Waar vindt u de beste beleggingsfondsen?

©Filip Ysenbaert

De fondsen die dit jaar een Fund Award opstrijken, zijn bijna allemaal stockpickers. Ze zetten alles in op een grondige analyse om uit duizenden aandelen en obligaties de juiste keuzes te maken.

Voor het 25ste jaar reiken de zakenkranten De Tijd en L’Echo awards uit voor de best presterende fondsen op de Belgische markt. Dat gebeurt volgens een unieke en eigen methodologie die regelmaat en risico beoordeelt over de voorbije vijf jaar. Zestien awards gaan naar individuele fondsen, drie awards gaan naar fondsenhuizen. 

Tot die laatste groep behoort de prestigieuze Super Award die wordt toegekend aan het fondsenhuis dat over 16 categorieën de beste prestatie voorlegt. Die eer valt dit jaar te beurt aan Carmignac. Columbia Threadneedle won de award van de beste aandelenbeheerder. Pimco werd bekroond tot de beste beheerder van obligatiefondsen.

Bij de individuele fondsenawards gingen de prijzen vooral naar buitenlandse fondsenhuizen. Al was het Belgische DPAM met vijf awards wel de grote slokop. We zetten de 16 winnaars op een rij.

Internationale aandelen: Fundsmith Equity (LU0690375182)

©Filip Ysenbaert

Bij de internationale aandelenfondsen ging de award naar Terry Smith, die het met Fundsmith Equity al sinds de oprichting van zijn fonds in 2010 beter doet dan de referentie-index. Smith is een pure stockpicker die veel aandacht besteedt aan de fundamentele analyse van de bedrijven waarin hij belegt. Kwaliteit en een aantrekkelijke waardering staan voorop. Smith beheert het fonds met een langetermijnvisie, want verschillende aandelen maken al meer dan tien jaar deel uit van het fonds. Vandaag is de grootste positie de Amerikaanse betaalspecialist Paypal. Smith is heel bondig over zijn strategie: ‘Ik wil goede bedrijven kopen, er niet te veel voor betalen en vervolgens niets doen.’

Ik wil goede bedrijven kopen, er niet te veel voor betalen en vervolgens niets doen.
Terry Smith
Fundsmith Equity

Het succes van het fonds lokte de voorbije jaren veel beleggers. Het belegd vermogen (verdeeld over enkele fondsenklassen) loopt op tot meer dan 30 miljard euro. Ondanks die grootte kan Smith zijn strategie zonder problemen aanhouden. Dat komt omdat de beheerder focust op bedrijven met een grote marktkapitalisatie. Ondanks het succes blijft Smith met beide voeten op de grond. ‘Er zal ooit een periode komen waarin we het minder goed doen dan de index. Dat zal ons niet doen afwijken van onze strategie. We zullen altijd vasthouden aan ons beleggingsproces omdat dit op lange termijn loont.’

Europese aandelen: DPAM Invest B Equities Europe Sustainable (BE0940002729)

Dit duurzame fonds van DPAM, een drager van het Belgische label Towards Sustainability, focust op Europese bedrijven die inspelen op structurele trends. Het fonds is sterk belegd in bedrijven die profiteren van de groene transitie en de disruptie. Het gaat onder meer om bedrijven die energie-efficiënte producten en diensten leveren of bedrijven die profiteren van de digitalisering. Bij de selectie staat de kwaliteit voorop. ‘De bedrijven die we zoeken, hebben een aantrekkelijk zakenmodel, een houdbaar concurrentieel voordeel, uitzonderlijke producten of diensten, een duurzame cashflow en een sterk management’, zegt beheerder Tom Demaecker.

Gemiddelde winnaar kost 1,4 procent per jaar

Actief beheerde fondsen rekenen in ruil voor een hoger rendement dan de referentie-index ook hogere kosten aan dan indexfondsen. De gemiddelde jaarlijkse kosten van de winnaars komen op 1,4 procent. Het duurste fonds is niet verrassend een groeimarktenfonds. Fidelity Emerging Markets Focus rekent 1,94 procent per jaar aan. Het goedkoopste fonds is ook al weinig verrassend het geldmarktfonds van BNP Paribas Asset Management: 0,2 procent kosten per jaar. Opvallend: het internationale aandelenfonds Fundsmith Equity is een van de goedkoopste fondsen bij de winnaars met jaarlijkse kosten van 1,11 procent.

De voorbije vijf jaar legde het fonds een gemiddelde return voor van 10,1 procent per jaar. De grootste positie eind januari was BE Semiconductor, een Amsterdamse pandemiewinnaar. Het aandeel profiteerde van de boomende vraag naar halfgeleiders.

Europese small & midcaps: Echiquier Agenor SRI Mid Cap Europe (LU0969069516)

Zoals in vele andere categorieën is ook dit winnende fonds een stockpicker pur sang. De active share, een maatstaf voor actief beheer, is met 93 procent de hoogste van alle winnende fondsen. Een active share van 100 procent wijst erop dat het fonds een volledig andere samenstelling heeft dan de index. Een active share van 0 procent betekent dat het fonds een volledige kopie van de index is. ‘Aandelen selecteren zit in ons DNA. We baseren ons op een eigen analysemodel’, zegt beheerder Stéphanie Bobtcheff, die de award in deze categorie voor het tweede jaar op rij wint.

Het fonds heeft een heel geconcentreerde portefeuille met slechts 42 posities. De grootste tien posities nemen 28 procent van de portefeuille in. ‘Een van onze grootste posities is de Italiaanse luxegroep Moncler’, zegt de beheerder. Het fonds heeft ook een focus op duurzaamheid en is drager van het duurzaamheidslabel Towards Sustainability.

Amerikaanse aandelen: AB Sicav I American Growth Portfolio (LU0079474960)

In de categorie Amerikaanse aandelen kaapte AllianceBernstein met American Growth Portfolio de hoofdprijs weg. Het fonds, met 5,2 miljard euro onder beheer, haalde de voorbije vijf jaar en uitgedrukt in euro een gemiddeld rendement van 15,9 procent per jaar. De beheerder is een stockpicker en kiest voor slechts 50 verschillende aandelen.

‘Onze focus ligt op bedrijven die bewezen hebben winstgevend te zijn en hun groei kunnen bestendigen door te herinvesteren.’ Beheerder Frank Caruso zet het sterkst in op UnitedHealth Group. ‘De Amerikaanse ziekteverzekeraar heeft een brede productdifferentiatie en verstaat de kunst om oplossingen op lange termijn uit te werken om de efficiëntie van de geneeskunde te verbeteren’, zegt de beheerder.

Groeimarktaandelen: Fidelity Funds Emerging Markets Focus Fund (LU1102505929)

Fidelity wint voor het tweede jaar op rij de award in deze categorie. Zoals de andere actief beheerde fondsen van Fidelity belegt beheerder Alex Duffy volledig los van de referentie-index. De active share van het fonds bedraagt 80 procent. Die strategie leverde het fonds de voorbije vijf jaar een gemiddeld rendement, uitgedrukt in euro, van 13,1 procent per jaar op.

Deense hypotheek- obligaties bestaan al meer dan 200 jaar en zijn nog nooit in faling gegaan.
Pimco

‘Met onze focus op fundamenteel onderzoek zijn we succesvol als de markten gedreven worden door fundamentele factoren. Maar als agressieve risicoappetijt en een momentum voor aandelen van lagere kwaliteit de bovenhand krijgen, zijn we tijdelijk in het nadeel’, zegt Duffy. Door de focus op kwaliteit durft de beheerder uitgesproken posities in te nemen. Eind januari had het fonds slechts 37 posities. De grootste tien namen 40 procent van het fonds in. De Taiwanese chipproducent TSMC weegt met een belang van 6 procent het zwaarst.

Belgische aandelen: AXA B Equity Belgium (BE0152676954)

AXA Investment Managers wint de award in deze categorie voor het derde jaar op rij. Het haalde de voorbije vijf jaar een gemiddeld rendement van 5,1 procent per jaar en liet de concurrerende fondsen ver achter zich. ‘Het succes is ongetwijfeld een gevolg van de trouw aan onze overtuigingen. We beleggen in solide bedrijven die denken op lange termijn’, zegt beheerder Jérôme Antonini.

Mee daardoor doet het fonds het doorgaans beter in dalende markten. ‘De meer solide bedrijven bieden het best weerstand in moeilijke tijden. Tijdens de coronacrisis hebben we dat nogmaals bewezen’, zegt de beheerder. Het fonds is in slechts 29 bedrijven belegd. Het aandeel met het grootste gewicht is D’Ieteren.

Gediversifieerde obligaties in euro: Pimco GIS Euro Bond (IE00B11XYY66)

Dit fonds van Pimco wint voor het derde opeenvolgende jaar de award in zijn categorie. Het zet zwaar in op diversificatie. ‘Geen enkel risico mag de return domineren’, luidt het bij Pimco. Dat vertaalt zich in het aantal posities. Met 790 lijnen is dit fonds veruit het meest gespreid van alle Award-winnaars.

De obligatieportefeuille van het fonds biedt een rendement dat
60 basispunten hoger ligt dan het rendement van de referentie-index. Dat is vooral het gevolg van de aanwezigheid van obligaties die geënt zijn op Deense hypothecaire leningen. ‘Deense hypotheekobligaties bestaan al meer dan 200 jaar en zijn nog nooit in faling gegaan. Ze bieden met 1 procent een van de hoogste rendementen in Europa. Dat komt volgens de beheerder onder meer omdat de obligaties niet in passieve indexfondsen zijn opgenomen. Het rendement van 1 procent ligt veel hoger dan dat van andere obligaties met de hoogste kredietrating, waar het rendement vaak onder 0 procent ligt’, zegt de beheerder.

Bedrijfsobligaties in euro: Kempen Euro Credit Plus Fund (LU0986645306)

In deze categorie is het Nederlandse Kempen Capital Management een vaste waarde. De groep won de award voor het zevende opeenvolgende jaar. In oktober zag de groep wel zes teamleden vertrekken, maar Kempen houdt vast aan de beleggingspolitiek van het fonds. ‘We proberen beter te doen dan de markt door zo veel mogelijk posities in te nemen die niet gecorreleerd zijn met elkaar. Een groot aantal posities met een klein gewicht in het fonds is te verkiezen boven een klein aantal posities met een groot gewicht’, zegt beheerder Alain van der Heijden.

Roemenië heeft de grootste positie in het fonds wegens de almaar betere fundamenten.
Rob Drijkoningen
Neuberger Berman

Celinex Telecom is de grootste positie. ‘De eigenaar en uitbater van de infrastructuur voor mobiele telefonie, zoals zendmasten, biedt een mooi rendement voor de stabiele en gestaag groeiende operationele resultaten. Hoewel het bedrijf een leidende rol neemt in de Europese fusie- en overnamegolf en daardoor zijn schuldenratio vaak laat stijgen, is het bereid om via kapitaalinjecties zijn schuldratio’s weer in lijn te brengen met zijn kredietrating’, zegt de beheerder.

Internationaal gespreide obligaties: DPAM L Bonds Universalis Unconstrained (LU0138643068)

Dit obligatiefonds van DPAM laat veel flexibiliteit en vrijheid toe voor het beheer van het rente-, krediet- en wisselkoersrisico. ‘We beleggen altijd een deel van de portefeuille in obligaties die het goed doen bij een reëel risico op de markten. Maar ook in periodes zoals in maart 2020, als er geen plaats is om te schuilen, panikeren we niet en focussen we op de robuustheid van de portefeuille. Ervaring speelt een belangrijke rol. Elke marktsituatie is anders, maar signalen detecteren om beter voorbereid te zijn, is vaak het gevolg van jarenlange ervaring op de financiële markten’, zegt beheerder Peter De Coensel.

Winnaars worden almaar groter

Schaalgrootte is in de fondsensector almaar belangrijker. Dat lijken de awardwinnaars ook te onderstrepen. Van de 16 winnende fondsen hebben 12 een beheerd vermogen van meer dan 1 miljard euro. De gemiddelde grootte van de winnende fondsen is 2,1 miljard euro. De grootste winnaar is Fundsmith Equity, dat alleen al met de Luxemburgse sicav meer dan 5 miljard euro onder beheer heeft. Tellen we daar de Britse fondsenklassen bij, dan ligt het vermogen boven 30 miljard euro. De kleinste winnaar komt niet verrassend uit de categorie Belgische aandelen. AXA B Equity Belgium heeft een belegd vermogen van 106 miljoen euro.

Het fonds heeft een overwogen positie in groeimarktobligaties in sterke munt. ‘We hebben ook gedeeltelijk winst genomen op onze Amerikaanse inflatiegelinkte obligaties om meer gewicht toe te kennen aan Amerikaanse overheidsobligaties en aan obligaties van supranationale instellingen van de hoogste kwaliteit (Wereldbank, Europese Investeringsbank, Aziatische Ontwikkelingsbank)’, zegt De Coensel. Een Spaanse overheidsobligatie met vervaldag in 2033 is de belangrijkste positie in het fonds.

Groeimarktobligaties: Neuberger Berman Emerging Market Debt - HC (IE00B986J944)

Dit fonds wint de award in deze categorie voor het eerst. Het Amerikaanse Neuberger Berman rekent voor het beheer op een Nederlands team dat het acht jaar geleden bij ING Investment Management wegkaapte. Het fonds haalde de voorbije vijf jaar een rendement van 4,6 procent per jaar. Een aantal fondsen scoorden op dat vlak beter, maar Neuberger Berman deed het vooral goed in dalende markten, een criterium voor deze awards.

De beheerder hecht veel belang aan de landenkeuze. Vooral hoogrentende landen dragen zijn voorkeur. ‘Het renteverschil met kredietwaardige landen is hoger dan gemiddeld, waardoor ze een herwaardering kunnen genieten. Vandaag heeft Roemenië de grootste positie in het fonds wegens de almaar betere fundamenten’, zegt beheerder Rob Drijkoningen.

Monetaire fondsen in euro: BNP Paribas Euro Money Market (LU0083138064)

In deze categorie, waarin de rendementen dicht bij nul zitten of zelfs negatief zijn, wordt het spel gespeeld op enkele basispunten. In 2020 haalde het fonds een return van -0,43 procent tegenover -0,46 procent voor de referentie-index. ‘De betere prestatie was het gevolg van het feit dat het fonds voor iets langer lopende bedrijfskredieten koos. Daardoor profiteerde het fonds iets meer van de kleiner wordende renteverschillen in de tweede helft van 2020’, luidt het.

790
lijnen
Onder de winnaars is Pimco Euro Bond het fonds met het grootste aantal posities: 790.

Verder zijn de schaalgrootte en de kosten in deze categorie een cruciale factor. Het fonds van BNP weet beide te combineren. Met meer dan 1 miljard euro onder beheer bedragen de lopende kosten 0,20 procent per jaar.

Converteerbare obligaties: UBS (Lux) Bond SICAV - Convert Global (LU0203937692)

Fondsen van converteerbare obligaties maken voor het eerst deel uit van de awardcategorieën. In 2020 werd voor 89 miljard dollar aan nieuwe converteerbare obligaties uitgegeven. Daarmee kende de markt zijn grootste groei sinds 2007. UBS is al verschillende jaren een actieve speler in dit segment en haalde de award binnen met UBS (Lux) Bond Convert Global.

Het fonds, met 5 miljard euro onder beheer, heeft een active share van 80 procent. Over de voorbije vijf jaar legt het een gemiddeld rendement van 7,6 procent per jaar voor. Beheerder Alain Eckmann verwijst naar de gedisciplineerde aanpak, de ervaring en de stabiliteit van het beheerteam en de fundamentele analyse als belangrijkste succesfactoren. Eind januari was de grootste positie een converteerbare obligatie van de Amerikaanse chipproducent Micron Technologies.

Gemengde fondsen laag risico: DPAM Horizon B Defensive Strategy (BE6227492921)

Dit fonds van DPAM is een fonds van fondsen, wat betekent dat het hoofdzakelijk in andere fondsen van DPAM belegt. Het percentage aandelen in het fonds ligt nooit hoger dan 35 procent. In het obligatiegedeelte vormen Amerikaanse overheidsobligaties een stevige buffer. Toch neemt het fonds ook uitgesproken posities.

15,9
procent
Van alle winnende fondsen haalde AB American Growth van Alliance- Bernstein met 15,9 procent per jaar de hoogste return over de voor- bije vijf jaar.

‘We zijn positief over de groeimarkten. Op de obligatiemarkt bieden groeimarkten een aantrekkelijk rendement en zullen ze profiteren van de zoektocht naar rendement bij de hongerige beleggers. Ook een zwakkere dollar zal goed zijn voor de regio. Op de aandelenmarkt kan deze regio profiteren van een zwakkere dollar. Verder geniet de regio mee van de rotatie naar meer cyclische sectoren’, zeggen de beheerders Casper De Ceuster en Rudy Glorieux.

Gemengde fondsen neutraal risico: DPAM Horizon B Balanced Low Strategy (BE6264046770)

Ook dit is een fonds van fondsen dat vooral in andere DPAM-fondsen belegt. Het streeft een aandelenpercentage na in de buurt van 45 procent. Vandaag ligt dat met 42 procent iets lager. Het fonds heeft een uitgesproken voorkeur voor de groeimarkten, zowel bij de aandelen als bij de obligaties. In het aandelengedeelte is de technologiesector het belangrijkst, gevolgd door de financiële en industriële sector.

Het fonds haalde de voorbije vijf jaar een gemiddeld rendement van 4,8 procent per jaar, maar scoorde vooral goed in dalende markten. De forse spreiding van het fonds van fondsen speelt uiteraard een belangrijke rol.

Gemengde fondsen flexibel risico: BL Global Flexible (LU0211340665)

BL Global Flexible, beheerd door Banque de Luxembourg Investments, wint deze award voor het derde jaar op rij. Beheerder Guy Wagner maakt ten volle gebruik van het flexibele beleggingsbeleid van het fonds. Begin 2020, net voor de coronacrisis,
zat het fonds bijvoorbeeld voor 30 procent in cash. Dat liet de beheerder toe enkele kwaliteitsaandelen op te pikken na de coronacrash. De beheerder mijdt wel sectoren zoals banken, telecommunicatie en grondstoffenproducenten.

12,3
procent
BL Global Flexible, de winnaar in de categorie gemengde fondsen flexibel risico, had eind december 12 procent cash in portefeuille. Begin 2020 was dat zelfs 30 procent.

Het fonds belegt amper in obligaties. De drie obligaties in portefeuille zijn Amerikaanse staatsobligaties. Ze staan in voor 4 procent van de portefeuille. Het fonds heeft ook een stevige positie in goud. Wagner ziet goud als een indekking tegen inflatie en geopolitieke spanningen. De voorbije vijf jaar boekte het fonds een gemiddeld rendement van 5,9 procent per jaar.

Pensioenspaarfondsen: Argenta Pensioenspaarfonds (BE0172903495)

Voor het tweede jaar op rij haalt het Argenta Pensioenspaarfonds, beheerd door DPAM, de award binnen in de categorie pensioenspaarfondsen. Met een gemiddeld rendement van 5,2 procent per jaar over de voorbije vijf jaar was het de primus in zijn categorie. Het fonds, met meer dan 2 miljard euro onder beheer, telt 363 posities en is daardoor sterk gedifferentieerd.

Eind januari behoorden drie banken tot de grootste tien posities: KBC, ING en Mediobanca. De grootste positie in het fonds was voor de Nederlandse chipmachinebouwer ASML.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud