Advertentie

10 miljard op weg naar aandeelhouders

Vooral familiebedrijven, zoals de koekjesbakker Lotus Bakeries, tonen zich van hun gulle kant in hun dividendbeleid. ©Saskia Vanderstichele

De meeste Belgische beursgenoteerde bedrijven beloven hun aandeelhouders een hoger dividend uit te keren na een mooi resultatenseizoen.

In totaal keren de Belgische bedrijven die op de beurs staan dit jaar 9,95 miljard euro aan dividenden uit. Een vijfde minder dan vorig jaar, maar die daling is alleen te wijten aan de halvering van de coupon bij AB InBev. Zonder de biermogol stijgen de winstuitkeringen met 21 procent.  Twee op de drie ondernemingen die een dividendtraditie hebben, verhogen hun coupon. Het gemiddelde dividendrendement loopt op tot 3 procent netto.

Wie biedt welk dividendrendement?

Even abstractie makend van AB InBev strijken aandeelhouders dit jaar een vijfde meer dividenden op dan over het boekjaar 2017. Maar welk dividendrendement biedt het bedrijf dat u in portefeuille hebt u nu precies. Klik hier voor een volledig grafisch overzicht. 

De dividendbonanza is in de eerste plaats te danken aan de sterke resultaten van beursgenoteerd België. De bedrijven wisten te weerstaan aan de handelsspanningen, de wispelturige grondstoffenprijzen, de nakende brexit en de crisis in de groeilanden. De gezamenlijke nettowinst steeg met 12,8 procent naar 12,5 miljard euro (ex AB InBev). De hogere winsten komen niet zozeer van kostenbesparingen. Twee op de drie ondernemingen slaagden erin hun omzet op te krikken.

Gezond genoeg

De bedrijven zijn gezond genoeg om wat guller te zijn. Ze keren amper de helft van hun nettowinst uit, tegenover 70 procent twee jaar geleden. De schuldgraad blijft met 49 procent historisch laag.

Vooral de familiale bedrijven blinken uit. Ondernemingen als Miko, Brederode, Sioen, Spadel, Texaf of VGP trekken hun dividenden met meer dan een tiende op, én investeren nog volop. Resilux en Lotus Bakeries verhogen hun coupon met de helft. Moury Construct trakteert dit jaar zelfs op een dubbel dividend. 

Voor dit jaar moeten beleggers navigeren met minder indicaties over de gang van zaken bij de bedrijven. Lingeriefabrikant Van de Velde geeft geen voorlopige cijfers meer in januari, EVS schrapt het driemaandelijks resultatenbombardement. Een primeur is dat al lang niet meer: onder meer Colruyt, Lotus Bakeries en Resilux hebben eerer al besloten om niet langer een driemaandelijks verslag de wereld in te sturen. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud