Advertentie

Agfa-Gevaert roept omzetdaling halt toe

Film en IT voor radiografie is één van de groeidomeinen van Agfa-Gevaert.

Agfa-Gevaert, de Mortselse leverancier van film en IT voor drukkerijen en ziekenhuizen, wil met 'nauwkeurig uitgezochte' overnames zijn omzet tot 3 miljard euro opkrikken.

Topman Christian Reinaudo beloofde in maart - bij de publicatie van de vierdekwartaalcijfers van 2014 - dat de daling van de omzet dit jaar gestopt zal worden. In het eerste kwartaal is Agfa-Gevaert  daarin geslaagd. De verkoop stabiliseerde op 622 miljoen euro. Met dank aan de zwakke euro, want zonder wisselkoersverschillen zakte de omzet met bijna 7 procent.

Hoe snel mogen we een overname verwachten?
Reinaudo:
'We kijken continu en actief. Maar we hebben nog geen dossiers om de raad van bestuur voor te leggen. We nemen onze tijd, we zijn voorzichtig.'

Wat zoekt u?
Reinaudo:
'Ofwel technologie om onze groeimotoren inkjet (grootformaatprinters) en/of IT voor ziekenhuizen te versterken. Zodat we die zelf niet moeten ontwikkelen en sneller oplossingen naar de markt kunnen brengen.'

'In de drukplatenbusiness is er in bepaalde landen nog groei, in tegenstelling tot het algemene beeld. In die landen zijn er opportuniteiten.'

Wanneer wil u een omzet van 3 miljard euro bereiken?
Reinaudo: 'Binnen drie à vijf jaar. Door overnames maar ook door intern verder te investeren in producten. Het bedrijf is nu gezonder dan een aantal jaar geleden. We beginnen licht aan het einde van de tunnel te zien.'


'We zijn goed op weg om onze doelstellingen te halen', zegt de Franse CEO. De stabiele omzet dankt zijn groep aan de zwakkere euro en het aantrekken van zijn groeimotoren: grootformaatprinters (inkjet), digitale radiografie en IT-oplossingen voor ziekenhuizen.

Die trends boden weerwerk voor de nog altijd slabakkende groeilanden en de geopolitieke spanningen in het Midden-Oosten, Rusland en Oekraïne. Elementen die vooral Graphics (apparatuur en software voor drukwerk), Agfa's grootste afdeling, het leven zuur maken.

Latijns-Amerika, India, China, het Midden-Oosten, Rusland en co zijn immers goed voor meer dan 60 procent van de omzet uit analoge drukplaten (drukkerijen) en röntgenfilm (ziekenhuizen). In het totale plaatje, dus inclusief de digitale oplossingen en IT waar de westerse wereld op overschakelde, bedraagt het gewicht van de groeilanden overigens nog altijd 35 procent van de groepsomzet

Christian Reinaudo, topman van Agfa-Gevaert. ©BELGA

Graphics zag zijn omzet over de eerste drie maanden van 2015 met 1,8 procent dalen. HealthCare, daarentegen, boekte een groei van 4,1 procent. In die laatste afdeling lieten de IT-oplossingen voor het verwerken en doorsturen van medische beelden sterke cijfers optekenen. 'Dit zijn de eerste tekenen van de maatregelen die we namen in reactie op de veranderde omstandigheden in de Amerikaanse gezondheidssector (cfr. Obamacare)', zegt Reinaudo (foto).

In tegenstelling tot in Europa biedt Agfa in de VS geen software voor het elektronisch medisch dossier aan. Daarvoor is de markt al veel te lang ingepalmd door Amerikaanse spelers. Maar de groep biedt er kleine en grote ziekenhuizen wel de mogelijkheid om de medische beelden die in verschillende afdelingen worden gemaakt gemakkelijk in het dossier te beheren. Die strategie begint dus vruchten af te werpen.

Terug naar de cijfers. Hoewel de omzet 5 miljoen euro onder de analistenverwachting blijft, zit Agfa met zijn winst over de hele lijn boven de analistenconsensus. De reorganisatiekosten blijven dus vruchten afwerpen. Daarnaast profiteert de groep uit Mortsel van de lagere zilverprijs en de zwakke euro.

Het sterkt Reinaudo in zijn vertrouwen om de bedrijfswinst voor afschrijvingen en waardeverminderingen dit jaar op te krikken van 8,5 procent tot zowat 10 procent van de omzet.

Met 'nauwgezet uitgezochte' overnames wil de topman die omzet op middellange termijn opkrikken tot 3 miljard euro. Volgens Guy Sips, analist van KBC Securities, heeft de groep daarvoor een overname van zowat 300 miljoen euro nodig. Vorig jaar sloot Agfa het jaar af met een omzet van 2,6 miljard euro..

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud