‘Kans om in groeimarkten te beleggen nooit groter’

Xinyi Solar is marktleider in de productie van glas voor zonnepanelen. ©Getty Images

De groeimarkten zijn hot. De combinatie van interessante waarderingen, een sterke respons op de coronacrisis en immense groeimogelijkheden leidt tot een ongeziene beleggersinteresse.

Beleggen in bedrijven uit de ‘emerging markets’ was in de jaren 2010 tot 2020 allesbehalve eenvoudig. De periode had veel weg van een verloren decennium voor de groeimarkten. Maar het tij lijkt gekeerd. Vanwaar die plotse ommezwaai?

We legden ons oor te luisteren bij drie specialisten, beheerders van aandelenfondsen die op de groeilanden focussen. 'Om te begrijpen waarom de groeimarkten in het vorige decennium zwak gepresteerd hebben, zeker in vergelijking met de Amerikaanse beurzen, moeten we nog tien jaar verder teruggaan in de tijd', zegt Gino Delaere van Econopolis.

Om te begrijpen waarom de groeimarkten in het vorige decennium zwak gepresteerd hebben, zeker in vergelijking met de Amerikaanse beurzen, moeten we nog tien jaar verder teruggaan in de tijd.
Gino Delaere
Econopolis

Delaere beheert het Econopolis Emerging Markets Equity Fund en schuimt al jaren vanuit Singapore de groeimarkten af op zoek naar beleggingsopportuniteiten. De eerste tien jaar van het huidige millennium waren een gouden periode voor de groeimarkten, zegt hij. Alles begon in december 2001 met de toetreding van China tot de Wereldhandelsorganisatie. Dat zette een turbo op de investeringen in China en andere Aziatische tijgers.

‘De groeimarkten hebben jarenlang te sterk gepresteerd. China redde de wereld in 2009 met een economisch steunplan. Dat zette niet alleen de groeilanden in Azië, maar ook die in Latijns-Amerika in vuur en vlam. Investeren in die landen was toen erg in de mode, wat tot gevolg had dat de groeimarkten vrij duur werden’, vult Xavier Hovasse, hoofd Emerging Market Equities bij Carmignac, aan.

De weerslag van die investeringsgekte zagen we in het tweede decennium, toen velen de groeimarkten de rug toekeerden. Ze werden minder interessant omdat in de Verenigde Staten een lange periode van onafgebroken groei begon. De dollar begon weer te klimmen en op Wall Street blonken de technologiereuzen uit. Tegelijk vertraagde de groei van de Chinese economie van 10 naar 6 procent.

De coronacrisis heeft alle industriële revoluties versneld, zowel de digitale als de ecologische.
XAVIER HOVASSE
CARMIGNAC

‘Er waren ook tal van crisissen in die jaren, waardoor beleggers de handdoek in de ring gooiden’, merkt Hovasse op. Hij verwijst onder meer naar de Chinese muntcrisis van 2015. ‘Die was nergens op gebaseerd. De markt dacht toen dat China de controle over de yuan zou verliezen. Er was een collectief delirium. Alle cyclische aandelen gingen lager en de groeimarkten vielen helemaal uit de gratie.’ Daarna kwam Donald Trump aan de macht in de VS. Hij uitte meteen beschuldigingen aan het adres van China en begon een handelsoorlog. ‘Niemand wou toen nog horen praten over de emerging markets.’

‘Het gevolg is dat het percentage dat aandelenfondsen wereldwijd in de groeimarkten beleggen vandaag gedaald is tot 5,5 procent’, zegt Delaere. ‘Daarmee zijn ze zwaar onderwogen, want het gewicht van de groeimarkten in de MSCI World-aandelenindex bedraagt 14 procent.’

Revoluties

Het jaar 2020 heeft volgens Hovasse wereldwijd de ogen geopend. ‘De coronacrisis heeft alle industriële revoluties versneld, zowel de digitale als de ecologische. Waar we normaal vijf of zes jaar over doen, gebeurde in een jaar. En waar vind je de winnaars van de industriële revoluties? In Californië natuurlijk, maar daarnaast vooral in Azië.’ Het is opvallend dat sommige Aziatische landen veel krachtiger hebben gereageerd om de pandemie onder controle te krijgen. Volgens Delaere speelt technologie daarbij een sleutelrol.

Dat komt ook tot uiting in de algemene beursprestatie van de groeimarkten in 2020. De MSCI Emerging Markets Net Index steeg vorig jaar met 18,3 procent in dollar en presteerde daarmee beter dan de MSCI World, die 15,9 procent aandikte. ‘De heropening van de economie is fantastisch voor de wereldwijde groei. Ook de groeimarkten profiteren daarvan’, zegt Dara White, hoofd groeimarkten bij Columbia Threadneedle.

‘Aandelenselectie is cruciaal in ons investeringsproces’, zegt White, die het fonds Threadneedle (Lux) Global Emerging Market Equities beheert. Qua sectoren ligt het zwaartepunt bij discretionaire consumentenartikelen, technologie, financials, communicatiediensten en healthcare. Het fonds investeert vooral in vijf landen: China (goed voor pakweg een derde van de allocatie), Zuid-Korea, Brazilië, India en Taiwan.

Door de rentecyclus (de Braziliaanse rente is teruggevallen van 14 procent in 2016 naar 2 procent vandaag, red.) zal een krachtige migratie naar aandelen plaatsvinden.’
Dara White
Columbia Threadneedle

Rekening houdend met economische, monetaire en politieke factoren zit het fonds momenteel overwogen in Braziliaanse aandelen. ‘Door de rentecyclus (de Braziliaanse rente is teruggevallen van 14 procent in 2016 naar 2 procent vandaag, red.) zal een krachtige migratie naar aandelen plaatsvinden.’

Een van de onlangs toegevoegde posities van het fonds is Azul, een Braziliaanse budgetvlieger genre Ryanair die nagenoeg uitsluitend binnenlandse vluchten verzorgt en een sterke balans heeft. De topposities in het fonds zijn bekende namen: Tencent, Alibaba, Taiwan Semiconductor en Samsung Electronics. Vorig jaar boekte het fonds van Columbia Threadneedle een rendement van 36,4 procent, uitgedrukt in dollar.

Het Econopolis Emerging Markets Equity Fund zit voor twee derde belegd in China, Taiwan en Zuid-Korea. ‘Het gewicht van Azië in ons fonds is nog nooit zo hoog geweest. Zolang corona blijft aanmodderen, investeren we relatief weinig in Latijns- Amerika’, zegt Delaere. Ook bij Econopolis staat een uitgekiende aandelenselectie centraal. Delaere wijst onder meer naar Xinyi Glass, een Chinese producent van glas voor gebouwen, auto’s en via het dochterbedrijf Xinyi Solar ook voor zonnepanelen. ‘Xinyi Solar is marktleider in de productie van glas voor zonnepanelen, een product dat direct aansluit bij de klimaatdoelstellingen van China. In december stuurde het bedrijf een positieve winstwaarschuwing uit.’

Twee andere bedrijven uit de portefeuille komen uit de gamingsector, die fors geprofiteerd heeft van het vele thuisblijven. NCSoft is de grootste maker van videogames in Zuid-Korea. Het eveneens Koreaanse Pearl Abyss scoorde internationaal sterk met de game ‘Black Desert’.

Het fonds Carmignac Emergents gaat enigszins anders te werk. ‘Wij denken niet per land of per sector’, zegt Hovasse. ‘We vragen ons voor elk bedrijf af: is dit een disruptor of een disruptee?’ Anders gezegd: is dit een winnaar of een verliezer? ‘We hebben de industriële revolutie goed begrepen en het is geen zeepbel. Een bedrijf als Tencent bijvoorbeeld genereert bijzonder veel cashflow.’

Een andere positie van het fonds is MercadoLibre, het grootste e-commercebedrijf in Latijns-Amerika, dat afgelopen jaar meer dan verdrievoudigde in waarde. Carmignac Emergents zit ook in Sea Limited, een platform voor online gaming, e-commerce en digitale betalingen dat vorig jaar 385 procent hoger koerste. ‘De crisis heeft al onze beleggingsovertuigingen versneld.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud