Indiase beurs houdt stand ondanks zware coronacrisis

©REUTERS

Nergens is de beurs tegenwoordig cynischer dan in India. Terwijl de coronapandemie lelijk huishoudt in het land, houdt de beurs er stand dankzij sterke fundamentele langetermijnfactoren.

India staat sinds enkele weken in het middelpunt van het coronanieuws. Sinds begin februari is het aantal besmette mensen er verdubbeld tot meer dan 25 miljoen, terwijl het aantal dagelijkse sterfgevallen al meerdere dagen meer dan 4.000 bedraagt. ‘De sterke stijging van het aantal besmettingen in de afgelopen weken betekent dat beleggers de pandemie niet veel langer kunnen negeren,’ zegt Piya Sachdeva, India-econoom bij de vermogensbeheerder Schroders. ‘Bijkomende maatregelen om de crisis te bezweren zullen ertoe leiden dat we onze verwachtingen voor het hele jaar aanzienlijk neerwaarts moeten bijstellen’, zegt Sachdeva.

'Fonds'. Uw afspraak met uw portefeuille

Het magazine 'Fonds' brengt u elke maand een overzicht van relevant fondsennieuws, analyses van beleggingsfondsen, interviews met internationale fondsenbeheerders en inzicht in de steeds complexere regelgeving. Een handig instrument voor de belegger én investment professional.

  • Interview met Saker Nusseibeh (Federated Hermes): ‘Fondsenhuizen dragen een verpletterende verantwoordelijkheid’
  • Copycat: 3 trackers die beleggen in de groeimarkten
  • De lange weg naar duurzaam beleggen

Woensdag 19 mei gratis bij De Tijd.

Ondanks de coronamalaise leggen fondsen die uitsluitend in Indiase aandelen beleggen sinds Nieuwjaar nog altijd een positief rendement in euro voor. Het gemiddeld rendement van de geselecteerde fondsen komt op 5,1 procent (zie tabel). De selectie bevat de fondsen met de hoogste return op vijf jaar en een belegd vermogen van meer dan 100 miljoen dollar. Over vijf jaar bedraagt het gemiddeld rendement 9 procent per jaar.

De fondsen hebben enkele gemeenschappelijke kenmerken. Het gaat om fondsen met sterk geconcentreerde portefeuilles (tussen 30 en 55 aandelen), waarbij de grootste tien participaties tussen 40 en 55 procent van het fonds uitmaken. De fondsen zijn overwogen in sectoren als de financiële en de technologiesector. Tot de belangrijkste participaties behoren vaak de grote bedrijven HDFC Bank, Infosys of Tata Consultancy.

De stijging sinds begin 2021 is vooral te danken aan een herstel van de cyclische aandelen, terwijl aandelen van hoge kwaliteit de neiging hadden achter te blijven.

Een snelle stijging van de grondstoffenprijzen is de belangrijkste reden tot bezorgdheid over Indiase aandelen.
Ayay Tyagi
UTI MUTUAL FUND

Bij de beste presteerders over vijf jaar vinden we een fonds van het Indiase fondsenhuis UTI Mutual Fund. De beheerder daarvan, Ayay Tyagi, heeft een aanpak die meer gebaseerd is op kleine en middelgrote kapitalisaties. Die vertegenwoordigen 40 procent van het beheerd vermogen. ‘We geven de voorkeur aan aandelen van hoge kwaliteit die het potentieel hebben om in alle economische omstandigheden een stabiele en voorspelbare bedrijfsgroei te vertonen. Onze voorkeur gaat uit naar aandelen uit de financiële sector en de gezondheidszorg. India heeft een aanzienlijke achterstand op het vlak van geneesmiddelenuitgaven. Naar verwachting zal de groei in dat segment fors toenemen’, zegt Tyagi.

Financiële sector

Jinesh Gopani, de beheerder van het Schroders ISF Indian Opportunities Fund, houdt ook van de financiële sector. ‘We zijn ons bewust van het kortetermijnrisico door de stijgende terugbetalingsrisico’s van kredieten. Maar de financiële instellingen waarin we investeren, hebben gezonde financiële ratio’s en beschikken over strikte procedures voor risicobeheersing.’

Amit Goel, de beheerder van Fidelity Funds - India Focus Fund, wijst erop dat de afwezigheid van een nationale lockdown de economische impact van de nieuwe coronagolf moet beperken. ‘Het goede nieuws is dat het financieel systeem er beter voorstaat dan vorig jaar, omdat de meeste grote banken hun kapitaal in de afgelopen twaalf maanden hebben verhoogd.’

We blijven overtuigd van de middellange- tot langetermijnvooruitzichten van de economie omdat we overtuigd zijn van de aantrekkelijke fundamente.
Amit Goel
Fidelity Investments

Volgens Prashant Kothari, fondsbeheerder bij Pictet, moet de verbeterende gezondheidssituatie in de VS goed zijn voor de vooruitzichten van Indiase technologiegroepen. Hij verwacht een scenario dat relatief vergelijkbaar is met dat van de eerste golf, waarbij grote bedrijven met gezonde balansen het wellicht beter zullen doen. ‘Precies in dat soort bedrijven investeren we’, zegt hij.

Kwaliteit boven

De beheerders menen dat, net als in de eerste golf van 2020, de kwaliteitsaandelen het opnieuw beter zullen doen dan cyclische bedrijven met een sterke binnenlandse focus. De Indiase aandelenmarkt blijft echter een binnenlandse markt. De beursgenoteerde ondernemingen genereren 75 procent van hun inkomsten in India. En de waardering blijft relatief hoog als gevolg van de solide groeivooruitzichten op lange termijn van de Indiase economie.

Voor Tyagi kan een snelle stijging van de grondstoffenprijzen de belangrijkste reden tot bezorgdheid voor Indiase aandelen zijn, omdat het land een belangrijke importeur is van grondstoffen. ‘Dat zou een snelle stijging van de inflatie en de rente veroorzaken, en schadelijk zijn voor de aandelenkoersen’, zegt hij. De beheerder wijst er ook op dat het effect van de tweede golf vooral ondernemingen met schulden zal treffen die actief zijn in zeer competitieve markten.

Correctie

De beheerders waarschuwen ook voor een correctie op de Indiase markt, al zou dat volgens hen ook kansen bieden. ‘Zoals altijd bij de Indiase markt moeten beleggers koersdalingen gebruiken om agressief te profiteren van de groeivooruitzichten op de lange termijn van de Indiase markt’, zegt Gopani.

‘We blijven overtuigd van de middellange- tot langetermijnvooruitzichten van de economie omdat we overtuigd zijn van de aantrekkelijke fundamenten, zoals de sterke bevolkingsgroei, de snelle verstedelijking en de groeiende geschoolde beroepsbevolking’, benadrukt Goel. ‘We proberen van beursdalingen te profiteren om tegen een goede prijs in kwaliteitsbedrijven te stappen.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud