311 beleggingsproducten krijgen duurzaamheidslabel

©Photo News

Begin dit jaar stelde de bankenfederatie Febelfin een Belgisch label voor duurzame producten voor. Van de 400 producten die in een eerste fase een aanvraag indienden, ontvingen er nu 311 het duurzaamheidslabel.

Towards sustainability is de naam van het certificaat dat Belgische banken samen met academische instellingen hebben ontwikkeld. Het label is een minimale norm waaraan producten moeten voldoen om als duurzame belegging te worden bestempeld. Tussen mei en juni 2019 dienden meer dan 50 financiële instellingen een aanvraag in voor een certificering van in totaal meer dan 400 producten. 311 fondsen en 9 indices ontvingen woensdag het label.  

©Mediafin

Het gros daarvan - 301 om precies te zijn - bestaat uit fondsen, waaronder ook tak23-fondsen en trackers. Ook enkele gestructureerde producten en spaarrekeningen kregen het label. Triodos, de Nederlandse specialist in duurzame beleggingen, kreeg een label voor zes spaar- en termijnrekeningen die het in ons land aanbiedt. In februari 2020 komt er een volgende fase van toekenningen.  

De producten worden bekendgemaakt op een eigen website. Elk gelabeld product krijgt een webpagina en een duurzaamheidspaspoort, waarmee de belegger meteen kan zien op welke manier het beleggingsproduct duurzaam is. De screening gaat verder dan het milieu, de beleggingen worden ook gescreend op het vlak van sociaal beleid en goed bestuur.

Onafhankelijk

De producten behouden het label een jaar, en moeten dus jaarlijks opnieuw erkend worden. Via vier jaarlijkse evaluatierondes kunnen nieuwe (of bestaande) producten het label proberen te verwerven.

De kwaliteitsstandaard is een dynamisch proces, dat zich ook zal aanpassen aan de evoluties op Europees niveau.
Karel Van Eetvelt
CEO Febelfin

Niet Febelfin kent de labels toe, maar het onafhankelijk agentschap Central Labelling Agency (CLA), waarin de financiële sector is vertegenwoordigd maar geen meerderheid heeft. De aanvragen worden ook gecontroleerd door een aantal academische instellingen (ICHEC en UAntwerpen) en Forum Ethibel.

Evolutie

Febelfin benadrukt dat het label geen afwerkt product is. 'De kwaliteitsstandaard is een dynamisch proces, dat zich ook zal aanpassen aan de evoluties op Europees niveau', zegt Karel Van Eetvelt, de CEO van Febelfin. Ook Europa timmert aan definities voor duurzaam ondernemen, maar Febelfin wil daar niet langer op wachten. 'We willen zo snel mogelijk impact creëren door de hele sector te betrekken', zegt Van Eetvelt.

'Thema’s waarover we snel aanpassingen verwachten, zijn de beoordeling van de energie- en elektriciteitssector, en de invoering van meer gestandaardiseerde indicatoren zoals de CO2-afdruk van een portefeuille. Het gebrek aan voldoende gedetailleerde en algemeen beschikbare gegevens op bedrijfsniveau vormen op dit moment een hinderpaal', geeft Febelfin aan. 

Verviervoudiging

De bankenfederatie is overtuigd van de noodzaak van een label. 'Een rondvraag bij 1.000 Belgen door het onderzoeksbureau iVox leert dat 55 procent van de Belgen geneigd is om voor duurzame beleggingen te kiezen als ze door een onafhankelijke instantie worden gecertifieerd. Meer dan 60 procent is ervan overtuigd dat duurzame beleggingen bijdragen tot een betere wereld', zegt Van Eetvelt.

Dat verklaart ook waarom duurzaam beleggen in de lift zit. Volgens cijfers van het Forum Ethibel verviervoudigde het volume aan duurzame beleggingen op de Belgische markt tussen 2013 en 2018. Het vermogen groeide van 7,7 miljard euro naar 28 miljard euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud