Advertentie

Vlaggenschipfonds zet koers richting China

©YFC / Costfoto/Sipa USA

Bijna twee jaar staan de twee opvolgers van Edouard Carmignac aan het roer van het vlaggenschipfonds Carmignac Patrimoine, dat in veel Belgische portefeuilles zit. De nieuwe tandem gelooft sterk in China, ziet de dollar verzwakken en zet in op technologie en goud.

In de meer dan 30 jaar dat Carmignac Patrimoine bestaat, heeft het gemengde beleggingsfonds veelal goed gepresteerd, maar ook enkele lelijke uitschuivers gekend. In 2018 bleek het fonds niet opgewassen tegen de correctie die te wijten was aan de door de Amerikaanse president Donald Trump ontketende handelsoorlog met China, een vertraging van de wereldeconomie en de vrees dat de Federal Reserve in een te hoog tempo de rente optrok.

De misser leidde ertoe dat Edouard Carmignac na 30 jaar beheer van het fonds een stap opzij zette om Chief Investment Officer te worden en zijn ervaring in te zetten in het strategisch beleggingscomité. Hierdoor gaf hij begin 2019 de fakkel door aan een Amerikaans-Frans duo. David Older werd verantwoordelijk voor aandelen, Rose Ouahba nam de obligaties voor haar rekening. ‘Na 2018 namen we ons voor weer op onze sterke punten te focussen en te leren uit de fouten van het verleden. We gingen na in welke domeinen we sterk stonden en op welke gebieden we ons konden versterken’, legt Ouahba uit.

Toen we zagen hoe efficiënt de Chinese respons op de covidpandemie was, hebben we het gewicht in China verdubbeld tot ongeveer 8 procent.
David Older
FONDSBEHEERDER CARMIGNAC

Met de coronacrisis kregen de beheerders een stevige test voor de voeten geworpen. ‘Toen Covid-19 hard toesloeg in Italië en onduidelijk was wat zou gebeuren, hebben we in de eerste helft van maart onze blootstelling aan aandelen gereduceerd richting nul. Toen we daarna zagen hoe de centrale banken reageerden, hebben we de blootstelling snel weer opgetrokken. Vandaag zijn aandelen goed voor iets meer dan 40 procent van onze portefeuille’, zegt Older.

De beheerder richtte zich op domeinen als internet, technologie, netwerkinfrastructuur en cloudcomputing. Corona heeft de doorbraak van die sectoren versneld en sindsdien presteren ze bijzonder goed. ‘Ik geloof dat de winsten van die spelers niet verdwijnen. Kijk maar naar wat in de wereld gebeurt: online aankopen boomen en betaaldiensten volgen. In sommige gevallen hebben we dan ook onze posities uitgebreid.’

Ook China neemt een grotere positie in de portefeuille in. ‘Historisch tekende China voor 4 à 5 procent van onze aandelenportefeuille. Toen we zagen hoe efficiënt de Chinese respons op de covidpandemie was, hebben we dat verdubbeld tot ongeveer 8 procent’, zegt Older.

Opvallend is dat hij vooral in bedrijven investeert die actief zijn op de Chinese binnenlandse markt, in sectoren als e-commerce, gezondheidszorg en elektrische auto’s. De grootste Chinese positie van Carmignac Patrimoine is JD.com, na Alibaba het grootste e-commercebedrijf van het land. In de gezondheidssector zit het fonds in de vaccinproducent Chongqing Zhifei Biological Products en in Ping An Good Doctor, een bedrijf dat artsen en patiënten via de smartphone connecteert.

Europa

In Europa heeft Older enkele weken geleden bedrijven uit de toeristische en de reissector in portefeuille genomen. Hij noemt onder meer Amadeus, het ticketingplatform voor vliegtuigreizen, de Spaanse maar ook in Zuid-Amerika sterk aanwezige luchthavenuitbater Aena en Booking Holdings, het moederbedrijf van Booking.com. De beheerder rekende op herstel van die aandelen als er positief vaccinnieuws zou komen. Dat gebeurde op 9 november toen Pfizer en BioNTech aankondigden dat hun vaccin tegen corona meer dan 90 procent effectief is. Sindsdien kenden de aandelen al een mooi herstel.

Als het moeilijk gaat, knippen bedrijven in hun dividend en in hun investeringen, maar hun schulden blijven ze betalen.
ROSE OUAHBA
FONDSBEHEERDER CARMIGNAC

Aan de obligatiekant - de verhouding aandelen-obligaties ligt doorgaans rond 40 en iets minder dan 60 procent - was de reactie op de coronacrash helemaal omgekeerd. ‘We besloten onze blootstelling aan obligaties, in het bijzonder bedrijfsobligaties, uit te breiden’, zegt Ouahba. ‘De waarderingen waren dan zeer aantrekkelijk. Op een bepaald ogenblik werken ondernemingen altijd voor hun obligatiehouders. Als het moeilijk gaat, knippen ze in hun dividend en in hun kapitaalinvesteringen, maar hun schulden blijven ze betalen.’

Een apart onderdeel van het beheer van Carmignac Patrimoine zijn wisselkoersen. ‘Wisselkoersen zijn een natuurlijk onderdeel van onze investeringsaanpak’, zegt Ouahba. ‘Dit jaar hebben we op dat vlak wat risicobeheer gedaan. Zo hebben we onze blootstelling aan de dollar bijna volledig ingedekt. We sluiten niet uit dat de dollar volgend jaar verzwakt.’

In dat geval worden sommige groeilandmunten interessant, zegt Ouahba. Ze denkt aan de Mexicaanse peso en de Chinese yuan. Ze heeft ook interesse in Chinese obligaties omdat de yuan stijgt en de Chinese rente aantrekkelijk is vergeleken met de rest van de wereld.

Het vlaggenschipfonds van Carmignac is ook sterk belegd in goud. Niet in fysiek goud - wat niet toegelaten is - maar in goudmijnen. Bijna 8 procent van de aandelenportefeuille zit in ondernemingen die goud delven. Ouahba denkt dat de goudprijs, die in het derde kwartaal voor het eerst boven 2.000 dollar per ounce klom, nog verder kan stijgen. Ze verwijst naar het ultrasoepele beleid van de centrale banken, de enorme begrotingstekorten en de stimulus die de inflatie zal aanwakkeren. Die toestand, die meerdere jaren kan duren, zal de goudprijs stutten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud