Carmignac zet in op Chinese aandelen

©BELGAIMAGE

De vermogensbeheerder Carmignac heeft in het vierde kwartaal zijn positie in Chinese aandelen stevig opgeschroefd. China moet profiteren van het ‘duidelijke’ herstel van de wereldeconomie, signaleert Carmignac tijdens zijn Parijse media-event.

Hij mag dan wel het dagelijks beheer van de portefeuilles afgestaan hebben, Édouard Carmignac blijft de ster van het jaarlijkse media-event in Parijs. Zoveel wordt duidelijk als iedereen moet wachten tot hij arriveert voor zijn welkomstwoordje. Met een kwartier vertraging daagt hij op. Licht buiten adem, maar met een zelfverzekerde boodschap. ‘Dit wordt het jaar van de ommekeer voor ons, nadat we vorig jaar al aardige prestaties hebben neergezet’, zegt de 72-jarige Carmignac, die blijft waken over de langetermijnstrategie van zijn groep.

Dit wordt het jaar van de ommekeer voor ons, nadat we vorig jaar al aardige prestaties hebben neergezet.
Édouard Carmignac
stichter van vermogensbeheerder Carmignac

Aan de evolutie van het beheerd vermogen is niet te zien dat 2019 al ‘aardig’ was. De uitstroom hield aan, een gevolg van het beroerde 2018, toen het vlaggenschipfonds Carmignac Patrimoine ruim 11 procent verloor. In twee jaar slonk het beheerde vermogen van de groep van 56 naar 35 miljard euro. Maar het bloeden is gestopt: in het vierde kwartaal bleef het cijfer stabiel. Met dank aan de 10,5 procent rendement die Carmignac Patrimoine kan tonen voor 2019. Het Europees fonds deed het met een winst van 18,7 procent nog beter.

Het hielp uiteraard dat 2019 een prima beursjaar was. Ook 2020 oogt voorlopig goed, meent Frédéric Leroux, lid van het strategisch investeringscomité. ‘De voorlopende indicatoren wijzen op een duidelijk herstel van de wereldeconomie in de eerste jaarhelft. Europa en Azië zullen het meest profiteren van een industrieel herstel. De VS minder, omdat de economie er gedreven wordt door bedrijfswinsten. Als die verzwakken - zoals nu het geval is - schroeven bedrijven hun investeringen en aanwervingen terug.’ Leroux verwacht ook een verzwakkende dollar, wat positief is voor de groeilanden.

Aantrekkelijk

In die groeilanden zet Carmignac opvallend fors in op China. In het vorige kwartaal trok het de Chinese posities van Patrimoine op van 3,2 naar 7,4 procent. Volgens David Older, hoofd aandelenbeleggingen, is China aantrekkelijk gewaardeerd, zowel tegenover zijn eigen historiek als tegenover andere belangrijke wereldbeurzen. Bovendien moet de Chinese beurs een bovenmaatse boost krijgen van de wereldwijde economische rebound én van de ontspanning in de handelsoorlog.

‘Overdreven pessimistische krantenkoppen zijn een koopkans. In de Italiaanse rente zitten al veel problemen verrekend’
Frédéric Leroux

Behalve op sectoren als internet, fintech, gaming en e-commerce mikt Carmignac ook op de Chinese gezondheidszorg. ‘Het aantal Chinese 65-plussers stijgt tussen 2017 en 2022 naar 200 miljoen, terwijl China nog maar 6 procent van zijn bruto binnenlands product (bbp) aan gezondheidszorg spendeert. Er is dus veel groeipotentieel’, stelt Older. Naast bedrijven actief in oogzorg en de vaccinproductie vermeldt hij Good Doctor, een platform voor internetconsultaties waarin de verzekeraar Ping An een minderheidsbelang heeft.

Verenigde Staten

In de VS biedt de ‘antibusinessretoriek’ van Democratische presidentskandidaten zoals Bernie Sanders en Elizabeth Warren dan weer koopkansen als aandelen in de gezondheidssector tijdelijk in de uitverkoop gaan. Older gelooft niet dat de soep zo heet zal worden gegeten. Het taalgebruik van kandidaten is altijd radicaler tijdens voorverkiezingen dan tijdens de eigenlijke presidentsverkiezingen, benadrukt hij.

Nog in Amerika waarschuwt Leroux voor dure bedrijfsobligaties. Intussen heeft de helft van al het kwaliteitsvol Amerikaans bedrijfspapier een BBB-rating, net boven rommel. ‘Bij een economische afkoeling zal zowat een vijfde van dat BBB-papier een ratingverlaging krijgen. Dat vertaalt zich meteen in veel minder potentiële kopers voor dat papier en dus mogelijk in financiële moeilijkheden.’

Voor Europa gelooft Mark Denham, hoofd Europese aandelen, dat ‘alle componenten aanwezig zijn voor opnieuw een positief rendement’. Hij verwijst naar een ondersteunend monetair beleid en een verwachte bedrijfswinstgroei van 5 tot 9 procent. Al verwacht hij de volgende weken een beurspauze omdat de ‘bescheiden verbetering van de economische vooruitzichten al in de koersen verrekend zit’.

Ook Europese obligaties zouden hun winnende trend dit jaar doorzetten, hoewel enige voorzichtigheid geboden is. Terwijl Carmignac wegblijft van Europese bankaandelen, ziet het kansen in het schuldpapier van de banken.

Opvallend is nog het optimisme over Italiaanse staatsobligaties. Van nervositeit over de fragiele politieke situatie - met mogelijk nieuwe verkiezingen en een terugkeer van de extreemrechtse Lega-leider Matteo Salvini - is geen sprake bij Carmignac. ‘Overdreven pessimistische krantenkoppen zijn een koopkans. In de Italiaanse rente zitten al veel problemen verrekend’, klinkt het.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud