Noors staatsfonds lijdt fors verlies in België

AB InBev, geleid door Carlos Brito, is de belangrijkste Belgische positie in het Noors staatsfonds. ©BELGA

Het Noorse staatsinvesteringsfonds boekte 6,1 procent verlies in 2018. De waarde van de Belgische aandelenportefeuille kromp met zowat 30 procent, vooral door verlies op AB InBev.

Ook voor ‘s werelds grootste staatsinvesteringsfonds was 2018 een lastig beleggingsjaar. Het fonds dat de opbrengsten van gas en olie voor de Noren belegt, boekte vorig jaar een rendement van -6,1 procent. Het was het eerste verlies sinds 2011 en de slechtste jaarprestatie sinds 1998, met uitzondering van het crisisjaar 2008 (-23,3 procent).

Op aandelen, die goed zijn voor twee derde van de portefeuille, bedroeg het rendement -9,5 procent. Enkel in 2008, 2002 en 2001 deed Noorwegen hier slechter. Obligaties eindigden in het groen met een rendement van 0,6 procent, niet-genoteerd vastgoed was de primus met 7,5 procent. De totale marktwaarde van het fonds kwam eind 2018 uit op 8.256 miljard Noorse kroon, omgerekend 834 miljard euro.

Opvallend is dat het staatsfonds in het vierde kwartaal, toen beurzen zwaar onder druk stonden, voor 18,7 miljard euro aandelen bijkocht. Gezien de remonte van de aandelenmarkten sinds het jaarbegin lijkt dat een goede zet te zijn geweest. Yngve Slyngstad, de CEO van het Noorse staatsfonds, zei woensdag op een persconferentie dat het jaarverlies van 2018 al helemaal is goedgemaakt tijdens de eerste twee maanden van 2019.

Belgische verliezers

Het is erg twijfelachtig of dat ook voor de Belgische aandelenportefeuille gelukt is. Die verloor vorig jaar liefst 28 procent van zijn waarde in Noorse kroon, in dollartermen ging er 32 procent of 2 miljard dollar af. AB InBev, waarin de Noren een positie van 1,15 procent hebben, was op zichzelf goed voor een verlies van bijna 1 miljard dollar. De bierreus verloor vorig jaar 38 procent van zijn beurswaarde en deed daarmee nog slechter dan de Brusselse Bel20-index, die met een terugval van 18,5 procent in de achterhoede van beursindexen wereldwijd te vinden was.

©Mediafin

Eind 2018 was het staatsfonds belegd in 50 Belgische bedrijven, één minder dan een jaar eerder. Drie nieuwkomers in de portefeuille zijn Fagron, Mithra en Shurgard. AB InBev blijft in beurswaarde de grootste Belgische positie, het grootste procentuele belang hebben de Noren in Warehouses Estates Belgium (zie tabel). Het belang in Umicore werd zowat verdubbeld, dat in KBC teruggeschroefd.

Noord-Amerikaanse aandelen zijn goed voor 43 procent van de aandelenportefeuille, Europa levert 34,1 procent. Het fonds bezit gemiddeld 1,4 procent van elk aandeel in de wereld. Ondanks het mindere 2018 bedraagt het gemiddelde jaarlijkse rendement sinds 1998 5,5 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n