Advertentie

Chinese industrie in drie jaar niet zo zwak

Een arbeidster in een textielfabriek in Huaibei, in de provincie Anhui. ©© Zhengyi Xie/Cpressphoto/Corbis

De dalende output van de Chinese fabrieken bevestigt dat 's werelds tweede grootste economie vertraagt. De Europese beurzen gaan met ruim 2 procent onderuit.

Nadat de rust min of meer was teruggekeerd op de Chinese beurzen - en daardoor ook op de westerse aandelenmarkten - bevestigt de zogenaamde Purchasing Managers' Index (PMI) dat de Chinese economie wel degelijk slabakt.

De PMI meet de industriële activiteit van een land, zeg maar hoe veel of weinig producten de fabrieken produceren. Een lage(re) activiteit wijst op een vertraging van de economie van een land.

Van de 2.800 beursgenoteerde Chinese bedrijven (in Shanghai en Shenzen) slikten er 440 (16%) een verlies in de eerste helft van 2015.

Volgens de Japanse krant Nikkei Asian Review is dat een record. Vorig jaar leden 362 bedrijven verlies.

Het zijn vooral bedrijven uit de zware industrie die verlies lijden. Zij kampen met een overcapaciteit van onder meer staal en steenkool.

Die overmatige stocks zijn de naweeën van de 4.000 miljard yuan (bijna 560 miljard euro) die de Chinese overheid in de economie pompte om de globale financiële crisis van 2008 te counteren. Maar ondertussen vertraagt de Chinese economie en slagen de bedrijven er niet in zich aan dat tragere ritme aan te passen.

Zo rapporteerde Chongqing Iron and Steel een halfjaarverlies van omgerekend 307 miljoen euro. Om zijn cash flow op peil te houden kreeg het bedrijf 42 miljoen euro toegestopt van de moedergroep die in handen is van de staat. Die moeder heeft het voorbije jaar al 350 miljoen euro aan noodhulp uitgekeerd.

Zoomlion Heavy Industry Science, China's grootste producent van bouwmachines, slikte in de eerste zes maanden van 2015, zijn eerste verlies sinds de beursgang 15 jaar geleden.

Ook de autobouwers hebben het niet onder de markt. Ze lijden dan wel geen verlies, maar hun winsten nemen af. Zo steeg de nettowinst van SAIC Motor met slechts 4 procent, terwijl er vorig jaar nog een groei van 18 procent was. De beoogde omzetgroei van 10 procent wordt een uitdaging. SAIC zegt dat de groei van de Chinese automarkt lijdt onder de algemeen vertragende economie in het land.

In China zakte de index - de officiële die wordt gemeten door de Chinese overheid - in augustus van 50 tot 49,7. Dat is niet alleen het laagste niveau in drie jaar, een cijfer onder 50 wijst op niet minder dan een krimpende activiteit. Eerder gaf de PMI-index die wordt gemeten door het onderzoeksbureau Markit en de Chinese mediagroep Caixin ook al aan dat de fabrieken op een lager pitje draaien.

De vijf renteverlagingen die de Chinese overheid sinds november doorvoerde, wegen dus te licht voor een industrie die kampt met overcapaciteit en dalende prijzen.

De macro-economische tegenvaller doet beleggers andermaal schrikken. Op de Chinese beurzen zakten de indexen 1 tot meer dan 4 procent. En ook in de rest van Azië stonden de aandelenmarkten weer onder druk, zo verloor Tokio bijna 4 procent .

Europa

De Europese beurzen zakken 2 tot 3 procent. Dat is al bij al een vrij gelaten reactie; de voorbije weken incasseerden de aandelen wereldwijd forsere klappen door de vrees dat de Chinese economie vertraagt. In China ging de voorbije maanden 40 procent van de beurswaarde in rook op.

De Chinese autoriteiten probeerden de beurscrisis in te dammen door de yuan te devalueren en staatsfondsen aandelen te laten kopen. Maar die interventies blijken een maat voor niets nu de reële economie de beurs lijkt in te halen. Al blijven de beursverliezen in China wel relatief beperkt. De voorbije weken doken de indexen meer dan eens 7 à 8 procent omlaag.

Nieuwe interventie

Dat Shenzhen vandaag 'maar' 4 procent verliest, is deels te danken aan de jongste aankondiging van de overheid afgelopen nacht. Ze gaat beursgenoteerde bedrijven aanmoedigen om fusies en overnames te doen, eigen aandelen in te kopen en hogere dividenden uit te keren. 'Dit moet de beurswaardes helpen opkrikken en de kapitaalmarkten stabiliseren en gezond doen groeien', stelt de Chinese beurswaakhond.

De aankondiging mist zijn effect niet op heel wat steraandelen. Zo wint oliereus PetroChina 3 procent. China Construction Bank en Commercial Bank of China schieten met 6 à 7 procent omhoog.

7 procent

Beijing mikt dit jaar op een groei van 7 procent. Dat is voor het groeiland de kleinste vooruitgang in 25 jaar. Vorig jaar groeide China met 7,4 procent.

Menig econoom denkt overigens dat de reële marktgroei lang geen 7 procent is. En wel omdat zowel de binnenlandse consumptie als de export afkoelt, de fabrieken met overcapaciteit kampen en de lokale overheden zware schulden torsen. Dat alles doet de bedrijven hun investeringen afremmen. 

De vrees dat het menens is in China werd midden augustus flink aangewakkerd door de verrassende devaluatie van de yuan. Volgens het persagentschap Reuters hebben staatsbanken, in opdracht van de Chinese centrale bank, afgelopen nacht dollars verkocht om speculatie tegen de yuan te ontmoedigen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud