Belgische belegger loopt weg van Euronext Brussel

Euronext beursgebouw in Brussel ©Jerry De Brie

De Belgische belegger is het minst enthousiast over de beleggingskansen in België. Hij of zij zoekt vooral alternatieven op in de VS, elders in Europa en in de groeilanden. Dat leert een rondvraag bij ruim 2.000 lezers van De Belegger in aanloop naar de geldbeurs Finance Avenue.

Tegen de achtergrond van flinke turbulenties op de financiële markten in oktober, deed het onderzoeksbureau CheckMarket in opdracht van het beleggingsblad De Belegger een rondvraag bij beleggers over spaarboekjes, de rente en de beurs. 2.121 beleggers vulden de online enquête in.

Het is duidelijk dat goud veel van zijn glans heeft verloren, na twee opeenvolgende verliesjaren.
Gert Bakelants
Hoofdredacteur De Belegger

Zij maken zich over de spaarrente alvast weinig illusies. Liefst 9 op 10 ondervraagden verwacht dat de spaarrente nog zal dalen of gelijk zal blijven. ‘Ik vermoed dat beleggers hier grondig van mening verschillen van de doorsnee-Belg. Die laatste zal sneller denken: de rente zit op een dieptepunt, dus die kan alleen nog maar stijgen. Beleggers begrijpen dat de lage rente een wapen is dat wordt ingezet om de schuldenberg in Europa de baas te kunnen. Wij gaan er zelf ook van uit dat de rente nog lange tijd laag zal blijven’, zegt Gert Bakelants, de hoofdredacteur van De Belegger.

Schokken op de markten weerhouden de belegger er niet van om alternatieven te zoeken voor het spaarboekje. 55 procent zoekt in de komende 12 maanden een uitweg voor het geld dat staat te blinken op het spaarboekje. Daarbij wordt vooral gekeken naar aandelen (70%), beleggingsfondsen (41%) en vastgoed (30%). Opvallend is de lage score voor goud (9%). ‘Het is duidelijk dat goud veel van zijn glans heeft verloren, na twee opeenvolgende verliesjaren’, stelt Bakelants.

De Belgische belegger zoekt niet noodzakelijk Belgische aandelen op, wel integendeel. De belegger ziet vooral beurskansen in de VS (50%), Europa (48%) en de groeilanden (41%). Nog niet 1 op de vier (23%) is enthousiast over België.

‘We vermoeden dat het verschraalde aanbod op de Brusselse beurs daar veel mee te maken heeft. Brussel kent bijvoorbeeld weinig echte multinationals en er zijn ook een aantal sectoren die ontbreken. Wie een goed gediversifieerde portefeuille wil opbouwen, kan dat moeilijk doen met enkel Belgische aandelen’, meent Bakelants.

©Mediafin

'De belegger dicht de Bel20 overigens een even groot stijgingspotentieel toe als de EuroStoxx50 en de S&P500. Dat wijst erop dat de Belg eerder noodgewongen het buitenland opzoekt', besluit Gert Bakelants.

De resultaten worden zaterdag toegelicht op Finance Avenue, de nationale geldbeurs van De Tijd & De Belegger.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud