Advertentie

China crasht weer

Groene cijfers wijzen op dalende koersen in China ©© Imaginechina/Corbis

Beleggers dumpten opnieuw massaal Chinese aandelen. De aanhoudende vrees voor een verzwakking van de economie, maar ook enkele technische beurselementen zouden de nieuwe daling verklaren.

De Composite Index van Sjanghai, de belangrijkste beurs op het Chinese vasteland, is deze ochtend (onze tijd) geëindigd met een verlies van 6,2 procent op 3.748 punten. Dat is de grootste daling op één dag sinds eind juli. De kleinere Shenzhen Composite zakte met 6,6 procent.

Beleggers vrezen dat de overheid weer terughoudender wordt met maatregelen om de economie te stimuleren nu de huizenprijzen voor de derde maand op rij stijgen. De focus van de autoriteiten zou door de ramp in Tianjin bovendien verschuiven van economische stimuli naar anti-corruptiemaatregelen, vrezen sommigen.

Market talks suggest #TianjinBlast will hv negative impact on China economic growth; Gov will focus more on anti-corruption than econ growth— George Chen (@george_chen) August 18, 2015

Technische oorzaken

Meer dan 500 aandelen zakken met 10 procent, de maximaal toegelaten daling door de beursautoriteiten. Volgens waarnemers komt dat doordat tal van makelaars hun shortsellingactiviteiten hervat hebben. De regels voor shortselling werden begin deze maand verstrengd. De overheid hield shorters deels verantwoordelijk voor de forse koersdalingen van twee weken geleden.

De aankondiging van de regelgever vrijdag dat de China Securities Finance Corporation (CSF), het agentschap dat de aandelenprijzen moet ondersteunen, zijn aankopen zal terugschroeven naarmate de volatiliteit uit de markten verdwijnt, helpt ook niet echt om de beurzen te ondersteunen. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud