Bitcoin 2.000 dollar hoger in halfuur

De bitcoin blijft recordkoersen geven. ©BELGAIMAGE

De groeipijnen van de bitcoin verhinderen niet dat de koers door het dak gaat. Luttele uren nadat de bitcoinkoers boven 15.000 dollar was gewipt, doorbrak die de grens van 19.000 dollar.

De koers van de bitcoin - eigenlijk niet veel meer dan een computercode waaraan beleggers een bepaalde waarde hechten - werd al meermaals vergeleken met een wilde achtbaanrit. Maar zelfs de grootste pretparkfanaat moet hoogtevrees krijgen van het parcours dat de munt gisteren heeft afgelegd.

Nadat de koers woensdag voor het eerst in zijn geschiedenis door 13.000 dollar was gestoten, denderde de trein gisteren verder. Beleggers joegen de koers in de namiddag over een nieuwe symbolische kaap van 15.000 dollar, om wat later de barrière van 16.000 dollar te doorbreken.

Momenteel hebben beleggers een kleine 270 miljard dollar uitstaan in bitcoin, leert de gespecialiseerde website Coinmarketcap.

Piek

En dan hebben we het eigenlijk nog maar over gemiddelden. Op sommige tradingplatforms werd tot 19.000 dollar geboden voor een bitcoin. Kort nadat die piek werd bereikt, namen beleggers wel gas terug en ging de koers weer lager.

Door die hevige schommelingen crashte Coinbase zelfs, een van de populairste sites waarop de niet-gereguleerde munt kan worden verhandeld.

Ondanks een slechtnieuwsshow over de virtuele munt stortten beleggers zich weer vol overgave op de bitcoin.

Het opmerkelijkste is dat de bitcoin gisteren überhaupt zo fors in waarde kon stijgen. De virtuele munt, die sinds Nieuwjaar met een hallucinante 1.491 procent is gestegen, werd donderdag getrakteerd op een slechtnieuwsshow.

Kinderziekten

Zelfs de grootste believers moesten toegeven dat de nieuwe technologie kampt met een heel pak kinderziekten.

Zo werd de functie van bitcoin als betaalmiddel nog eens in vraag gesteld, nadat het Amerikaanse gameplatform Steam had aangekondigd dat het de virtuele munt niet langer zou aanvaarden. Steam, waar klanten onder andere onlinegames kunnen downloaden, doet dat omdat de kosten voor bitcointransacties te hoog zijn geworden.

Vroeger werd het platform maar 20 cent aangerekend voor een transactie, door de aanhoudende opmars van de bitcoin is dat 20 dollar geworden. Bovendien maakt de volatiele koers van de munt het bijzonder moeilijk om de juiste prijs te bepalen.

Hackers

Het Steam-nieuws kwam slechts enkele uren nadat hackers voor 64 miljoen dollar bitcoins hadden gestolen bij NiceHash, een handelsplaats voor bitcoinproducenten uit Slovenië. Het incident zet een ander pijnpunt van de hype in de verf: beleggers blijven zich zorgen maken over hoe immuun de munt - of op zijn minst de handelsplatformen - zijn voor cyberaanvallen.

Bitcoin-futures

Maar blijkbaar lagen de meeste beleggers daar niet wakker van. Zij speculeerden op een verdere koerswinst nu de Amerikaanse beursuitbaters CBOE en CME op het punt staan om futures op de bitcoin te lanceren. Dat zijn beleggingsproducten waarmee investeerders kunnen inspelen op koersschommelingen van de virtuele munt.

De lancering van de futures is belangrijk omdat het grote investeerders zoals pensioenfondsen of verzekeraars de kans geeft te beleggen in de bitcoin, zij het indirect. Als al die nieuwe spelers de markt betreden, kan dat een sneeuwbaleffect veroorzaken en de bitcoinprijs op korte termijn nog verder de hoogte in duwen.

Maar experts waarschuwen dat de futures de bitcoinzeepbel alleen maar meer lucht kunnen inblazen, en tot grote financiële problemen kunnen leiden als er iets fout loopt.

Ook heel wat banken en clearinghuizen - de instellingen die de transacties met futures moeten verwerken - waarschuwden de voorbije dagen voor de risico’s die aan de nieuwe beleggingsproducten kleven.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud