'Een fondsbeheerder doet een goede job als hij 6 keer op 10 juist is'

©LAURIE DIEFFEMBACQ

Paul Beller (56) beheert bij KBC Asset Management de Pricos-pensioenspaarfondsen, goed voor meer dan 5 miljard euro onder beheer.

> Hoelang bent u al fondsbeheerder?
30 jaar.

> Wat is het moeilijkste facet aan uw job?
Een fondsbeheerder moet omgaan met onzekerheden. Je zou wellicht je dokter niet willen horen zeggen dat hij een goede job doet als hij in 60 procent van de gevallen de juiste diagnose stelt. Bij een fondsbeheerder is dat wel zo. En dat maakt het niet gemakkelijker. Onze beleggers verwachten dat we hun vermogen vakkundig wapenen tegen het onvoorspelbare.

> Belegt u in uw eigen fonds?
Heel zeker. Ik was ook een van de eersten om mijn participatie om te zetten naar Pricos SRI (dat vorig jaar werd gelanceerd als het eerste duurzame pensioenspaarfonds in België, red.).

> Welk aspect van de job vindt u het minst aangenaam?
Het gevoel van machteloosheid. Ook al begrijp je dat financiële markten vaak onvoorspelbaar zijn, toch verwacht je een zekere logica tussen actie en reactie. Maar als je dan vaststelt dat vaak holle tweets de richting van de financiële markten kunnen bepalen, dan denk je soms heel even: ik word postbode, dat lijkt me tenminste een job met een solide logica.

> Wat is uw levensmotto?
Doe je ding en kijk niet om.

> Wat is de belangrijkste les die u leerde?
Dat financiële markten niet altijd efficiënt of correct gewaardeerd zijn. Bovendien zijn er marktsegmenten waar de opportuniteiten behoorlijk dik gezaaid zijn. Dat geldt met name voor de aandelen van heel kleine beursgenoteerde ondernemingen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n