Overstijg het beursgewoel met marktneutrale fondsen

©BELGAIMAGE

De coronacrisis heeft veel bokkensprongen op de beurs veroorzaakt. Marktneutrale fondsen proberen boven dat beursgewoel uit te komen.

Ruim acht maanden ver zijn we in 2020 en nu al staat vast dat het een jaar was dat beleggers niet snel zullen vergeten. De wereldwijde lockdowns om de verspreiding van het coronavirus af te remmen leidden tot een ongeziene economische krimp. Na de heropening van de economieën herstelden de beurzen snel, waarbij de Verenigde Staten het voortouw namen en de technologiewaarden - die veelal profiteerden van de lockdowns - nieuwe recordhoogten bereikten. Tussen de financiële markten en de reële economie gaapt een flinke kloof. Het is onduidelijk of die op korte termijn gedicht wordt, al lijkt toch wat lucht uit de technologieballon te lopen.

De beurzen zitten in woelig vaarwater, terwijl veel beleggers naar enige stabiliteit snakken. Marktneutrale fondsen proberen zich boven het gewoel te zetten. Ook het Global Equity Market Neutral Fund van Janus Henderson Investors. Het in februari 2017 opgerichte fonds stelt zich tot doel over elke twaalfmaandenperiode een positief rendement te leveren, wat ook de marktomstandigheden zijn. ‘Met dit fonds willen we klanten een diversificatie bieden in de wereldwijde aandelenmarkten met een beperkte volatiliteit’, zegt fondsbeheerder Steve Johnstone.

We proberen een hoger rendement te halen uit zowel de winnaars als de verliezers.
Steve johnstone
Fondsbeheerder Janus henderson

De portefeuille stoelt op gepaarde beleggingen: paren van aandelen waarbij het fonds in het ene aandeel een longpositie neemt en in het andere een shortpositie. Als een investeerder short gaat in een aandeel, speculeert hij op een daling van de koers. Hij doet dat door - tegen een vergoeding - geleende aandelen te verkopen in de hoop ze later goedkoper te kunnen terugkopen en zo winst te maken. ‘We proberen een hoger rendement dan de benchmark te halen uit zowel winnaars als verliezers’, legt Johnstone uit.

‘We werken met de beste ideeën van specialisten in het hele bedrijf. Dat kan zowel een positief als een negatief verhaal zijn’, luidt het. Om het risico af te dekken wordt daar een ander aandeel aan gekoppeld. Johnstone geeft volgend fictief voorbeeld. ‘Stel dat we geloven dat de gassector het goed gaat doen en dat het Noorse energieconcern Equinor goed gepositioneerd is om zijn prijzen te verhogen. Dan kunnen we een longpositie in Equinor nemen. Tegelijk gaan we het risico hedgen door short te gaan in een ander aandeel.’

Verlieslimieten

In zijn portefeuille verwerkt Johnstone 60 tot 80 ideeën, uit de hele wereld en over alle sectoren heen, wat zich vertaalt in 120 tot 160 aandelenposities. Het resultaat is een uitgebalanceerde portefeuille die weinig gecorreleerd is aan de aandelenmarkten, met een gecontroleerd risico en een matige volatiliteit.

Behalve met het systeem van gepaarde beleggingen houdt Janus Henderson het risico ook in toom door zowel met zachte als met harde verlieslimieten te werken. Als een gekoppelde transactie meer dan 40 basispunten in positieve zin of meer dan 30 basispunten in negatieve zin bijdraagt, wordt ze opnieuw onder de loep genomen. Johnstone neemt dan contact op met de beheerder die het idee aandroeg. Bedraagt de negatieve bijdrage 50 basis- punten, dan treedt een harde stoplosslimiet in werking.

De portefeuille bestaat voor zowat de helft uit Europese aandelen, een kwart Amerikaanse en een kwart Aziatische. Eind juli was het Duitse Brenntag, een distributeur van chemicaliën, de grootste positie, gevolgd door de Franse fabrikant van elektrisch materiaal Legrand, de Chinese verzekeraar Ping An, de Amerikaanse fastfoodketen McDonald’s en de Chinese internet- en e-commercereus Alibaba. Het gaat telkens om longposities. De shortposities geeft Janus Henderson niet vrij.

Sinds de oprichting behaalde het fonds een gemiddelde jaarlijkse return van 5,1 procent bij een volatiliteit van 4,3 procent. Wat mogen we verder verwachten? Johnstone is vrij optimistisch, maar houdt een slag om de arm. ‘We geloven dat het herstel en de groei aanhouden, maar we denken wel dat de financiële markten wat te opgewonden zijn. Bepaalde sectoren zullen meer tijd nodig hebben om te herstellen, denk aan reizen of vrijetijdsbesteding. We denken ook dat de spanningen tussen de VS en China aanhouden, wie ook president wordt. En we zien Azië op het groeipad blijven.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud