'Handelsoorlog kent ook winnaars'

Gino Delaere, Econopolis. ©Jonas Roosens

Ondanks de onrust die de handelsoorlog heeft gecreëerd, blijven groeimarkten interessant. Expert Gino Delaere van Econopolis tipt vanuit Singapore onder meer op Vietnam, India en Indonesië.

Een jaar geleden was Gino Delaere, die voor Econopolis naar interessante investeringsobjecten in de groeimarkten speurt, behoorlijk positief over de opkomende markten. De handelsoorlog tussen de VS en China gooide echter roet in het eten. In vergelijking met een jaar geleden noteert de beurs van Shanghai ongeveer stabiel.

Toch blijft de analist vol vertrouwen. ‘De laatste zeven jaar hebben de groeimarkten 50 procent minder goed gepresteerd dan de ontwikkelde markten. Als het tij keert, kan dat bijzonder krachtig zijn’, meent hij. ‘Als we de prestaties van de groei- en de ontwikkelde markten tegen elkaar afzetten, komen we cycli van vijf à acht jaar tevoorschijn. Cycli waarin de groeimarkten nu eens minder goed presteren, dan weer beter. De huidige cyclus begon in 2011 en heeft in de eerste plaats te maken met de sterke prestatie van de Amerikaanse economie, waardoor veel geld uit de groeimarkten richting Wall Street stroomde.’

De waarderingen in de groeimarkten blijven echter aantrekkelijk vanuit langetermijnspectief, betoogt Delaere. Hij wijst er ook op dat de groeimarkten nog onvoldoende vertegenwoordigd zijn in de gemiddelde portefeuille.

We beleggen in Vietnam via Jardine Strategic.
Gino Delaere, Econopolis

Op basis van de vrij verhandelbare beurswaarde wegen de groeimarkten momenteel voor 12 procent in de MSCI All Country World Index. Het doorsneegewicht in beleggingsportefeuilles bedraagt daarentegen maar 7,7 procent. ‘De meeste investeerders blijven weg van de groeimarkten. Als het gewicht van de groeimarkten zou toenemen van 7,7 tot 12 procent, zou dat voor een gigantische instroom zorgen. En 12 procent is nog maar een neutrale positie’, redeneert de Econopolis-man. Hij vestigt er ook de aandacht op dat als de dollar zou ‘keren’ (verzwakken, red.), dat een bijkomende katalysator zou kunnen zijn voor de groeimarkten.

Vietnam

Gezien de handelsspanningen verwacht Delaere de komende maanden nog heel veel volatiliteit. ‘De enige zekerheid is dat de onzekerheid zal blijven voortduren. Daarom is selectiviteit belangrijker dan ooit tevoren.’ Met zijn groeimarktenstrategie gaat Econopolis op zoek naar twee soorten bedrijven: ‘global challengers’, bedrijven die wereldwijd kunnen concurreren, en ‘local champions’, bedrijven die in hun thuismarkt bijzonder sterk staan.

In welke groeimarkten ziet Delaere nu het meest potentieel? Ondanks het gewoel en de ingrijpende veranderingen die bezig zijn, ziet hij nog steeds mooie opportuniteiten in China. Daarnaast heeft hij een boontje voor Vietnam, een land met een heel jonge bevolking en een sterke groei: vorig jaar steeg het bruto binnenlands product met 7,1 procent.

De meeste investeerders blijven weg van de groeimarkten.
Gino Delaere, Econopolis

Door de verdere industrialisering en urbanisering zou Vietnam de komende jaren een groeiritme van tegen 7 procent moeten kunnen aanhouden. Een cruciale rol daarbij speelt de export, die compleet door het dak gaat met een groeicijfer van meer dan 10 procent. Als de VS minder uit China invoeren, zullen ze meer in de rest van Azië kopen. Vietnam is dan bijzonder goed geplaatst om daarvan de profiteren.

Econopolis investeert vandaag nog niet rechtstreeks in Vietnam, wel via bedrijven uit andere landen die er belangrijke activiteiten ontplooien zoals de holding Jardine Strategic die een belang van 10 procent heeft in de grootste zuivelproducent Vinamilk, of drankengroep Thai Beverage, die de belangrijkste Vietnamese bierbrouwer Sabeco controleert. ‘Mogelijk gaan we de komende jaren ook rechtstreeks in Vietnam investeren. Essentieel is dat we eerst het bedrijf vertrouwen. Er zijn immers bedrijven van allerlei slag in Vietnam. Enkele zijn goed geleid - door managers die vaak westers geschoold zijn - maar er zijn nog veel bedrijven die het niet zo nauw nemen met de belangen van minderheidsaandeelhouders.’

Indonesië en India

Twee andere landen met groot potentieel zijn Indonesië en India. In Indonesië zal president Jokowi in zijn tweede ambtstermijn naar verwachting de hervorming voortzetten en verbetert het consumentenvertrouwen. Econopolis heeft er sinds anderhalf jaar een positie opgebouwd in Telkom Indonesia. Dat is veruit het grootste telecombedrijf in een gigantische markt – 269 miljoen inwoners - waar maar drie spelers actief zijn.

Ook voor India heeft Delaere een zwak. De sobere Modi is er herverkozen en met zijn jonge bevolking en tal van goed geleide bedrijven is India zonder meer de snelst groeiende grote economie in Azië. Twee ‘global challengers’ die in Econopolis’ portefeuille zitten, zijn autobouwer Maruti Suzuki en het software- en dienstenbedrijf Infosys. ‘Maruti Suzuki heeft een markaandeel van 51 procent en loopt voor qua technologie.’

En wat met Brazilië onder zijn nieuwe rechtse president Bolsonaro? Delaere: ‘Brazilië is mijn wild card. Ik bezocht het land kort voor de verkiezingen en wist toen dat Bolsonaro zou winnen. We hebben dan onze blootstelling verhoogd, kenden drie fantastische maanden en hebben ze vervolgens weer afgebouwd. Vandaag zitten we neutraal. We wachten af hoe de hervormingen uitdraaien.’

De militaire kant van 5G

Vanuit zijn ‘uitkijktoren’ in Singapore heeft Gino Delaere ook een uitstekend zicht op China en de handelsspanningen met de VS. De beperkingen die de VS hebben opgelegd aan Huawei, waren een kantelpunt in het conflict, merkt hij op. Naast een handelsoorlog lanceerde president Trump daarmee ook een ‘technologie-koude oorlog’, een oorlog die meer specifiek rond 5G draait.

5G maakt duizend keer meer dataverkeer mogelijk dan 4G. Dat is niet alleen belangrijk voor consumenten en bedrijven, maar ook voor de uitbouw van smart city’s waar alles met alles geconnecteerd is. En waar de overheid door middel van gezichtsherkenning iedereen in het oog kan houden. De militaire toepassingen zijn niet minder belangrijk: in een stad of gebied met 5G kunnen onbemande wapens worden ingezet.

Dat China nu plots supergeavanceerde bedrijven als Huawei heeft, kadert in het streven van president Xi Jinping om zelfvoorzienend te zijn, gaat Delaere verder. Voor technologie willen de Chinezen onafhankelijk zijn van het westen. Tegelijk willen ze hun invloed in de wereld vergroten via het ‘Belt & Road’-initiatief. Op termijn ziet hij een nieuw handelsblok ontstaan waar naast de Volksrepubliek ook Hongkong, Taiwan en Zuidoost-Azië deel van uitmaken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud