netto

Beleggingsfondsen ronden kaap van 200 miljard euro

Zowel koersstijgingen, door de goede prestatie van de beurzen, als nieuwe inschrijvingen lagen aan de basis van de groei. ©REUTERS

Voor het eerst is het belegd vermogen in fondsen in ons land boven de kaap van 200 miljard euro gegaan.

Eind september 2019 stond 201,9 miljard euro geparkeerd in fondsen, blijkt uit cijfers die de Belgische fondsenfederatie Beama vrijdag bekendmaakte.

1,9 procent
groei
Het vermogen groeide met 1,9 procent ten opzichte van 3 maanden eerder.

Het vermogen groeide met 1,9 procent ten opzichte van 3 maanden eerder. Zowel koersstijgingen, door de goede prestatie van de beurzen, als nieuwe inschrijvingen lagen aan de basis van de groei.

Vooral de aandelenfondsen en de gemengde fondsen, dat zijn fondsen die beleggen in aandelen en obligaties, tekenden voor de stijging. Samen groeiden ze 2,7 procent.

De gemengde fondsen blijven de belangrijkste categorie en palmen bijna de helft (49 procent) van de fondsenmarkt in. Daartoe behoren ook de pensioenspaarfondsen, die meer dan 20 miljard euro in beheer hebben. Ook de aandelenfondsen, de op één na belangrijkste categorie, zagen een groei tot 56 miljard euro. 

Obligatiefondsen

2,7 procent
Groei
De aandelenfondsen en de gemengde fondsen, die beleggen in aandelen en obligaties groeiden samen 2,7 procent.

Het belegd vermogen in obligatiefondsen kende een beperkte daling van 0,2 procent tot 34,4 miljard euro. Ondanks de koersverliezen die obligaties optekenden, bleef de daling van het vermogen beperkt door netto-inschrijvingen.

De monetaire fondsen kenden de grootste absolute daling van hun vermogen. Hier lagen vooral netto-terugbetalingen aan de basis. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud