Kies voor bedrijven die de wereld op hun kop zetten

©BELGAIMAGE

Met zijn disruptiefonds speelt Amundi in op innovatieve bedrijven die de wereld veranderen en kunnen uitgroeien tot de grote namen van morgen.

Disruptie is wat spitsvondige ondernemers kunnen bereiken die out of the box durven te denken. Ze komen met producten of diensten die eenvoudiger, goedkoper, sneller of duurzamer zijn dan wat we kennen. Als die oplossingen wereldwijd aanslaan, kunnen ze hele bedrijfssectoren doen daveren op hun grondvesten.

Disruptie is onlosmakelijk verbonden met groei. Dat schept investeringskansen.
Wesley Lebeau
fondsbeheerder Amundi

De Franse vermogensbeheerder Amundi ging eind 2016 van start met een investeringsfonds dat inspeelt op diverse vormen van disruptie. ‘We wilden een fonds creëren dat de veranderingen in de wereld capteert en tegelijk aanleunt bij een globaal aandelenfonds’, omschrijft fondsbeheerder Wesley Lebeau het opzet.

Explosie

‘Er was toen een ware explosie van fondsen die zich toespitsten op één thema - biotech, robotten, artificiële intelligentie - maar wij wilden breder gaan. Disruptie is als onderliggend thema zo interessant omdat het onlosmakelijk verbonden is met groei. Dat schept investeringskansen.’

Historisch hadden we een veel grotere blootstelling aan China, maar we hebben er winst op genomen.
Wesley Lebeau
Fondsbeheerder Amundi

Lebeau wijst onmiddellijk ook op de gevaren. ‘Transformatie gaat gepaard met onzekerheden. Als een onderneming erin slaagt superhard te groeien in een bepaalde markt, moet je je ook afvragen of ze voldoende solide georganiseerd is om die groei te volgen. Dat probleem ondervond een reus als Facebook: het bedrijf had een heel goed product, maar er was geen duidelijke strategische visie over hoe het daar geld kon mee verdienen.’

Het universum waarin CPR Invest Global Disruptive Opportunities gaat vissen is volop in beweging. ‘Bij de start, drie jaar geleden, was de vijver 450 aandelen groot. Vandaag zitten er 770 aandelen in, terwijl intussen een honderdtal zijn verdwenen door overnames door sectorgenoten of private-equityspelers’, vertelt Lebeau, die het fonds samen beheert met Estelle Menard. Na een screening en een fundamentele analyse telt de uiteindelijke portefeuille 65 tot 70 namen.

Technologie boven

Zoals te verwachten is bij een disruptiefonds bestaat het leeuwendeel uit IT-bedrijven. Zij nemen 43 procent van de portefeuille voor hun rekening. Techreuzen als Amazon.com, Apple, Microsoft, Netflix of Tesla zal je echter tevergeefs zoeken. Lebeau: ‘Wij geven de voorkeur aan bedrijven met een middelgrote beurswaarde en kennen dus een kleiner gewicht toe aan de grote namen.’ Een tweede sterk vertegenwoordigde groep (23 procent) zijn biotechspelers en andere bedrijven uit de gezondheidszorg. Industriële bedrijven staan in voor een vijfde van het fonds.

Geografisch ligt het zwaartepunt in Noord-Amerika, dat 80 procent van de portefeuille aanlevert. Japan tekent voor 10 procent, Europa voor 8 procent. De blootstelling aan de groeimarkten is minimaal: 2 procent. En wat met China? ‘Historisch hadden we een veel grotere blootstelling aan China, maar we hebben er winst op genomen’, zegt Lebeau. De verklaring ligt bij de handelsoorlog met de Verenigde Staten, die overigens ook opportuniteiten schept. Zo heeft de fondsbeheerder de volatiele periode na het Amerikaanse verbod op het gebruik van Huawei-producten te baat genomen om posities te versterken. ‘We zijn nagegaan wie de grote winnaars kunnen worden van de handelsoorlog.’

De grootste positie van het fonds (3 procent) is Salesforce.com, het Amerikaanse cloudgebaseerde softwarebedrijf. De cybersecurity- expert Palo Alto Networks maakte eind oktober 2,8 procent uit van de portefeuille en SolarEdge Technologies 2,7 procent. Dat slimme-energiebedrijf, bekend van zijn geavanceerde omvormers die de gelijkstroom van zonnepanelen omzetten in wisselstroom, is tot dusver het best presterende aandeel uit het fonds. Dit jaar alleen al is de koers meer dan 130 procent gestegen.

Hartkleppen

Andere namen uit de top tien van het fonds zijn Edwards Life, een marktleider in innovatieve technologie voor hartklepoperaties, en Marvell Technology, een specialist in chips voor 5G-netwerken die alle grote fabrikanten van netwerkapparatuur als klant heeft. Edwards en Marvell zijn dit jaar al circa 60 procent geklommen op de beurs. Dat een klassieke naam als Merck & Co ook een vooraanstaande plaats heeft in het fonds heeft alles te maken met immuno-oncologie, een domein waarin het Amerikaanse farmaconcern een van de marktleiders is.

Sinds de lancering in december 2016 behaalde het disruptiefonds van Amundi een gemiddeld jaarrendement van 11,9 procent. Het klopt daarmee de MSCI World, die een prestatie van 8,4 procent neerzette.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud