‘Chinese biotechbedrijven? Nee, bedankt!'

©MAXPPP

‘Beleggen in smallcaps is niet per definitie risicovoller dan beleggen in grote aandelen. Veel hangt af van hoe je in die kleine aandelen belegt. Voor ons geen Chinese biotech’, zegt Graham McCraw, fondsbeheerder bij Aberdeen Standard Investments.

Aberdeen Standard Investments ontstond in 2017 uit de fusie van Aberdeen en Standard Life en werd het op één na grootste fondsenhuis in Europa, na Amundi. De groep, met hoofdzetel in de Schotse hoofdstad Edinburgh, beheert 560 miljard euro. Naast de expertise in groeimarkten en gemengde fondsen heeft de groep een stevige reputatie opgebouwd in smallcaps, aandelen van bedrijven met een vrij kleine marktwaarde. Vandaag biedt Aberdeen Standard Investments in België zes smallcap-fondsen aan, elk belegd in een specifieke regio.

Volgens Graham McCraw, de beheerder van het Europese smallcapfonds, zijn kleine aandelen een must in een gespreide portefeuille. Hij schuift verschillende redenen naar voren. ‘Ten eerste is het rendementspotentieel groter. Studies wijzen uit dat smallcaps het op lange termijn beter doen. Dat heeft te maken met de grotere inefficiënties in dat deel van de markt’, zegt McCraw.

‘Naar marktkapitalisatie nemen kleine aandelen slechts 15 procent van de markt in, maar in aantal staan ze voor 70 procent. Die kleinere aandelen worden veel minder opgevolgd. Gemiddeld volgen slechts zes analisten een smallcapaandeel op, tegen 22 voor largecaps’, vervolgt McCraw.

Diversificatie is volgens de fondsbeheerder een tweede reden om in smallcaps te beleggen. ‘Door te beleggen in kleinere aandelen vergroot je de spreiding van de portefeuille’, zegt McCraw. Ten slotte weerlegt de fondsbeheerder een vaak genoemd vooroordeel over smallcaps. ‘De perceptie dat die aandelen veel risicovoller zijn, is verkeerd. We geloven dat actief beheer, waarbij enkel belegd wordt in kwaliteitsaandelen, het risico van smallcaps fors kan verlagen.’

Bij de selectie van de aandelen volgt Aberdeen Standard Investments een strikt proces. De focus op kwaliteit is cruciaal. ‘We willen bedrijven met een consistente winstgroei, houdbare competitieve voordelen, een goed management en een deugdelijk bestuur’, zegt McCraw. Op die manier vallen al veel bedrijven uit de selectie. ‘Als we de voorbije tien jaar kijken naar de best presterende smallcapaandelen wereldwijd, dan komen we meestal bij Chinese biotechbedrijven uit. Maar daar willen we niet in beleggen, omdat die niet aan onze criteria voldoen’, zegt McCraw.

Financieel directeur

Om aan te tonen hoe ook het management in de analyse meespeelt, geeft McCraw een voorbeeld. ‘Op basis van ons model kwam een Duits bedrijf er uitstekend uit. Toen gingen we het bedrijf bezoeken. De financieel directeur had het bedrijf verlaten. Toen we vroegen wie hem zou vervangen, bleek dat de algemeen directeur zelf tijdelijk zou overnemen. Dat was voor ons een reden om niet in het aandeel te beleggen. We willen niet investeren in bedrijven die op die manier geleid worden.’

Behalve naar de kwaliteit kijkt de beheerder ook naar de duurzaamheid van de groei en naar het momentum. Met dat laatste bedoelt hij onder meer de koerstrend van het aandeel en de evolutie van de analistenopinies.

In een eerste selectie herleiden de verschillende kwantitatieve criteria het universum van 1.000 aandelen naar 200 aandelen. Vervolgens zal een kwalitatieve analyse verder verfijnen tot 40 à 70 aandelen die in het fonds worden opgenomen.

De keuze van de aandelen gaat gepaard met een engagement op lange termijn. ‘We stappen niet in om na een jaar weer te verkopen. We zijn langetermijnbeleggers en dat maakt een groot verschil. Bedrijven zullen meer luisteren als ze weten dat je minstens tien jaar in het bedrijf wil blijven.’

Opmerkelijk is dat de waardering van ondergeschikt belang is bij de aandelenselectie. ‘Vaak kopen we bedrijven op hun hoogste koers ooit. Uiteraard maken we de volledige analyse, maar dat het aandeel zo hoog staat, heeft vaak een goede reden. En voor smallcaps die goedkoop zijn, is er vaak een goede reden waarom ze goedkoop zijn’, zegt hij.

Geen Belgisch aandeel

Opvallend: in het Europese smallcapfonds is er geen plaats voor een Belgisch aandeel. ‘Niet omdat we dat niet willen, maar omdat we geen goede opportuniteiten zien’, zegt McCraw. Tot de favoriete bedrijven hoort onder meer Teleperformance. Dat is een Frans bedrijf dat in 1978 werd opgericht. ‘Vandaag is het uitgegroeid tot een globale marktleider in callcenters. Het bedrijf is actief in 60 landen, en spreekt meer dan 200 talen. De oprichter werkt nog steeds in het bedrijf’, zegt McCraw.

Een andere participatie is het Italiaanse Finecobank. ‘Die online bank heeft een uitstekend zakenmodel en een groeiend marktaandeel.’ Een laatste voorbeeld is het Franse parfumbedrijf Interparfums. ‘Dat verkoopt parfums, maar heeft eigenlijk vooral opgang gemaakt door de originele flesjes waarin het parfum zit’, zegt hij.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud