Amerikaanse aandelen in de ban van verkiezingen

©Photo News

Ondanks de coronacrisis leggen Amerikaanse aandelenfondsen sinds begin dit jaar een hoog rendement voor. Maar de presidentsverkiezingen kunnen de beurzen in woelig water doen terechtkomen.

D e verkiezing van een president in de Verenigde Staten is altijd een belangrijke gebeurtenis, ook al heeft ze historisch niet altijd tot grote beroering op de beurs geleid. Toch lijkt het erop dat de verkiezingen van november wellicht veel meer volatiliteit zullen veroorzaken dan gewoonlijk.

Amerikaanse aandelen komen uit een uitzonderlijk gunstige periode, vooral de groeiaandelen. Van de twintig Amerikaanse aandelenfondsen die in België worden verdeeld en de voorbije vijf jaar meer dan 15 procent rendement op jaarbasis haalden, behoren vrijwel alle tot de categorie van de fondsen die beleggen in groeiaandelen (zie tabel).

Het is dus geen verrassing dat de belangrijkste posities in de fondsen en de sectorsamenstellingen vrij opvallende overeenkomsten vertonen. Vooral de aanzienlijke aanwezigheid in technologieaandelen (Microsoft, Apple) en de communicatiesector (Facebook, Alphabet, Netflix) valt op. Ook de grote wegingen in financiële dienstenaandelen die profiteren van de explosie van elektronische transacties (Mastercard, Visa of PayPal) of de aanwezigheid in aandelen uit de consumptiesector (Amazon, Tesla) springen in het oog.

De heropleving van de coronacrisis en de onzekerheden over de verkiezingen kunnen in het laatste kwartaal de volatiliteit fors doen toenemen.
christian goldsmith
morgan stanley iM

Hoewel de meeste van die fondsen sinds begin dit jaar een prestatie van ongeveer 15 tot 25 procent (in euro) hebben neergezet, springen twee fondsen eruit. Ze worden beheerd door Morgan Stanley Investment Management, meer bepaald door het team onder leiding van Dennis Lynch. Beide wonnen meer dan 50 procent sinds eind 2019 dankzij posities in bedrijven die tijdens de coronacrisis zeer sterke winsten hebben geboekt, zoals Zoom.

Politieke onzekerheid

De komende weken zullen de presidentsverkiezingen het nieuws in de Verenigde Staten domineren. De factoren van onzekerheid zijn veel belangrijker dan gewoonlijk wegens de diepe politieke verdeeldheid tussen Democraten en Republikeinen. Als de verkiezingen niet snel tot een duidelijke uitslag voor een van de kandidaten leiden, bestaat een reëel risico op een onzekerheid die enkele weken kan aanhouden.

'Fonds'. Uw afspraak met uw portefeuille

Het magazine 'Fonds' brengt u elke maand een overzicht van relevant fondsennieuws, analyses van beleggingsfondsen, interviews met internationale fondsenbeheerders en inzicht in de steeds complexere regelgeving. Een handig instrument voor de belegger én investment professional.

  • Interview met Deborah Fuhr, oprichtster onderzoeksbureau ETFGI: ‘Passieve fondsen lenen zich perfect voor actief beheer’
  • Hoe duur is uw pensioenspaarfonds?
  • De favoriete fondsen van Hans Heytens (Merit Capital)

Woensdag 21 oktober gratis bij De Tijd.

‘De heropleving van de corona-epidemie, het onvermogen om het eens te worden over een nieuw steunplan en de onzekerheden over de verkiezingen kunnen in het laatste kwartaal een aanzienlijke toename van de volatiliteit veroorzaken’, zegt Christian Goldsmith, directeur bij Morgan Stanley Investment Management. ‘Een presidentschap zonder een meerderheid in beide kamers (het Huis van Afgevaardigden en de Senaat, red.) zou leiden tot een permanente confrontatie, waardoor de uitvoering van een economisch relanceplan wordt vertraagd.’

Een herverkiezing van de Republikein Donald Trump met een meerderheid in beide kamers lijkt weinig waarschijnlijk, op basis van de peilingen en de sterke positie van de Democraten in het Huis. Het gunstigste scenario voor de markten is een verkiezing van de Democraat Joe Biden met een meerderheid in beide kamers. Bidens programma bevat massale investeringen in infrastructuur, vooral op het vlak van hernieuwbare energie. Dat kan in eerste instantie ten goede komen aan ‘waardesectoren’ die de afgelopen jaren relatief weinig aandacht hebben gekregen.

Volgens Randeep Somel, beheerder bij M&G Investments, zou een overwinning van Biden goed zijn voor ‘de hernieuwbare energiesector, de bouwsector actief in isolatie en renovatie van gebouwen, en sectoren die aan elektrische voertuigen zijn blootgesteld. De techsector, die profiteert van de digitaliseringsrage, wordt ongeacht wie er president wordt waarschijnlijk niet verstoord, meent Somel.

Gunstige evoluties ‘We wedden niet op wie de volgende president wordt. Een verkiezing van elk van beide kandidaten heeft voor- en nadelen’, zegt Giri Devulapally, beheerder van JPMorgan Funds - US Growth Fund. ‘Sommige punten van het Democratisch programma hebben waarschijnlijk een negatieve invloed, zoals een toename van de regelgeving of de belastingheffing op bedrijven. Maar ik zie het niet gebeuren dat de Amerikaanse regering een Amerikaans bedrijf opzettelijk verzwakt terwijl hun Chinese concurrenten vrij kunnen blijven groeien. Bovendien kunnen andere factoren, zoals betere relaties met China, gunstiger evolueren als Biden wordt verkozen.’

De technologiesector wordt, ongeacht wie verkozen wordt, wellicht niet verstoord.
Randeep somel
M&G Securities

‘Op basis van de recente bewegingen op de Amerikaanse beurs, lijkt de markt rekening te houden met het belangrijke infrastructuurplan dat Biden zou ontvouwen als hij verkozen raakt’, zegt Taymour Tamaddon, beheerder van T.Rowe Price - US Large Cap Growth. ‘De gevolgen op de middellange termijn, bijvoorbeeld op het vlak van belastingen of regelgeving, zijn te ver weg om de markt te beïnvloeden.’

De beheerder wijst er ook op dat een overwinning van de Democraten geen slechte zaak zou zijn voor de zorgsector, omdat een verbreding van de toepassing van Obamacare het mogelijk maakt dat meer mensen verzekerd zijn en kan leiden tot een toename van de omzet van de sector met een bredere en universele toegang tot de zorg. ‘We hebben nu overgewicht in die sector’, zegt de beheerder.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud