Advertentie

Slechts 8 procent van Belgische fondsbeheerders is een vrouw

Marie Lannoy (Candriam) is een van de vrouwelijke fondsbeheerders in ons land. ©rv

Wereldwijd is 11,8 procent van de fondsbeheerders een vrouw. België bengelt met 8 procent in de tweede helft van de internationale rangschikking.

In haar jaarlijks Alpha Female Report onderzocht de Britse financiële website Citywire wie aan de knoppen zit van ruim 25.000 actief beheerde fondsen die instaan voor 16.000 miljard euro. Uit de analyse blijkt dat 11,8 procent van de fondsbeheerders een vrouw is. Dat percentage ligt hoger dan in 2020 (11 procent), maar blijft zeer bescheiden.

In de Aziatische en de Zuid-Europese landen is de vertegenwoordiging van de vrouwen het grootst.

In de Aziatische en de Zuid-Europese landen is de vertegenwoordiging van de vrouwen het grootst. In Hongkong en Taiwan ligt het percentage vrouwelijke fondsbeheerders op 28 en 19 procent. In Spanje en Italië is dat 22 en 21 procent. Onderaan de rangschikking bengelen Denemarken en Noorwegen, maar ook Duitsland (elk 6 procent).

Volgens Citywire is de toename van het aantal vrouwelijke beheerders hoopgevend, aangezien de stijging in 2021 de grootste is sinds de start van de metingen in 2016. Maar er is nog veel werk aan de winkel. In het tempo van de voorbije vijf jaar duurt het nog 127 jaar voor er evenveel mannelijke als vrouwelijke fondsbeheerders zijn. Als het tempo van dit jaar zich doorzet, spreken we nog over 48 jaar.

De essentie

  • Wereldwijd is 11,8 procent van de fondsbeheerders een vrouw. Dat percentage stijgt zeer langzaam, blijkt uit een studie van Citywire.
  • De Aziatische en Zuid-Europese landen tellen relatief de meeste vrouwelijke fondsbeheerders, de Scandinavische landen en Duitsland de minste.
  • Van de grotere fondsenhuizen tellen Abrdn en JPMorgan Asset Management relatief het grootst aantal vrouwelijke fondsbeheerders.

Groter verloop bij vrouwen

Ook is er een verschil in de gemiddelde grootte van de fondsen die mannen en vrouwen beheren. Bij mannen bedraagt dat gemiddeld 664 miljoen euro, bij de vrouwen 475 miljoen euro. Ten slotte ligt het verloop bij de vrouwen hoger dan bij de mannen. De turn-over, die een indicatie geeft van hoe vaak fondsbeheerders in of uit de functie stappen, ligt bij vrouwen (44 procent) beduidend hoger dan bij mannen (31 procent).

Citywire bracht ook in kaart welke fondsenhuizen het grootste percentage vrouwelijke fondsbeheerders tellen. Bij de fondsenhuizen die meer dan 100 beheerders tewerkstellen, kroont Abrdn, het voormalige Standard Life Aberdeen, zich tot meest vrouwvriendelijke fondsenhuis. Bijna een kwart van de beheerders is er een vrouw. Op de tweede plaats volgt JPMorgan Asset Management (23 procent), gevolgd door HSBC Asset Management (20 procent). Op plaats 4 en 5 staan twee fondsenhuizen die ook in België beheerders tewerkstellen. Het gaat om BNP Paribas Asset Management (20 procent) en NN Investment Partners (18 procent).

De vertegenwoordiging van vrouwelijke fondsbeheerders is het grootst bij de fondsen die beleggen in Taiwanese aandelen. Meer dan de helft wordt beheerd door vrouwen. Dat geldt ook voor bijna een derde van de Chinese aandelenfondsen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud