aan de gezondheidszorg en de GSM industrie.

Philips | Gezondheidstechnologie

Dit Nederlands bedrijf heeft zich de voorbije jaren omgevormd tot een leider in gezondheidstechnologie. Het focust op de verbetering van gezondheid van de mens door preventie via een gezonde levensstijl, diagnose, behandeling en thuiszorg. Het is een leider in diagnostische beeldvorming en beeldgewijze behandeling en produceert ook beademingstoestellen. De consumentenafdeling is afgeslankt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud