Advertentie

Amerikaanse werknemer slaat munt uit boomende jobmarkt

Het sterke jobrapport is opnieuw een opsteker voor de Amerikaanse president Barack Obama ©AFP

De Amerikaanse jobmachine draait ook in 2015 op volle toeren. En na jaren loonmatiging lijkt de Amerikaanse werknemer eindelijk munt te kunnen slaan uit die hoogconjunctuur.

Het maandelijkse Amerikaanse jobrapport bevat doorgaans voldoende statistieken om ook diehard zwartkijkers redenen tot mopperen tot geven. Behalve nu. Het moet lang geleden zijn dat de cijferaars van het Amerikaanse Bureau of Labor Statistics nog zo'n eensgezind opbeurend rapport afleverden.

Ten eerste is er natuurlijk de jobgroei. De voorbije maand schiep de Amerikaanse economie naar schatting 257.000 jobs, ruim meer dan het legertje Wall Street-economen verwachtte. Daarmee ligt de jobgroei opnieuw duidelijk boven de ongeveer 200.000 banen die maandelijks nodig zijn om de natuurlijke groei van de beroepsbevolking op te vangen.

De statistici herzagen ook nog eens de jobgroei van de voorbije maanden stevig opwaarts. November was bijvoorbeeld met 423.000 extra banen de sterkste maand sinds 1997, even abstractie makend van de vele tijdelijke overheidsjobs voor de volkstelling in het voorjaar van 2010.

De groei van de beroepsbevolking met 1 miljoen is waarschijnlijk deels statistische ruis, maar kan ook een indicatie zijn dat meer Amerikanen weer voldoende optimistisch zijn dat ze in het huidige jobklimaat een baan kunnen en zullen vinden.
Rob Carnell
ING-econoom

Het is al de 52ste maand op rij dat er in de Verenigde Staten jobs gecreëerd worden. Bovendien zijn er stilaan signalen dat de Amerikaanse werknemers eindelijk munt beginnen slaan uit die langste periode van hoogconjunctuur sinds de start van de statistieken in de jaren 30. Het gemiddeld uurloon ligt nu 2,2 procent hoger dan een jaar geleden.

Het enige minpunt is de werkloosheidsgraad, die ondanks de forse jobcreatie licht toeneemt naar 5,7 procent. Maar zelfs dat is potentieel positief, aangezien de beroepsbevolking met meer dan 1 miljoen toenam. 'Dat is waarschijnlijk deels statistische ruis, maar kan ook een indicatie zijn dat meer Amerikanen weer voldoende optimistisch zijn dat ze in het huidige jobklimaat een baan kunnen en zullen vinden', stipt ING-econoom Rob Carnell aan.

Carnell voegt er wel aan toe dat het rapport niet per se onverdeeld positief is voor Wall Street, aangezien de verwachtingen voor een Amerikaanse renteverhoging in later dit jaar nu 'gebetonneerd' worden. Dat geeft de euro een stevige tik, aangezien de kloof tussen het beleid van de Federal Reserve en dat van de Europese Centrale Bank alleen maar zal toenemen.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud