Verzekeringscontract als alternatief voor DBI-bevek

©shutterstock

Vitis Life lanceert in België een gepersonaliseerd fonds voor een vennootschap. De beleggingsverzekering kan een alternatief zijn voor een DBI-bevek.

DBI-beveks kennen in ons land een forse groei. Voor vennootschappen zijn de beveks een interessante belegging omdat de meerwaarden en de inkomsten vrijgesteld zijn van belasting. Om het DBI-statuut te krijgen, moeten de beveks wel 100 procent in aandelen beleggen. ‘Voor vennootschappen die minder risico willen lopen, zijn ze minder geschikt’, zegt Filip Potteau, de directeur van het Belgische bijkantoor van Vitis Life.

De meerwaarden zijn belastbaar, de minwaarden zijn aftrekbaar.
Filip Potteau
Vitis Life Belgium

Tak23-fondsen, die wel de mogelijkheid bieden om een gedeelte in aandelen en in obligaties te beleggen, zijn ook minder geschikt voor vennootschappen. ‘Bij die fondsen geldt een verzekeringstaks van 4,4 procent’, zegt Potteau. Tak26-contracten, die een vaste looptijd en een vaste rentevergoeding bieden, zijn een andere mogelijkheid, maar door de extreem lage rente zijn die verzekeringscontracten vandaag weinig aantrekkelijk.

Branche 6

Om die reden lanceert de verzekeraar een Luxemburgs kapitalisatiecontract (branche 6) voor vennootschappen. ‘Het prudentieel toezicht op het product ligt in Luxemburg, maar het wordt wel aangeboden in een Belgisch verzekeringscontract’, zegt Potteau. ‘Via het kapitalisatiecontract kan de onderneming het beheer van haar gepersonaliseerd fonds toevertrouwen aan een vermogensbeheerder naar keuze of zelf een portefeuille samenstellen van fondsen van elf verschillende fondsenhuizen’, zegt Potteau.

2,2 miljard
Vitis Life beheert 2,2 miljard euro.

Het voordeel van het contract is dat geen verzekeringstaks van toepassing is. Maar in tegenstelling tot de DBI-bevek zijn de meerwaarden wel niet vrijgesteld van belasting. Ze worden beschouwd als intrest en zijn onderworpen aan een roerende voorheffing van 30 procent. ‘Daar staat tegenover dat de minwaarden aftrekbaar zijn. Als blijkt dat de onderneming in een inkomstenjaar verlies heeft geleden, kan je de roerende voorheffing recupereren’, zegt Potteau. ‘Het nieuwe product is een beleggingsverzekering, geen levensverzekering.’

Kosten

De instapkosten bedragen maximaal 2 procent. Als binnen vijf jaar wordt verkocht, zijn er uitstapkosten van 0,1 procent. Jaarlijks worden administratiekosten van maximaal 2 procent afgehouden, verhoogd met een vast bedrag van 200 euro per jaar. Die kosten komen boven op de beheerskosten van de onderliggende fondsen.

Vitis Life werd opgericht in 1995 in Luxemburg. De groep heeft 2,2 miljard euro onder beheer, waarvan 87 procent in gepersonaliseerde fondsen die ook in België worden aangeboden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud