Beleg in Chinese bedrijven waarop Trump geen vat heeft

©Bloomberg

De Chinese A-aandelen horen bij de best presterende aandelen sinds begin dit jaar. Die bedrijven, gericht op de binnenlandse economie in China, ondervinden nauwelijks hinder van de handelsoorlog met de Verenigde Staten.

Sinds begin dit jaar zijn de zogenaamde Chinese A-aandelen met 35 procent gestegen. Daarmee presteren de aandelen die op de Chinese thuismarkt noteren beter dan de Chinese aandelen die op Hongkong noteren.

Woensdag 18/12, gratis bij De Tijd

Magazine 'Fonds' met onder meer: 

  • Fondsbeheerders blikken vooruit: 'Amerikaanse presidentsverkiezingen zullen beursjaar bepalen'
  • De populairste fondsen van 2019
  • Beleg in Chinese bedrijven waar Trump geen vat op heeft

Tot 2014 waren A-aandelen onbereikbaar voor buitenlandse beleggers. Wie in Chinese aandelen wilde beleggen, moest kiezen voor bedrijven die op de beurs van Hongkong noteerden, of voor bedrijven die een notering op de Amerikaanse beurs hadden gevraagd. Maar enkel bedrijven tuk op een internationale aanwezigheid, zoals Tencent en Alibaba, zetten die stap. Bedrijven die alleen in China furore maakten, bleven onbereikbaar.

Dankzij het Stock Connect-programma met de beurs van Hongkong werd het in 2014 mogelijk voor buitenlanders onder bepaalde voorwaarden toegang te krijgen tot de A-aandelen in Sjanghai. Aanvankelijk gold dat voor een beperkt aantal aandelen, maar intussen staan al enkele honderden aandelen op de beurstabellen van het Stock Connect-programma. Later volgde de aandelenmarkt van Shenzhen het voorbeeld, de technologiebeurs van China. En enkele weken geleden kwam er een link tussen de Chinese beurs en die van London. De Chinese makelaar Huatai Securities kreeg er de eerste notering.

De interesse in A-aandelen is daardoor gegroeid, maar de markt blijft vooral het speelterrein van particuliere Chinezen. Dat heeft een impact op de volatiliteit. Vorig jaar verloren de A-aandelen nog 35 procent, vandaag zijn ze bij de besten van de klas. ‘Particuliere beleggers investeren vaak op het gevoel. Ze kijken niet naar de bedrijfsfundamenten en laten zich meeslepen door het sentiment. Toen de perikelen van de handelsoorlog in 2018 opdoken, werden de aandelen oververkocht’, zegt Anthony Wong, die voor Allianz Global Investors een fonds beheert dat in A-aandelen belegt.

Daarom zien de Chinezen er de noodzaak van in om de markt te professionaliseren. ‘Ondanks de handelsoorlog wil de Chinese overheid de aandelenmarkt steeds meer openstellen voor buitenlandse beleggers. Dat kan een gunstig effect hebben op de volatiliteit.’

Wong verwijst naar Taiwan. ‘Eind jaren 90, toen de Taiwanese particuliere beleggers nog 90 procent van de aandelenmarkt inpalmden, bedroeg de volatiliteit - een maatstaf voor koersschommelingen - 55 procent. Vandaag is het belang van particulieren afgenomen tot 50 procent. De volatiliteit is gedaald tot 12 procent.’ Volgens Wong zullen we een gelijkaardige evolutie zien voor de A-aandelen in China.

Vier troeven van Chinese A-aandelen

> China kent een sterke economische groei van zeker 6 procent.

> De A-bedrijven halen gemiddeld slechts 3 procent van de omzet uit de VS en zijn dus minder vatbaar voor de handelsoorlog. 

 De opname van A-aandelen in de toonaangevende MSCI-indexen zal blijven toenemen.

 Ze bieden een diversificatievoordeel, want A-aandelen vertonen weinig correlatie met andere  aandelenmarkten.

Aantrekkelijk

De fondsbeheerders noemen enkele redenen waarom A-aandelen aantrekkelijk zijn. ‘Ten eerste doet de economie het nog altijd uitstekend. De Chinese overheid heeft als reactie op de economische onzekerheid de rente verlaagd, de infrastructuuruitgaven opgetrokken, de liquiditeit verhoogd en de belastingen verlaagd. Dat heeft de binnenlandse consumptie weer doen aantrekken’, zegt Wong.

Caroline Yu Maurer, die bij BNP Paribas Asset Management verantwoordelijk is voor de beleggingen in aandelen uit Groot-China, gelooft niet dat de groei in 2020 onder 6 procent zal duiken. ‘We blijven positief voor de middellange termijn omdat de Chinese groei steeds meer gedragen wordt door privéconsumptie.’

Daardoor zijn Chinese A-aandelen ook veel minder blootgesteld aan de handelsoorlog. ‘Ongeveer 90 procent van de omzet van de bedrijven die op de A-markt noteren, komt uit China. Dat betekent dat de bedrijven nauwelijks omzet uit het buitenland halen. Ze realiseren gemiddeld amper 3 procent van hun omzet in de VS. De impact van de handelsoorlog is dus beperkt, al is er een secundaire impact in de vorm van het ondernemers- en het consumentenvertrouwen. De netto-impact van de handelsoorlog ramen we daarom op minder dan 1 procent’, zegt Wong.

Chinese A-bedrijven halen slechts 3 procent van hun omzet uit de Verenigde Staten.
Anthony Wong
fondsbeheerder Allianz

De beheerders zien nog een andere reden om meer te investeren in A-aandelen. In tegenstelling tot in de B-markt, die meer spelers uit de oude economieën bevat zoals banken en telecom, naast enkele internetgiganten zoals Alibaba en Tencent, is de A-markt veel meer gediversifieerd. En dat maakt A-aandelen interessant. ‘Met de groeimarktaandelen hebben ze een correlatie - een maatstaf voor de manier waarop ze gelijkaardig evolueren - van slechts 0,43, terwijl dat voor Chinese aandelen op Hongkong dubbel zo hoog is’, zegt Wong.

Gigantisch

De A-markt is ook gigantisch. Hoewel Tencent en Alibaba niet tot de A-markt behoren, nemen de A-aandelen 70 procent van de beurswaarde van Chinese bedrijven voor hun rekening. ‘Er noteren 3.697 aandelen op de A-markt, terwijl er slechts 1.534 in Hongkong noteren, en 216 in de Verenigde Staten’, zegt Wong.

Voorts is de opname van A-aandelen in de populaire MSCI-indexen, die fondsenhuizen als referentie-index hanteren, een voordeel. ‘Vandaag nemen Chinese aandelen 3,6 procent in van de wereldwijde index MSCI World. Voor A-aandelen is dat slechts 0,2 procent. Ook in de groeimarktenindexen blijft China ondervertegenwoordigd, maar dat aandeel kan naar 50 procent gaan’, zegt Wong.

Waardering

Chinese A-aandelen hadden jarenlang de reputatie dat ze peperduur gewaardeerd waren. Maar volgens Yu Maurer is dat niet meer het geval. ‘De A-aandelen zijn goedkoper dan Europese aandelen. De gemiddelde koers-winstverhouding ligt op 12,5, vergeleken met 14,2 voor MSCI Europe en 15,7 voor MSCI World’, zegt ze.

In de portefeuilles van de fondsen die in A-aandelen beleggen, zitten bedrijven uit uiteenlopende sectoren. In het Allianz-fonds zit bijvoorbeeld Jiangsu Hengli Hydraulics, de grootste producent van kranen in China. ‘Het bedrijf levert aan marktleiders zoals de Amerikaanse werktuigenreus Caterpillar en bevindt zich in een sector met hoge toetredingsbarrières. De winstgroei per aandeel wordt geschat op 25 procent. Volgens ons is de structurele groei van het bedrijf nog onvoldoende vervat in de aandelenkoers’, zegt Wong.

Een ander voorbeeld is Shanxi Xinghuacun Fen Wine Factory. ‘Dat is een producent van Chinese wijn. Het gaat om een luxeproduct. De prijzen per fles lopen op tot 150 euro. Ook dit is een groeimarkt. Wie in de Chinese drankensector wil beleggen, moet naar de luxedranken kijken. De andere markten zijn verzadigd’, zegt Wong.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud