Advertentie

Cashklok tikt voor Belgische biotech

©Felix Kalkman

Welke biotechbedrijven moeten dringend op zoek naar vers geld, en welke kunnen het met hun cashvoorraad nog lang uitzingen?

In geen enkele sector is cash op de rekening zo belangrijk als in de biotechnologie. De meeste bedrijven hebben geen recurrente inkomsten, maar ze kijken wel maandelijks tegen hoge uitgaven aan om de volgende generatie geneesmiddelen te ontwikkelen. Omdat ze nog geen cashflows boeken, staan de banken weigerachtig om hun kredieten toe te staan. De beurs of durfkapitalisten zijn de voornaamste kapitaalbron, naast subsidies of partnerships.

©Mediafin

Vaak geven biotechbedrijven via private plaatsingen aandelen uit. Dat kan tot 10 procent van het kapitaal zonder toestemming van de aandeelhouders. Het bedrijf krijgt vers geld binnen, maar de bestaande aandeelhouders zien hun belang verwateren. Soms gebeurt dat aan zeer lage koersen, wat nog nadeliger is voor de aandeelhouders. Vooral bedrijven in acute geldnood en met producten in een pril stadium moeten tegen bradeerprijzen aandelen uitgeven. Bedrijven met veel cash kunnen wachten tot hun koersen hoger zijn om bij te tanken. Voor een biotechbelegger is het dus belangrijk te weten hoelang het bedrijf verder kan met zijn cash. ‘Een biotechbedrijf trekt meestal een zestal maanden voor zijn geld op is naar de kapitaalmarkt’, stelt biotechanalist Michaël Vlemmix van KBC Securities. ‘Anders worden de risico’s te groot.’

Een overzicht in alfabetische volgorde.

Ablynx

Biotechbedrijven trekken meestal zes maanden voor hun geld op is naar de kapitaalmarkt.
Michael Vlemmix
Analist KBC Securities

Bij het Gentse bedrijf dat geneesmiddelen ontwikkelt op basis van antilichamen van lama’s viel vorige week een cheque van 15 miljoen euro van Merck in de bus. De multinational deed de mijlpaalbetaling o omdat Ablynx een ‘nanobody’ (antilichaam) in preklinische fase afwerkte. Die vormt de basis van klinische tests tegen osteoarthitis, een chronische gewrichtspijn. Indien het antilichaam binnen veel jaren tot een product leidt, kan Ablynx tot 120 miljoen ontvangen.

Dat illustreert de veelheid aan programma’s waaraan Ablynx werkt. Met 45 onderzoeksprogramma’s, waarvan 8 in de klinische fase, heeft Ablynx de breedste pijplijn in de sector. Het verst gevorderd is caplacizumab, een middel tegen de bloedziekte TTP. De resultaten van de laatste fase III staan in de tweede jaarhelft op het programma. De vele onderzoeken kosten vanzelfsprekend een smak geld, en Ablynx zoekt nog een partner voor zijn reumamiddel na het afhaken van AbbVie. Het bedrijf verwacht dit jaar 75 à 85 miljoen cash te verbranden - het meest na Galapagos - en had eind maart 209 miljoen op de bank. Dat is voldoende om het 30 maanden uit te zingen. Dit jaar verwachten we geen kapitaalronde.

Zowel Ablynx als Argen-x specialiseren zich in geneesmiddelen op basis van antilichamen van kameelachtigen. ©AFP

Argen-x

De beursgang van Argen-x op Nasdaq in mei was een voltreffer. Het bedrijf, dat zich net als Ablynx specialiseert in geneesmiddelen op basis van antilichamen van kameelachtigen, haalde 115 miljoen dollar op, meer dan gehoopt. Argen-x zit comfortabel en kan 46 maanden verder.

De producten zitten in een vroege fase, maar daar staat tegenover dat liefst zes programma’s lopen en dat Argen-x met de kruim van de farmawereld samenwerkingen heeft. De focus ligt op (bloed)kanker en auto-immuunziektes. Eind dit jaar verwachten analisten een belangrijke nieuwsstroom. Dan moet het technologisch platform bewijzen dat er productkandidaten uit kunnen voortkomen.

Asit Biotech

ASIT richt zich op allergiebestrijding, maar heeft het niet onder de markt. Uit recente onderzoeksdata naar een middel tegen reacties op huisstofmijt bleek dat het product wel veilig is maar geen verschillen toonde met een placebo. Een middel tegen graspollen in een fase III-onderzoek werkte bij 15 à 21 procent van de patiënten wel.

In januari kreeg ASIT nog 6 miljoen euro subsidies van de Waalse overheid. Het bedrijf kan dat goed gebruiken, want de kas is bijna leeg. Zonder nieuwe middelen kan ASIT minder dan een jaar verder.

Biocartis

Idylla van Biocartis.

Het Mechelse Biocartis is geen ontwikkelaar van geneesmiddelen, maar het heeft met Idylla een apparaat om snel diagnoses te stellen. Hoe meer van die minilabs Biocartis aan de man kan brengen, hoe meer cartridges of patronen, het bedrijf kan verkopen. ‘Biocartis moet dringend groter worden, en snel winstgevend worden’, zei voorzitter en grootaandeelhouder Rudi Mariën vorige maand. Deze week volgde een eerste fase van dat plan. Biocartis sloot een contract met een Brits nonprofitbedrijf dat een borstkankertest voor Idylla ontwikkelt in ruil voor een deel van de inkomsten. De nieuwe CEO Herman Verrelst moet de groeiversnelling waarmaken.

Biocartis heeft op middellange termijn extra financiering nodig.
Stéphanie Put
Analiste Degroof Petercam

In het eerste kwartaal zat de verkoop op schema. Biocartis verkocht 4,5 keer meer cartridges en kreeg toegang tot de Chinese markt. De kaspositie bedroeg eind maart 70 miljoen euro, terwijl in de eerste drie maanden 13,2 miljoen euro de deur uit ging. Het bedrijf beschikt ook over 25 miljoen euro aan kredietlijnen, wat voor de sector uitzonderlijk is. ‘Tegen eind 2017 verwachten we dat de kaspositie is geslonken tot 40 miljoen euro, wat een cashverbranding van 43,2 miljoen over heel het jaar betekent’, stelt analiste Stéphanie Put van Degroof Petercam. ‘Nieuwe financiering is op middellange termijn nodig.’

Bone Therapeutics

Bone Therapeutics is een van de minst opgevolgde biotechaandelen. De spin-off van de ULB ontwikkelt botvormende celtherapieproducten. Tussentijdse studieresultaten waren beloftevol, maar het is niet makkelijk patiënten voor de tests te vinden. ‘Een goed cashmanagement blijft een prioriteit’, meldde het bedrijf bij zijn update. ‘We verwachten dit jaar 15 miljoen euro te verbranden. We verwachten voldoende cash te hebben tot het tweede kwartaal van 2018.’ Hopelijk zijn enkele testresultaten die deze zomer op het programma staan bemoedigend. Wellicht volgt (snel) nadien een kapitaalverhoging.

Celyad

Het Waalse celtherapiebedrijf verwacht tot midden 2019 geen vers geld nodig te hebben. Het fiasco van het middel tegen hartfalen C-Cure is doorgespoeld, al is de hoop op een revival niet begraven. Het bedrijf werkt aan immunokankertherapie die zich in een vroege klinische testfase 1b bevindt. ‘Celyad heeft een solide cashpositie en boekt vooruitgang’, stelt Stéphanie Put.

Curetis

Het diagnosticabedrijf is een van de aandelen die het felst bokkensprongen maakt. Curetis is een Duits bedrijf, maar haalde geld op via Euronext Brussel en Amsterdam omdat daar de appetijt voor biotech groter is. Curetis is vergelijkbaar met Biocartis. Het toestel van de Duitsers heet Unyvero en richt zich op infecties. De verkoop gaat moeizaam. Eind maart waren 151 minilabs geïnstalleerd, amper negen meer dan eind 2016. Net als Biocartis rekent het bedrijf op de introductie in de VS om de verkoop een boost te geven.

Eind maart had Curetis 19,3 miljoen euro cash, maar het bedrijf nam ook een krediet van 10 miljoen euro. Maandelijks spendeert Curetis 1,2 miljoen. Het bedrijf bestudeert ‘alle strategische financieringsopties’, waaronder partnerships.

Galapagos

Galapagos-CEO Onno van de Stolpe. ©Thierry du Bois

Galapagos bezit met voorsprong de stevigste schatkist van de Belgische biotech. In april haalde het bedrijf nog 364 miljoen dollar (323 miljoen euro) op via zijn notering op Nasdaq, tegen 90 dollar per aandeel (79,80 euro). Niet dat Galapagos het geld nodig had, want topman Onno Van de Stolpe en zijn team beschikten voordien al over een reserve van 1 miljard euro. Galapagos maakte slim gebruik van zijn opgelopen beurskoers om bij te tanken.

De vette spaarboek geeft Galapagos een betere machtspositie om met partners te onderhandelen, terwijl er geld is om lopende onderzoeken te financieren en nieuwe op te starten. Maar ook overnames kunnen. Dit jaar verbruikt Galapagos naar eigen schatting 135 à 155 miljoen euro.

6 miljard
Het verkooppotentieel volgens analisten van het middel filgotinib van Galapagos.

Volgende week neemt Galapagos deel aan een reumacongres in Madrid. Daar stelt het bedrijf zeven resultaten voor van filgotinib, het nieuwste reumamiddel waaraan Gilead Sciences meewerkt. Sommige analisten schatten het verkooppotentieel van filgotinib op 6 miljard dollar per jaar. Er lopen niet alleen studies naar de werking van het middel tegen reuma, maar ook tegen de ziekte van Crohn (darmziekte) en dikkedarmontsteking.

Genkyotex

Voor beleggers die de biotechsector niet op de voet volgen, lijkt dit een nieuw bedrijf. Het is de opvolger van Genticel, dat zo goed als failliet was nadat zijn vaccin tegen baarmoederhalskanker niet bleek te werken. Genticel ‘fuseerde’ met het Zwitserse Genkyotex, maar in weze nam dat laatste het eerste over. Het nieuwe bedrijf heeft één product tegen bindweefselvorming in de lever (fibrose), dat van fase 1 naar 2 moet gaan. Het risico is torenhoog. ‘Genkyotex beschikte eind maart over 20 miljoen euro’, stelt Michaël Vlemmix. ‘Volgens het bedrijf voldoende om twee jaar toe te komen, maar dat lijkt lang.’ Omdat het vanaf nu om een Zwitsers bedrijf gaat, staakte KBC Securities de opvolging.

Kiadis Pharma

Kiadis Pharma diende eind april een aanvraag in bij het Europees geneesmiddelenagentschap voor de goedkeuring van ATIR-101, een middel tegen leukemie. Het celtherapiebedrijf verwacht pas na midden volgend jaar een antwoord. ‘De koers stond onder druk wegens het vertrek van de CEO, en omdat bleek dat bij een dubbele dosis van ATIR-101 een afweerreactie van het donorweefsel ontstond tegen het weefsel van de ontvanger’, stelt het blad De Belegger. ‘Dat zorgt voor twijfel op een moment dat de kaspositie niet royaal is.’ Kiadis heeft voor nog 10 maanden middelen.

MdXHealth

De prostaatkankertests van MdXHealth worden door steeds meer verzekeraars in de VS terugbetaald.

Dat ze in Herstal niet alleen wapens maken maar ook andere baanbrekende technologie ontwikkelen, bewijst MdXHealth. Het bedrijf is het jongste jaar veel in het nieuws geweest. Zijn prostaatkankertests worden door steeds meer verzekeraars in de VS terugbetaald. Ze kunnen dure en gevaarlijke biopsieën vermijden. In tegenstelling tot vele anderen boekt MdXHealth aanzienlijke inkomsten. In de eerste vier maanden testte het bedrijf 8.000 patiënten, een stijging met een kwart maar iets beneden de prognose. Voor 2017 voorspelt MdXHealth een omzetgroei tot 75 procent. Het aandeel is wat teruggevallen, ook al kochten insiders als Rudi Mariën grote pakketten.

MdXHealth had eind april een comfortabele 35,1 miljoen dollar (31,2 miljoen euro). Dat is mee te danken aan een afkoopsom van Exact Sciences voor het gebruik van technologie. Door de stijgende omzet en commerciële inspanningen is het cashverloop moeilijk in te schatten. Op basis van de eerste vier maanden gaan we uit van een cashverbranding met 2 miljoen dollar per maand dit jaar.

Mithra

Het Luikse bedrijf dat zich specialiseert in producten voor de vrouw heeft vorig jaar zijn uitgavenbudget fors opgetrokken. Er kwam een nieuwe fabriek en de onderzoekskosten gingen gevoelig naar boven tot 34 miljoen euro. Dat leidde tot een ‘cashdrain’ van 51 miljoen. Voor dit jaar mikken analisten op een gelijkaardig cashverbruik. De spaarboek stond eind vorig jaar op 45,7 miljoen euro, onder de prognose van 60 miljoen van ING, waardoor Matthias Maenhaut zijn advies verlaagde van ‘kopen’ naar ‘houden’. ‘Mithra is een twijfelgeval. Of het dit jaar nog geld moet ophalen, hangt af van de cashflow die de generische producten opbrengen’, stelt Vlemmix. Mithra is marktleider in ons land voor orale contraceptiva.

Thrombogenics

Dankzij zijn status uit het verleden beschikte het voormalige Bel20-lid eind maart over 73 miljoen euro cash. Het spaarboekje vertegenwoordigt meer dan de helft van de beurswaarde. Na de commerciële mislukking van het oogmedicijn Jetrea heeft Thrombogenics nog drie producten voor oogziektes in een vroege fase. Groot nieuws moet u dit jaar niet verwachten, maar de cash volstaat ruimschoots om de onderzoeken verder te zetten.

Tigenix

Eduardo Bravo van Tigenix. ©wim kempenaers (wkb)

In tegenstelling tot bij Argen-x was de beursintroductie van Tigenix op Nasdaq geen succes. Het bedrijf haalde 34 miljoen euro op, minder dan verwacht. Tigenix heeft een product tegen anale fistels dat in de laatste fase voor goedkeuring zit. Indien Tigenix in het najaar het Europese fiat krijgt, betaalt de Japanse partner Takeda een successom van 15 miljoen euro. De resultaten waren beloftevol. Patiënten waren volgens CEO Eduardo Bravo zelfs bereid te verhuizen om aan de test mee te doen, aangezien de ziekte erg pijnlijk is. Eerder betaalde Takeda 25 miljoen euro voor de commercialisatie buiten de VS. Tigenix kan nog zeker twee jaar verder.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud