Waterfondsen surfen op tekort aan blauwe goud

Een waterzuiveringsstation in Kasteelbrakel. ©BELGA

De waterbehandelaar Ekopak trok vorige week naar de Brusselse beurs. Van alle waterfondsen sprong alleen KBC Eco Fund Water meteen op de kar.

Ekopak zuivert water voor industriële bedrijven en verkoopt dat water vervolgens weer, in het jargon 'water-as-a-service'. De beursnotering van Ekopak betekent een uitbreiding van het universum voor de waterfondsen, die uitsluitend beleggen in bedrijven die actief zijn in waterbeheer of waterzuivering. Toch bleven de grote waterfondsen van Pictet, Robeco en Fidelity voorlopig nog aan de zijlijn, ook al omdat Ekopak met een beurswaarde van 230 miljoen euro onder de smallcaps valt. Het waterfonds van KBC tekende wel in.

Door de snel groeiende wereldbevolking, de economische groei in opkomende landen en de opwarming van de aarde wordt water almaar schaarser.

Waterfondsen

  • Aantal in België: Acht.
  • Wat? Fondsen die beleggen in bedrijven die inzetten op waterbeheer en waterzuivering.
  • Rendement en risico: vergelijkbaar met een wereldwijd aandelenfonds.

Op de Belgische markt zijn acht waterfondsen geregistreerd, het oudste al sinds 2000. Dat de fondsenhuizen van water een beleggingsthema hebben gemaakt is geen toeval. Door de snel groeiende wereldbevolking, de economische groei in opkomende landen en de opwarming van de aarde wordt water almaar schaarser. Bedrijven die oplossingen zoeken voor die waterschaarste bieden bovengemiddelde groeivooruitzichten, menen de fondsenhuizen.

Het gaat dan onder meer over bedrijven die efficiënte technologieën zoals druppelirrigatie ontwikkelen om het waterverbruik in de landbouwsector, de grootste waterverbruiker, te verminderen. Ook bedrijven die gespecialiseerd zijn in de renovatie van verouderde waterinfrastructuur in steden komen op de radar.

Conglomeraten

Pure waterbedrijven zijn niet dik gezaaid op de beurzen. De grootste posities van de waterfondsen zijn vaak conglomeraten die slechts een deel van hun omzet uit wateractiviteiten halen. De grootste positie in het 7 miljard grote Pictet Water Fund is het Amerikaanse industriële conglomeraat Danaher. Ook de Amerikaanse specialist in meetapparatuur Thermo Fisher Scientific, dat ook actief is in de gezondheidssector, is een populair aandeel in de waterfondsen.

De grootste positie in het 7 miljard grote Pictet Water Fund is het Amerikaanse industriële conglomeraat Danaher.

Met themafondsen is het voor beleggers doorgaans opletten, omdat ze vaak te hoge verwachtingen op het vlak van rendement creëren. Maar waterfondsen konden de voorbije tien jaar wel een mooi trackrecord voorleggen. De acht waterfondsen boekten de voorbije tien jaar een gemiddeld rendement in euro van 11,4 procent per jaar. Ter vergelijking: een gemiddeld wereldwijd aandelenfonds haalde over dezelfde periode een rendement van 9,1 procent per jaar.

Beleggingsadviseurs raden aan om themafondsen nooit als hoofdmoot van een beleggingsportefeuille te zien, eerder als een randbelegging in een al goed gespreide portefeuille.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud