Beurzen ruim 2 procent lager door Griekse manoeuvres

©REUTERS

De gebeurtenissen in Griekenland wegen sterk op de Europese beurzen. In Brussel donderde de Bel20 bij de opening 4,5 procent lager; intussen is dat verlies gehalveerd. Ook in Azië reageerden de beurzen verschrikt. De euro verzwakt tegenover de yen en de dollar.

Het hele weekend stond in het teken van Griekenland. Het land verliet de onderhandelingstafel en besloot de voorstellen van zijn geldschieters op 5 juli voor te leggen aan de bevolking in de vorm van een referendum. Dat betekent dat Griekenland dinsdag een lening van 1,5 miljard euro niet zal terugbetalen aan het het IMF en dus in wanbetaling zal verkeren.

De Grieken zelf bleven de voorbije dagen massaal geld van hun rekening halen. De ECB besloot zondag de Griekse banken te blijven steunen met noodkredieten, maar het plafond van die noodsteun niet op te trekken. Premier Tsipras kondigde zondagavond aan dat de Griekse banken tot en met maandag 6 juli dicht blijven en dat de afhalingen beperkt worden tot 60 euro per dag.

Ook de beurs in Athene blijft de hele week gesloten. Elders in Europa wordt er gewoon handel gedreven. De futures voorspelden een loodzware opening en dat gebeurde ook. Kort na de start van de handel kleurden de koerstabellen in Europa bloedrood en liepen de verliezen op tot meer dan 4 procent. In Brussel nam de Bel20  bij de start een duik van 4,5 procent. Intussen is het verlies gehalveerd. Daarmee staat de Brusselse beurs ongeveer terug op het niveau van begin vorige week.

©rv

Ook in Parijs en Frankfurt verloren de beurzen bij de start van de handel meer dan 4 procent. De Nederlandse AEX zakte 3,7 procent. De EuroStoxx 50 , een korf van 50 grote Europese aandelen, gleed 2,9 procent weg. De hevige reactie was echter van korte duur: rond 11 uur stabliseerde het verlies rond 2 procent.

De Zuid-Europese beurzen blijven wel stevig in het rood. In Madrid zakt de Ibex 3,3 procent, de beurs van Milaan verliest 3,1 procent en ook in Portugal prijkt een verlies van 3,5 procent op de koerstabellen.

Ook over de obligatiemarkten rolt een verkoopgolf. Investeerders vluchten weg richting veiliger staatspapier. Daardoor zakt de rente van de Duitse bund met zo'n 14 basispunten tot 0,78 procent. Ook België wordt als een veiligere thuishaven gezien. De Belgische 10-jaarsrente daalt met 8 basispunten tot 1,23 procent. Beleggers slaan ook gretig Frans en Nederlands staatspapier in. De Franse langetermijnrente zakt met 8 basispunten tot 1,21 procent, de Nederlandse rente met 10 basispunten tot 1,05 procent.

Beleggers vluchten daarentegen weg uit Italiaans en Spaans papier. De 10-jaarsrente in Spanje veert 14 basispunten op, tot 2,24 procent, en ook de Italiaanse langetermijnrente klimt 15 basispunten hoger, tot 2,29 procent. 

Ook de goudprijs stijgt licht, tot bijna 1.177 dollar per ounce (31,1 gram).

Koen De Leus, senior economist van KBC, voorspelde zondag al zeer woelige markten ‘als er geen oplossing komt voor Griekenland’. 

De toestand waarin Griekenland zichzelf heeft gemanoeuvreerd, zorgt immers voor veel onzekerheid. Gaat het land in wanbetaling? Blijven de Griekse banken overeind? Hoe zal de bevolking zondag stemmen? Wat zijn de gevolgen voor de eurozone? Het zijn maar enkele van de talrijke vragen die bij de beleggers opdoemen.

De Aziatische beurzen reageerden afgelopen nacht al verschrikt op de nieuwe wending in het Griekse drama, en beleefden hun slechtste dag in twee jaar. In Tokio zakte de Nikkei 2,9 procent. Vooral bedrijven die voor een groot deel van hun inkomsten afhankelijk zijn van Europa kregen klappen. Zo donderde Nintendo 3,6 procent lager. Ook banken en verzekeraars hadden het moeilijk. Alle 86 leden van de Topix-bankenindex moesten terrein prijsgeven.

De Chinese beurs zitten officieel in een berenmarkt. Sinds de piek dit jaar verloor de Shanghai Composite al meer dan 20 procent.

De euro verzwakt 0,7 procent tegenover de Amerikaanse dollar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud