‘Private equity wordt volwassen belegging'

Pierre Marcolini is één van de bedrijven waarin een private-equityfonds van Schroders investeert. ©Kristof Vadino

‘Terwijl het aantal beursgenoteerde bedrijven daalt, wordt het universum van private equity steeds groter’, zegt Rainer Ender, head of private equity bij Schroders Adveq.

De markt voor private equity is de voorbije jaren exponentieel gegroeid. Vandaag staan beleggingen in niet-genoteerde bedrijven in voor 2.500 miljard euro, wat overeenkomt met 3 procent van de wereldwijde marktkapitalisatie van beursgenoteerde bedrijven. De groei vertaalt zich ook in steeds meer private-equityfondsen, dat zijn fondsen die in het kapitaal van niet-genoteerde ondernemingen stappen om ze te begeleiden in hun groei. Begin 2018 waren er volgens de Boston Consulting Group 2.296 dergelijke fondsen op de markt, 25 procent meer dan een jaar eerder.

Zodra je erin belegt, is private equity zeer transparant, want je wordt beschouwd als een insider.

Het Zwitserse Adveq, dochter van de Britse vermogensbeheerder Schroders, zit al meer dan 20 jaar met zijn neus boven op dat segment en biedt fondsen aan die uitsluitend beleggen in private-equityfondsen. De groep biedt zeven dakfondsen aan, waarbij elk belegt in een vijftiental fondsen. ‘Wij zoeken naar fondsen die beleggen in de kleinere bedrijven met een ondernemingswaarde van minder dan 100 miljoen euro’, zegt Rainer Ender. ‘Het voordeel is dat het vaak familiebedrijven zijn als we erin stappen. We investeren niet graag in bedrijven die eerder al in handen waren van private-equityspelers.’

De focus op de kleinere bedrijven heeft ook een andere reden. ‘Als je je richt op de grotere bedrijven, dan krijg je vaak te maken met bedrijven met een hoge schuldgraad, en moet je ook meer betalen. In het segment van de kleinere ondernemingen is de schuldratio eerder beperkt, omdat ze nog vaak afhangen van bankleningen, zeker in Europa.’

Rainer beaamt dat de hele private-equitymarkt mee is gegaan met de hausse die de financiële markten de voorbije jaren hebben gekend. ‘Uiteraard is private equity vandaag niet meer zo goedkoop als in 2009. Bij bedrijven die vlak voor een beursintroductie staan, is de markt overdreven gewaardeerd. Het gaat om de unicorns van deze wereld. Deze bedrijven maken vaak geen winst’, zegt Rainer.

Prille groeifase

Los van de geringe verhandelbaarheid (liquiditeit) en de waardering wordt private equity doorgaans ook risicovoller gepercipieerd dan beursgenoteerde bedrijven, omdat deze bedrijven zich nog in een prille groeifase bevinden. ‘Natuurlijk is er risico. Denk aan de zware correctie eind jaren 90 in de VS, maar dat risico geldt ook voor beursgenoteerde bedrijven’, zegt Rainer.

Wat is Schroders Adveq?

> Zwitserse private-equityspeler opgericht in 1997.

> In 2017 overgenomen door Schroders.

> Aanwezig in Zürich, New York en Peking.

> Actief in het private-equitysegment van kleinere ondernemingen.

> 8,8 miljard euro onder beheer.

Toch gelooft hij dat private equity nog maar in de kinderschoenen staat. ‘Het wordt een volwaardige beleggingscategorie. Terwijl het aantal beursgenoteerde bedrijven daalt, wordt het universum van private equity steeds groter.’

Bovendien geldt private equity steeds meer als een goede diversificatie in tijden van lage rente. In slechte beursjaren als 2011 en 2018 haalde de activaklasse een positief rendement. ‘De fondsen leggen gemiddeld hogere rendementen voor dan beursgenoteerde beursindexen. Al is er natuurlijk wel een liquiditeitspremie die je moet betalen.’ De fondsen hebben vaak een looptijd van tien jaar, en tussendoor uitstappen is zo goed als onmogelijk.

Dat betekent volgens Rainer echter niet dat private equity minder transparant is dan beursgenoteerde bedrijven. ‘Zodra je belegger bent in een private-equityfonds is de informatie net transparanter, want je wordt beschouwd als een insider. Je krijgt dan meer informatie dan iemand die belegt in een beursgenoteerd bedrijf’, zegt hij.

Vandaag is private equity nog niet voor iedereen weggelegd. Niet alleen zijn hoge instapbedragen vereist, bovendien moet je als belegger aantonen dat je voldoende geïnformeerd bent over de activaklasse. Daarom is private equity voorlopig enkel weggelegd voor privatebankingklanten.

Semiliquide

De zeven dakfondsen die Schroders aanbiedt, zijn enkel toegankelijk voor institutionele cliënten, maar Schroders hoopt de fondsen in Luxemburg te kunnen registreren als alternatief investeringsfonds (AIF). Dat zou betekenen dat de fondsen al vanaf 50.000 dollar beschikbaar zijn voor goed geïnformeerde beleggers.

‘De fondsen zullen ook semiliquide zijn. Dat betekent dat beleggers elke drie maanden de mogelijkheid hebben om uit te stappen, al zal het wel gaan om een gecontroleerde uitstap. Maximaal 5 procent van de activa zal tegelijkertijd opvraagbaar zijn’, zegt Rainer.

De fondsen hebben een wereldwijde spreiding. Een van de onderliggende fondsen belegt in de Belgische chocoladeproducent Pierre Marcolini, een ander in de Belgische producent van luidsprekers Premium Sound Solutions.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud