Vijf favoriete aandelen van Olivier Hertoghe

Retail Estates is een van de favoriete aandelen van Olivier Hertoghe.

Olivier Hertoghe beheert met Damien Marichal en Vincent Bruyère de vastgoedfondsen van Degroof Petercam Asset Management. De besproken aandelen zitten in die fondsen.

Argan - logistiek vastgoed in Frankrijk

Argan  is intussen al beter gekend aangezien het in 2014, 2016, 2018 en 2019 al in onze selectie van 5 favoriete aandelen werd opgenomen. Ook dit jaar houden we Argan aan in onze lijst. Argan investeert in grote logistieke panden, voornamelijk rond Parijs. Het verkoopt oudere of minder goed gelegen gebouwen om steeds een modern en op lange termijn verhuurd park aan te houden. Het rendement op eigen vermogen is één van de hoogste in de sector. Met deze hoge winstgevendheid kan Argan een aantrekkelijk dividend betalen, schulden terugbetalen en een deel reserveren voor verdere investeringen. Wat de beleggingscase betreft, en ondanks de sterke performance, is Argan nog steeds een van de goedkoopste kwalitatieve investeerders in logistieke panden. De beurskoers bedraagt 15 maal de cashflow, vergelijkbaar met 22 maal voor andere beursgenoteerde spelers in dezelfde sector.

VIB Vermögen – logistiek vastgoed in Beieren

VIB  is actief in Zuid-Duitsland, vooral Beieren en de regio rond Munich-Ingolstadt, een van de sterkste Duitse deelstaten met een werkloosheidsgraad lager dan 2 procent. Het investeert in logistieke panden en houd een historische portefeuille winkels aan. De groei komt van de ontwikkelingen van logistieke gebouwen aan een rendement van 7 procent die ze financieren met kredieten aan een kost van om en bij de 2%. Wij houden vooral van de gezonde groeistrategie, het lage risico op leegstand, de aantrekkelijke waardering en het hoge cashflow rendement. Een belangrijk deel van de cashflow gaat naar de jaarlijkse terugbetaling van de kredieten en minder naar het dividend. Het aandeel noteert ongeveer 12 maal de cash-flow.

Vonovia – appartementen in Duitsland

Vonovia  is het grootste bedrijf in Europees beursgenoteerd vastgoed en maakt deel uit van de DAX index. Het is eigenaar van 415.000 appartementen die bewoond worden door 1 miljoen mensen. De gemiddelde huur is 478 euro voor een flat van 70 vierkante meter. Het heeft een “industriële” aanpak van vastgoed door de omvang van zijn portefeuille. Efficiëntie is alom tegenwoordig en wordt constant opgedreven. Wij verwachten dat het bedrijf bijna niet zal lijden onder de COVID-crisis. Het sociaal vangnet is in Duitsland heel sterk en zal huurders met mogelijke financiële ondersteunen. Een “veilige haven” in deze woelige tijden, wat deels reeds in de koers wordt meegenomen.

Olivier Hertoghe. ©Dries Luyten

Phoenix Spree Deutschland (PSDL) – appartementen in Berlijn

Berlijn is één van de snelst groeiende steden in Europa. Veel vraag naar woningen en anderzijds weinig nieuw aanbod omdat de vergunningen niet volgen. Politiek ligt alles gevoelig, zowel de huurgroei als de nieuwbouw. De stadstaat Berlijn heeft de huurgroei bevroren voor de volgende 5 jaar wat de koers van Phoenix Spree Deutschland  onder druk heeft gezet. Wij verwachten dat deze lokale wet wordt verbroken door de federale rechtbank. Ondertussen heeft PSDL een prima portefeuille van 2.679 appartementen weten opbouwen. Deze zijn voornamelijk “Altbau” die tussen de twee Wereldoorlogen gebouwd zijn en die per eind 2019 gewaardeerd werden aan gemiddeld 3.741 euro per vierkante meter. Aan de huidige koers koopt u deze impliciet aan 3.000 euro per vierkante meter. Ondertussen verkoopt de company ook individuele appartementen met een marge van 20 procent. PSDL is in Londen genoteerd in pond maar heeft enkel activa en passiva en euro. Aandeelhouders hebben dus eigenlijk geen wisselkoersrisico.

Retail Estates – te sterk afgestraft

Retail Estates  investeert in “Retail Parks”, dit zijn buiten stedelijke winkels op aantrekkelijke locaties in België en Nederland. Het grote verschil met binnen stedelijke winkels en shopping centra is de huur. Deze ligt beduidend lager (van 3 tot wel 10 maal minder) en trekt dan ook veel retailers aan die hun marges willen opkrikken. De COVID crisis is uiteraard een zeer serieuze uitdaging voor de huurders van het bedrijf. Er zullen wellicht slachtoffers vallen in de vorm van faillissementen van huurders en mogelijke tijdelijke huurverlagingen. Toch denken wij dat binnen het winkelsegment Retail Estates een winnaar zal zijn, juist omwille van de lage huren die ze hanteren. Op de beurs is het aandeel enorm afgestraft en het noteert momenteel met een fikse discount ten opzichte van de intrinsieke waarde. Het bedrijf heeft in 20 jaar het dividend nooit moeten verlagen en heeft net bevestigd dat ze 4,4 euro bruto betaald in juli van dit jaar. Dit geeft een rendement +/- 8.6% bruto.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud