Focus van Chinabeleggers verschuift naar lokale markt

Een Chinese vrouw maakt kleding voor Xunxi, een onderdeel van de Alibaba Group Holding. ©Bloomberg

De Chinese aandelenfondsen lijken op hun elan van 2020 door te gaan. Fondsbeheerders zien nog veel potentieel, vooral in bedrijven die focussen op de lokale markt.

Er zijn veel manieren om in China te beleggen. Het kan via westerse bedrijven met een sterke economische blootstelling aan het land, zoals het Franse luxeconcern LVMH. Maar het kan ook via een belegging in een breed groeimarktenfonds dat doorgaans voor een belangrijk deel in China belegd is. Of het kan via een puur Chinees aandelenfonds, waarbij een onderscheid moet worden gemaakt tussen de verschillende Chinese aandelen.

Er zijn fondsen die alleen beleggen in Chinese bedrijven die noteren op de beurs van Hongkong, fondsen die exclusief beleggen in Chinese bedrijven op de lokale Shenzhen- of Sjanghai-beurs (A-aandelen) en fondsen die in alle Chinese bedrijven beleggen, waar die ook genoteerd zijn. Sommige fondsen beleggen in Greater China, waarbij er een blootstelling is van 15 tot 20 procent aan Taiwanese aandelen. 

20
procent
De meeste Chinafondsen zijn vorig jaar met meer dan 20 procent gestegen.

Vorig jaar hebben alle fondsen met blootstelling aan China een positieve return geboekt. De meeste zijn zelfs meer dan 20 procent gestegen. De zeven fondsen die niet uitsluitend zijn blootgesteld aan aandelen die genoteerd zijn op de lokale markten, hebben enkele gemeenschappelijke namen: de verzekeraar Ping An en de techreuzen Tencent en Alibaba. De vier fondsen die beleggen in de A-aandelen hebben een volledig andere samenstelling, zonder dat een naam is er bovenuit steekt.

Greater China

Over drie jaar leggen de fondsen een rendement van meer dan 17 procent per jaar voor. Door de toenemende interesse en de hoge returns zijn de activa onder beheer in verscheidene gevallen opgelopen tot meer dan
1 miljard dollar. Die trend houdt aan. Sinds begin dit jaar hebben de fondsen al een rendement van bijna
7 procent opgetekend, met de hoogste returns voor fondsen met een blootstelling aan Greater China.

De markten hebben het beheer van de gezondheidscrisis door de Chinese autoriteiten positief onthaald. De beheerders verwachten dat de pandemie de komende maanden onder controle blijft, wat een normalisering van de winsten veel sneller dan in andere regio’s mogelijk moet maken. Luke Richdale, de chef Aziatische aandelen bij JPMorgan Asset Management, meent dat de macro-economische risico’s in China beperkt zijn, net als het risico van de inflatiedruk. ‘De Chinese autoriteiten werden tijdens de crisis niet gedwongen radicale budgettaire of monetaire stimulusmaatregelen te nemen’, zegt hij. 

China werd tijdens deze crisis niet gedwongen radicale budgettaire of monetaire stimulusmaatregelen te nemen.
LUKE RICHDALE
JPMorgan Asset Management

‘Als de pandemie binnen de perken blijft, moet in 2021 een solide economisch herstel met groeicijfers van 6 à 7 procent mogelijk zijn’, bevestigt Chi Lo, senior econoom Greater China bij BNP Paribas Asset Management. ‘De export kan de komende maanden positief verrassen.’

Voor Stephen Kam, investment director bij Schroders, maakt de overgang van China naar een markt die hoofdzakelijk door de binnenlandse vraag wordt aangedreven het mogelijk te focussen op de vooruitzichten voor de Chinese economie. ‘De bevolking vergrijst, wat betekent dat productiviteitsstijgingen van cruciaal belang zijn om de groei op peil te houden. De belegger moet inzoomen op bedrijven die een impact zullen hebben op de productiviteit van de Chinese economie.’

‘Volgens ons zijn de belangrijkste drie langetermijnkansen op de Chinese markt technologie (software, cloud), gezondheidszorg en consumptie (elektrische voertuigen)’, zegt Richdale. ‘Onze fondsen hebben het afgelopen jaar aanzienlijke posities in die segmenten opgebouwd.’

Jie Lu, het hoofd investeringen voor China bij Robeco, zegt dat zijn beleggingsstrategie focust op vier hoofdthema’s met sterke groeivooruitzichten. Het zijn de stijgende kwaliteit van de consumptie die wordt ondersteund door de toenemende levensstandaard van de middenklasse en van de vergrijzende bevolking, technologische innovaties, door de overheid geleide structurele hervormingen en de verschuiving naar andere accenten in de industriële productie. ‘We moeten wel beseffen dat duurzaam beleggen in China een uitdaging is en dat een ESG-strategie (Environment, Social en Governance) nodig is om als belegger potentiële risico’s te vermijden en beter geïnformeerde beslissingen te nemen’, zegt Lu.

Binnenlands

Kam meent dat de echte kansen op de binnenlandse markt liggen. ‘Daar vind je bedrijven die meer gericht zijn op de binnenlandse consumenten. De waardering van sommige namen, zoals in de biotech en de e-commerce, is relatief hoog. Daarom hebben we onze beleggingen geleidelijk verschoven naar aandelen die structurele groei bieden met een aantrekkelijke waardering. Het gaat om bedrijven actief in automatisering of toeleveranciers aan de e-auto-industrie’, zegt Kam.

Bovendien zitten de kleine beleggers nog altijd overwegend in A-aandelen, met als gevolg een hoge dagelijkse volatiliteit. Dat biedt de kans aantrekkelijke namen te vinden, waardoor actieve beheerders het de afgelopen vijf jaar beter hebben gedaan dan deze markt.

‘China is een uitzonderlijke markt om beleggingskansen te zoeken. 2.500 aandelen voldoen er aan onze liquiditeitscriteria tegenover ongeveer 1.200 aandelen in alle andere opkomende landen’, zegt Richdale. ‘Bovendien is de prestatie van de Chinese markt aanzienlijk minder gecorreleerd met die van de internationale aandelenmarkten, wat een goede bron van diversificatie vormt.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud