Schiet Japan dit jaar uit de startblokken?

©Keith Bedford

Japanse aandelen blijven nog ver verwijderd van de piek die ze eind 1989 bereikten. Geven de Olympische Spelen het startschot voor een echte inhaalbeweging of gooit het coronavirus roet in het eten?

Dertig jaar na de historische piek van 38.915 punten ligt de Nikkei Stock Average, de belangrijkste Japanse beursgraadmeter, nog steeds 40 procent onder het niveau van 29 december 1989. Zelfs na de enorme beurscrash van de VS in 1929 tijdens de Grote Depressie konden Amerikaanse aandelen 25 jaar later al nieuwe records neerzetten. De Japanse beurs was de voorbije jaren in de ban van veel ongunstige factoren: een sterke yen, een zwakke economische groei, deflatie (dalende prijzen)... De gemiddelde koers-winstverhouding van Japanse aandelen zit onder 14, ongeveer op hetzelfde niveau als in Europa, maar lager dan de 19 van de Verenigde Staten. Ter vergelijking: eind 1989 werden Japanse bedrijven verhandeld tegen koers-winstverhoudingen van meer dan 60. Het aandeel van Japan in de wereldwijde beurswaarde bedraagt vandaag 10 procent tegen bijna 40 procent op het hoogtepunt van de zeepbel.

Het magazine 'Fonds', woensdag 19 februari gratis bij De Tijd

  • 'Buitenlandse partijen zien de Nederlandse pensioenfondsen als een strooppot'
    Interview met Corien Wortmann-Kool, topvrouw van ABP, één van de grootste pensioenfondsen ter wereld
  • De favoriete fondsen van Stefaan Vanden Berghe (Truncus Wealth)
  • Bepaal zelf uw risico met een tak44-verzekering

 

De lange daling van de indexen heeft het vertrouwen vernietigd en de Japanse retailbeleggers gedesillusioneerd. Die werden ongevoelig voor dividendrendementen van 2 procent. Door handelsspanningen en structurele problemen in de automobielindustrie was de Japanse markt een van de slechtst presterende aandelenmarkten in 2019. ‘Ondanks een centrale bank die een zeer expansief beleid voert, hebben Japanse aandelen het moeilijk beleggers te verleiden. De aandelen zijn ondervertegenwoordigd bij buitenlandse beleggers. Nochtans kan een grote meerderheid van de bedrijven een gezonde balans voorleggen, zit hun winstgevendheid in de lift en passen ze een gunstiger beloningsbeleid voor de aandeelhouders toe. Maar om de markt te overtreffen is een macro-economische impuls essen-tieel’, zegt Varun Ghotgalkar van AXA Investment Managers uit.

Bedrijfswinsten

Die impuls lijkt op komst, meent Lilian Haag, een fondsbeheerder bij DWS. ‘De handelsspanningen nemen af, de inkoopmanagersindex (PMI) staat op een dieptepunt en de wereldwijde groei vertoont meer positieve tekenen. De bedrijfswinsten zullen herstellen. De krappe arbeidsmarkt zal de inkomensgroei, het consumentenvertrouwen en de binnenlandse vraag blijven ondersteunen’, zegt Haag. Keerzijde van de medaille is het coronavirus, dat die economische groei stevig kan aantasten. 

1,2
Koers-boekwaarde
De koers-boekwaarde van Japanse aandelen ligt met 1,2 ver onder die van Europese aandelen.

DWS wijst op de gunstige waarderingen. ‘De Topix-index, een andere belangrijke beursindex, wordt verhandeld tegen een koers-winstverhouding van 14,4 en een koers-boekwaarderatio van 1,2, ver onder het tienjaarsgemiddelde’, zegt Haag. Ook Daisuke Nomoto, het hoofd Japanse aandelen bij Columbia Threadneedle, vindt dat er redenen zijn om optimistisch te zijn over Japanse aandelen. ‘Ze behoren tot de goedkoopste in de ontwikkelde landen. De koers-boekwaarderatio van 1,2 ligt duidelijk onder die van de MSCI Europe (1,8) en fors onder die van de MSCI USA (3,4)’, zegt hij. 

Olympisch goud

Positief voor de Japanse markt is dat het land zich meer openstelt voor de wereld. Na de organisatie van de jongste wereldkampioenschappen rugby is het land van de rijzende zon komende zomer gastheer van ‘s werelds meest gemediatiseerde sportevenement, de Olympische Spelen. Die geven het land de kans de nieuwste technologische innovaties te showen.Voorts versoepelde Japan zijn visumbeleid waardoor het aantal toeristen moet toenemen. Tegen 2030 kan hun aantal verdubbelen van 30 naar 60 miljoen per jaar, wat een positief effect zal hebben op de consumptie.

Christophe Braun van Capital Group benadrukt het belang van de mentaliteitsverandering. ‘De hervorming van de bedrijfsstructuren heeft een stille revolutie teweeggebracht. Japan, een monoculturele beschaving, opent geleidelijk aan. De structurele en culturele hervormingen van premier Shinzo Abe en zijn regering motiveren ambtenaren het bestuur te verbeteren’, zegt hij.

‘Japanse aandelen behoren tot de goedkoopste in de ontwikkelde landen.'
Daisuke Nomoto
hoofd Japanse aandelen bij Columbia Threadneedle

Op bedrijfsniveau heeft ongeveer de helft van de niet-financiële aandelen in de Topix 500-index een positieve nettocashpositie, vergeleken met slechts 20 procent bij de Amerikaanse en Europese bedrijven. ‘Voorheen werden die cashposities beschouwd als reserves. Nu vinden ze nieuwe bestemmingen, zoals hogere dividenden en een productiever gebruik van de middelen’, zegt Christophe Braun. ‘Een gevolg is dat de CEO van een bedrijf meer een ondernemer is geworden die risico’s durft te nemen en de winst optimaliseert.

De multinational Hitachi bijvoorbeeld vermindert zijn activiteiten met lage marges en richt zich op de meest winstgevende activiteiten, waarbij innovatie op de eerste plaats komt. Japanse bedrijven blijven wereldleiders in artificiële intelligentie, robotica en microprocessoren’, zegt Christophe Braun.

Robitica

'Vroeger beschouwden Japanse bedrijven hun cashposities als reserves. Nu leiden ze tot een betere beloning van de aandeelhouder of tot een herinvestering in het bedrijf.'
Christophe Braun
Capital Group

Bloeiende domeinen als IT, robotica en precisie-instrumenten zitten vol groeimogelijkheden. Het nabije China is een gemakkelijke afzetmarkt voor Japanse robotica en technologie. Frédéric Rollin, een strateeg bij Pictet Asset Management, heeft een neutralere mening. ‘Hoewel Japan  niet tot de favorieten behoort, hebben Japanse bedrijven hun winstgevendheid zeker verbeterd en staat het management meer open voor een beleid dat gunstiger is voor de aandeelhouders.

Maar een herstel van de macro-economische dynamiek is essentieel. De Japanse exportvoorraden, vooral de technologievoorraden, moeten profiteren van de vermindering van de handelsspanningen. Maar de hoge overheidsschulden en de versnellende vergrijzing van de bevolking zijn hinderpalen. Daar staat tegenover dat de arbeidsproductiviteit van Japan de hoogste in de ontwikkelde wereld is’, zegt hij.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud