Advertentie
nieuwsanalyse

'Biotech moet gewoon op Nasdaq zijn'

©BELGAIMAGE

Bij Europese biotechbedrijven leeft het idee dat de holy grail op Nasdaq te vinden is. Ook de Belgische bedrijven Cardio3 Biosciences en Galapagos koesteren er plannen. ‘Het is van moetens.’

‘Op de beurs van Amsterdam hebben we niets te zoeken.’ Aan het woord is Ton Logtenberg, CEO en oprichter van het Nederlandse Merus. Het biotechbedrijf wil dit najaar 100 miljoen euro vers kapitaal ophalen.

In Het Financieele Dagblad deed hij onlangs zijn verhaal. ‘Moesten we kiezen voor de Amsterdamse beurs zou dat uit een misplaatst nationalistisch gevoel zijn. In de VS zitten investeerders die kunnen oordelen waar de echte waarde zit.’

Daarmee verwoordt hij het gevoel dat bij tal van CEO’s in de biotechsector leeft. Het Waalse Cardio3 Biosciences besliste onlangs ook een notering op Nasdaq aan te vragen. Het gaat zijn naam veranderen, naar Celyad, wat ietwat beter in de mond zal liggen bij Amerikaanse investeerders. ‘Onze roots liggen hier. We behouden de notering in Brussel en Parijs. Maar we moeten ook op Nasdaq aanwezig zijn’, zegt CEO Christian Homsy.

En de deur naar de beurs staat er wagenwijd open. Vorig jaar haalden 100 medische bedrijven er meer dan 8 miljard dollar op. En de race gaat dit jaar gewoon voort. De Nasdaq Biotech Index is sinds begin vorig jaar met ruim 60 procent gestegen.

Immunotherapie

Vooral bedrijven actief in kankeronderzoek vielen in de smaak, meer specifiek zij die met immunotherapie bezig zijn. De allernieuwste technologie om kanker te bestrijden, waar ook grote farmabedrijven storm voor lopen, al blijven resultaten van grootschalige experimenten nog uit.

©MEDIAFIN

Cardio3 – net als Merus trouwens - is sinds januari actief in dit domein, via een Amerikaanse overname. ‘Immunotherapie is superhot’, klinkt het overal. De Franse sectorgenoot Cellectis, dat al met een megadeal met Pfizer pronkt, maakte in maart zijn debuut op Nasdaq en haalde er 228 miljoen dollar op. De helft meer dan gepland. Een gelijkaardig bedrijf als Juno Therapeutics haalde met de vingers in de neus 265 miljoen dollar op en is nu 5,5 miljard dollar waard.

Geen wonder dat iedereen die van dicht of ver met de technologie bezig is, op die golf wil meesurfen. Zo ook Cardio3, dat nu ook een kantoor in Boston heeft. In februari haalde Cardio3 al 32 miljoen euro vers kapitaal op.

‘Er was toen zoveel interesse in de VS, dat we nu de stap naar Nasdaq zetten. Investeerders zijn in de VS meer vertrouwd met de technologie. Gespecialiseerde fondsen hebben veel wetenschappers in dienst. Eens die overtuigd zijn, leggen ze meteen 10 à 15 miljoen euro. Er is overvloedig veel geld beschikbaar. Bedragen die je in Europa niet in één keer vindt.’

Homsy laat verstaan dat hij een aardige som wil ophalen in de VS. ‘Als een bedrijf als het onze naar Nasdaq trekt, dan is dat niet om pakweg 30 miljoen euro op te halen.’

Als Amerikaanse biotechfondsen overtuigd zijn van je verhaal, leggen ze meteen 10 à 15 miljoen euro op tafel. Dat vind je in Europa niet.
Christian Homsy
CEO Cardio3 Biosciences

Om die reden kozen kozen ook het Nederlandse Uniqure en ProQr voor Nasdaq. Beiden zijn actief in gentherapie, eveneens een ontluikend medisch terrein. ‘Amerikanen snappen het beter, en ze zeggen: hier heb je een bak geld en ga nu het bedrijf maar bouwen’, zegt Oscar Izeboud, die bij het beurshuis Kempen & Co al tal van biotechbedrijven naar de beurs loodste.

Ticketten

Ook Galapagos lonkt naar de grote ticketten van Amerikaanse investeerders. CEO Onno van de Stolpe liet al uitschijnen meer dan 100 miljoen te willen verzamelen, als de resultaten van een uitgebreide studie van zijn reumamedicijn positief uitdraaien. ‘Met goede resultaten op zak zullen ze wel de nodige aandacht krijgen. En zeker met AbbVie als onderzoekspartner. Bij Ome Willem doet die naam misschien geen belletje rinkelen, maar in de VS wel’, klinkt het.

Het Duitse Morphosys en het Deense Genmab toonden vorig jaar evenwel dat het ook in Europa kan, meer dan 100 miljoen euro ophalen. Je kan Amerikaanse investeerders ook naar hier halen. Denk aan Ablynx. Het Gentse bedrijf noteert enkel op de Brusselse beurs, en denkt nog niet aan Nasdaq. ‘Maar never say never. Nu al zit zo’n 30 procent van de aandelen bij Amerikaanse investeerders. Vijf keer meer dan 3 jaar geleden’, zegt CEO Edwin Moses.

Volgens Luc Dochez, de Belg die in 2013 het Nederlandse Prosensa naar Nasdaq bracht, krijg je via Nasdaq toch toegang tot een grotere pool investeerders. ‘Namelijk zij die de moeite niet doen om verder dan de VS te kijken. Zij die niet verrast willen worden met nieuws in Europa terwijl ze nog in bed liggen. Ze hebben een weelde aan biotechbedrijven thuis. Als ze de keuze hebben tussen twee gelijkaardige kiezen ze voor dat in hun eigen tijdzone.’

Je kan Amerikaanse investeerders ook naar Europa lokken, maar ze verkiezen toch bedrijven in hun eigen tijdzone.
Luc Dochez
ex-topman Prosensa

 

Duchenne

Dat was voor Prosensa destijds ook een van de redenen voor een Nasdaq-notering. ‘We ontwikkelden een medicijn om een zeldzame ziekte te behandelen. De ziekte van Duchenne. Ook Sarepta was daar mee bezig. Die was op Nasdaq toen meer dan 1 miljard waard. De keuze lag voor de hand. En ik moest aan potentiële investeerders niet meer uitleggen wat de ziekte van Duchenne was.’

Maar het is niet allemaal rozengeur en manenschijn, is her en der te horen. Class Action Suits zijn er schering en inslag. ‘Er zijn advocatenfirma’s die in gang schieten van zodra een aandeel met enkele tientallen procenten zakt op één dag’, zegt Geert Cauwenbergh, een Belg die op Nasdaq het biotechbedrijf RXi Pharmaceuticals leidt. ‘Wij hebben nog geen advocaten op ons dak gehad, maar ik heb wel al twee keer doodsbedreigingen gekregen toen het aandeel fors zakte.’

Er zijn advocatenfirma’s die meteen in gang schieten als het aandeel op Nasdaq een duik maakt.
Geert Cauwenbergh
CEO RXi Pharmaceuticals

En nog iets wat bedrijven kan afschrikken. Een notering op Nasdaq kost geld. Meer dan op Euronext Brussel. Je moet een extra boekhouding volgens Amerikaanse regels opstellen. Advocaten rekenen er stevig door en de commissies die bankiers opstrijken liggen er hoger. ‘Reken op 1 à 2 miljoen euro extra per jaar’, zegt de CEO van Ablynx. Bovenop de paar miljoen eenmalige kosten voor de beursgang. ‘En als het even tegenzit met een of ander onderzoek, laten investeerders je vallen als een baksteen. Dan sta je daar zonder aandacht op een dure beurs’, besluit Izeboud.

Een Nasdaq-notering is niet gratis. Reken op 1 à 2 miljoen euro extra. Per jaar.
Edwin Moses
CEO Abynx

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud