Wat doet de coronacrisis met uw pensioenspaarfonds?

Johan Van Geeteruyen, beheerder van Argenta Pensioenspaarfonds. ©Thierry du Bois

Ook pensioenspaarfondsen ontsnappen niet aan de beurscorrectie. De dynamische fondsen noteren sinds begin dit jaar met een verlies van bijna 20 procent. 'Geduldig wachten op herstel is het enige wat we kunnen doen', klinkt het bij de beheerders.

Individueel pensioensparen via een fonds kan via een dynamische formule, waarin meer risico wordt genomen, en een defensieve formule, waarin het percentage aandelen beperkt is tot 30. Het zijn de dynamische fondsen die de voorbije weken de grootste klappen moesten incasseren. Gemiddeld noteren ze op een verlies van bijna 20 procent sinds begin dit jaar. Dat betekent dat pensioenspaarders hun opgebouwde kapitaal een vijfde kleiner zagen worden.

Het virus zal op korte termijn verdwijnen en de centrale banken zitten er boven op om het financieel systeem te ondersteunen.
Johan Van Geeteruyen
Argenta Pensioenspaarfonds

‘Er is een gezegde in de beleggingswereld dat nu spijtig genoeg van toepassing is: als je geschoren wordt, moet je stil blijven zitten’, zegt Johan Van Geeteruyen, die bij DPAM het Argenta Pensioenspaarfonds beheert. ‘De meeste aandelenmarkten zijn al meer dan 30 procent gezakt en kunnen wellicht nog zakken’, zegt de beheerder.

Geen paniek

Maar paniek is volgens de beheerder uit den boze. ‘Het virus zal op korte termijn verdwijnen en de centrale banken zitten er bovenop om het financieel systeem te ondersteunen. Overheden zullen ook hun portefeuille opentrekken om de consument en de bedrijfswereld te ondersteunen. Gewoon rustig blijven en afwachten dus’, zegt Van Geeteruyen..

We staan klaar om onze aandelenposities uit te breiden, maar we houden de boot nog af.
Bart Van Poucke
BNP Paribas Pension Balanced

Ook Bart Van Poucke, beheerder van het pensioenspaarfonds bij BNP Paribas Fortis, raadt aan de kalmte te bewaren. 'De maatregelen die de verschillende regeringen nemen, in combinatie met voornamelijk fiscale steunmaatregelen, zullen een voldoende steun blijken om tot een economisch herstel te komen', zegt hij. 'In deze situatie zitten we klaar om onze aandelenposities uit te breiden, maar we houden momenteel de boot nog af.'

Bijkopen

Ook Van Geeteruyen kijkt nog even de kat uit de boom. ‘In fondsen met een lange beleggingshorizon heeft het strategisch zin om af en toe voorzichtig bij te kopen in een aantal posities. Gradueel te werk gaan is de boodschap want de volatiliteit zal niet verdwijnen zolang het virus zijn piek niet heeft bereikt buiten China’, zegt hij.

Wie belegt in een pensioenspaarfonds kan zijn centen niet opnemen voor zijn 60ste verjaardag, tenzij tegen een zware fiscale penalisatie. Er is wel geen einddatum bepaald waarop het kapitaal moet worden opgevraagd. Wie vandaag 65 jaar is, kan dus beslissen om het geld nog even in het fonds te laten staan in afwachting van betere uitstapmomenten. 

Een veel gebruikte strategie van pensioenspaarders is om hun opgebouwde kapitaal in een dynamisch fonds op 55-jarige leeftijd volledig over te hevelen naar een defensief fonds. Op die manier staat het kapitaal de laatste jaren aan minder risico bloot.

Voor pensioenspaarders die sparen via een verzekering heeft de coronacrisis nauwelijks impact op hun pensioenspaarpot. Die spaarders genieten een gegarandeerde rente waardoor er altijd kapitaalbehoud is. Wel kan de winstdeelname, die boven op de gegarandeerde rente komt, veel lager uitkomen door de forse correctie op de financiële markten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud