Arseus verliest 150 miljoen beurswaarde

Arseus-topman Ger van Jeveren ©Wim Kempenaers (WKB)

In een uitgebreid rapport trekt beurshuis Kempen in twijfel of Arseus het huidige groeitempo kan aanhouden. Op de beurs van Brussel keldert het aandeel 12 procent.

Het aandeel van Arseus  krijgt woensdag een klap van 12 procent te verwerken, wat betekent dat zo'n 150 miljoen euro beurswaarde in rook opgaat. Aanleiding is een vrij vernietigend rapport van het Nederlandse beurshuis Kempen & Co, dat zijn koersdoel fors neerwaarts herziet van 40 naar 31,5 euro. Het advies gaat van ‘houden’ naar ‘verkopen’. Die richtprijs, een neerwaarts risico van 20 procent, is volgens het beurshuis nog gebaseerd op een optimistisch scenario. In het meest negatieve scenario ziet Kempen een neerwaarts risico van 40 procent tot 25 euro.

'It's been a good run...'
Mark Pospisilik
Analist beurshuis Kempen

'Na de desinvestering van de Healthcare-activiteiten en de nakende verkoop van de IT-divisie Corelius, positioneert Arseus zich nu als een zuivere speler in farmaceutische grondstoffen voor magistrale bereidingen’, schrijft analist Mark Pospisilik in zijn rapport ‘It’s been a good run’. De titel verwijst de naar de koersexplosie van de voorbije twee jaren.

Gamechanger

Maar Pospisilik gelooft duidelijk dat er een kink in de kabel zit aan te komen. De gamechanger komt volgens de analist uit de VS, de drijvende kracht achter het groeiverhaal van Arseus-dochter Fagron. Daar staat een grondige wijzing in de steigers van de terugbetalingspolitiek, ‘wat een negatieve impact zal hebben op de prijzen en volumes van farmaceutische grondstoffen’.

Volgens het rapport maakten magistrale bereidingen in het verleden maar een klein deel uit van alle voorschriften, waardoor de autoriteiten er maar weinig aandacht aan schonken. Sinds 2013 staan de bereidingen echter in de top tien van grootste kostenposten, wat de aandacht trok van de verwerkers van voorschriften voor geneesmiddelen, een tussenschakel in het terugbetalingssysteem in de VS.

Kostenexplosie

Wat veroorzaakte die kostenexplosie? Sinds 2012 laat de Amerikaanse wet toe dat alle ingrediënten in een magistrale bereiding worden aangerekend aan de verzekeraars in plaats van alleen het duurste, zoals voorheen. Een wet die de transparantie moest ten goede komen, had echter een pervers effect: de prijs voor magistrale bereidingen ging omhoog. Ten eerste omdat apotheken het aantal ingrediënten in hun bereidingen opvoerden. En tweede omdat leveranciers zoals Fagron hun prijzen verhoogden, want de apotheken konden de kosten toch doorrekenen.

In de VS kosten magistrale bereidingen veel meer dan de door de toezichthouder officieel goedgekeurde alternatieven
Mark Pospisilik
Analist beurshuis Kempen

Volgens Kempen is de maat voor verschillende verzekeraars nu vol. 'In de VS zijn de prijzen voor magistrale bereidingen zo sterk gestegen dat ze veel meer kosten dan de door de toezichthouder officieel goedgekeurde alternatieven. Daarom schroeven meerdere grote verzekeraars de terugbetaling voor magistrale bereidingen terug.' Er zouden plannen bestaan om de kosten tot 95 procent terug te dringen door meer dan 1.000 ingrediënten niet meer terug te betalen.

Groeivertraging

De Amerikaanse markt zou makkelijk 1 miljard dollar kunnen krimpen
Mark Pospisilik
Analist beurshuis Kempen

De impact op Arseus zal zwaar zijn, stelt het rapport. De Amerikaanse markt – vandaag zo’n 5,3 miljard dollar (4,2 miljard euro) groot en dé groeipool voor Fagron – zou makkelijk 1 miljard dollar kunnen krimpen. Daardoor zal Areus het huidige groeitempo niet kunnen aanhouden, wat zijn weerslag zal hebben op de beurskoers van het bedrijf. ‘De huidige koers gaat volgens ons uit van een groei met 10 procent of meer zoals de voorbije jaren.’

Het beurshuis verwacht dat de groei zal terugvallen tot 7 à 8 procent. 'We erkennen dat er weinig risico's zijn voor de cijfers voor dit jaar, maar we geloven dat de impact zichtbaar zal zijn vanaf 2015 en 2016', klinkt het. Het negatieve scenario van Kempen, dat een koersdoel van 25 euro impliceert, houdt in dat de zaken in de VS volledig fout lopen. 'Maar momenteel gaan we daar nog niet vanuit.’

Het management van Arseus lijkt er op te rekenen dat ze de verzekeraars zal kunnen overtuigen
Mark Pospisilik
Analist beurshuis Kempen

Volgens het rapport is de belangrijkste bedreiging voor hun basisscenario dat de verzekeraars een akkoord sluiten in het voordeel van de leveranciers van grondstoffen voor magistrale bereidingen. ‘Het management van Arseus lijkt er op te rekenen dat ze de verzekeraars zal kunnen overtuigen van de waarde van magistrale bereidingen en dat ze de steun zullen krijgen van de patiënten om de besparingen tegen te houden. Maar wij vinden het moeilijk te geloven dat de verzekeraars zullen afzien van de plannen, omdat magistrale bereidingen maar een beperkte groep (0,3 tot 0,6%) verzekerden aanbelangt.

Scalp

Pospisilik en bij uitbreiding Kempen zijn lang niet aan hun proefstuk toe. In september 2013 doorprikte de analist als een van de eerste de ballon van Thrombogenics  , toen nog de biotechtrots van de Brusselse beurs. Na de publicatie van de eerste teleurstellende verkoopcijfers verlaagde Prospisilik zijn koersdoel voor Thrombo van 39 naar 15 euro. Het aandeel kreeg een klap van 8 procent naar 20 euro. Vandaag noteert de Jetrea-producent rond 7 euro.

Teun Teeuwisse, een andere analist van beurshuis Kempen, nam ruim twee maanden geleden de scalp van BAM . Hij besloot een horrorrapport met een koersdoel van 50 cent, goed driekwart minder dan de beurskoers van de Nederlandse bouwgroep. Teeuwisse maakte zich zorgen over de schulden en signaleerde problemen met het werkkapitaal, waardoor BAM een 'tijdbom' van potentiële probleemprojecten is geworden. De mare van Teeuwisse duwde het aandeel 14 procent omlaag.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud