Connect haalt 4,9 miljoen op

Connect maakt onder meer printplaten. ©Dominic Verhulst/dotch.be

De fabrikant van printplaten en elektrische kabels wordt naast zijn referentieaandeelhouders Huub Baren en QuaeroQ ook geruggensteund door de investeringsmaatschappij LRM en institutionele beleggers.

De slabakkende economie hakte de voorbije jaren zwaar in op Connect. Vorig jaar leed de onderaannemer van reuzen als Alstom, ASML en Atlas Copco een nettoverlies van 7 miljoen euro, in 2014 dook het resultaat 4,6 miljoen in het rood.

©Connect Group

Om het eigen vermogen - dat de jongste twee boekjaar door de verliezen met 11,6 miljoen kromp - aan te sterken, lanceerde Connect een kapitaalverhoging, tegen 0,30 euro per aandeel. Vijf bestaande aandelen gaven recht op acht nieuwe aandelen. Van de bijna 16,5 miljoen nieuwe aandelen verdelen de referentieaandeelhouders Huub Baren (co-oprichter van voorloper IPTE) en QuaeroQ (investeringsmaatschappij van bouwgroep Matexi) er zowat 11 miljoen onder elkaar. Zij versterken beide hun belang boven 30 procent.

De overige 5 miljoen stuks kwamen bij kleine en grote beleggers terecht. Waaronder verrassend genoeg ook LRM voor meer dan 2 miljoen aandelen. De Limburgse investeringsmaatschappij liet vorige maand nog zijn belang in Connect zakken tot 12,3 procent door 600.000 aandelen te verkopen aan Huub Baren - tegen 0,70 euro per stuk of meer dan het dubbele van de prijs bij de kapitaalverhoging. Bij LRM is niemand bereikbaar voor commentaar. Met de nieuwe investering stijgt LRM's participatie tot 12,35 procent.

De operatie levert Connect 4,9 miljoen euro vers geld op. Daarmee zal het bedrijf zijn rendabiliteit en werkkapitaal opkrikken om het vertrouwen van klanten te versterken. Leveranciers zullen contant worden betaald ten einde leverancierskortingen te bekomen. Van zijn banken verkreeg Connect 18 maanden uitstel van aflossing van zijn langetermijnschulden.

Morrende aandeelhouders

Op de algemene vergadering gaf interim-CEO Flor Peersman, tevens operationeel directeur van het bedrijf, dat 2016 goed is ingezet, maar dat dit jaar het verlies van ASML in rekening moet worden gebracht. De Nederlandse halfgeleiderreus was vorig jaar goed voor een omzet van 12 miljoen euro - op een totaal van 113 miljoen. Dit jaar valt het bedrag terug tot 7 miljoen euro, om in 2017 volledig uit te doven. 'ASML haakt af omdat we niet op alle continenten aanwezig zijn en een omzet hebben van minder dan 200 miljoen', zei Peersman.

Peersman laat vanaf maandag de leiding van het bedrijf over aan Jeroen Tuik, een Nederlander die tien jaar actief was bij Connects concurrenten Benchmark en Pemstar. Een aandeelhouder vroeg hem naar zijn plan om van Connect weer een succes te maken. Tuik: 'Ik begin pas maandag, ik kan nog geen cijfers geven, ik heb nog niet alle details kunnen bekijken. Stel me die vraag over een jaar opnieuw, en dan zal ik uitgebreid antwoorden', zei de nieuwe CEO die dinsdagochtend vier uur reed over het traject van het besneeuwde Enschede naar Connects hoofdkwartier in Kampenhout. De vraagsteller toonde zich niet tevreden met dat antwoord.

Huub Baren heeft 31,5 procent van Connect Group in handen. ©Dominic Verhulst/dotch.be

Een andere kleine aandeelhouder opperde dat Connect misschien wel eigen producten nodig had om zijn marktaandeel te vergroten. Interim-CEO Peersman: 'De ontwikkeling van producten hebben we stopgezet en uitbesteed aan een derde partij. Eigen ontwikkeling vergt te veel middelen en het resultaat is onzeker.'

Daarom nestelt Connect zich nu in de rol van onderaannemer van de grote engineeringbedrijven als Alstom en Atos Worldline. Huub Baren (foto), bestuurder en grootste aandeelhouder (31,5%): 'Onze kennis en kunde ligt in 'productieontwikkeling', het efficiënter maken van een productie, en niet in productontwikkeling.'

Onder druk van de dalende vraag naar elektronica zette Connect de tering naar de nering. In België (Poperinge) en Nederland werden 99 mensen afgedankt. En de reorganisatie gaat ook dit jaar door: in Nederland en Duitsland verdwijnen 63 banen tot een totaal van 1.480. Het zwaartepunt van de productie verschoof enkele jaren geleden al naar lageloonlanden Roemenië (993 werknemers) en Tsjechië (161 werknemers).

In Roemenië moet Connect mogelijk uitbreiden nu de Franse spoor- en elektriciteitsgroep Alstom het Roemeense fabriek heeft uitgekozen als zijn speerpunt voor zijn klanten in Oost-Europa. Connects raad van bestuur heeft gekozen om te focussen om grote klanten als Alstom, en besliste fors te snoeien in een klantenbestand van  honderden kleine kmo's. Vandaag brengt Alstom 25 miljoen euro in het laatje, de komende jaren moet dat 30 à 50 miljoen euro worden.

Commissaris Dirk Cleymans van Deloitte Bedrijfsrevisoren stelde de aandeelhouders gerust met een ondertekening van het jaarverslag zonder voorbehoud. 'Connect heeft vorig jaar zwaar gesaneerd, en dat zal de komende jaren tot uiting komen. Daarnaast is er 4,9 miljoen euro vers geld en maakte het bedrijf afspraken met zijn bankiers. Dat alles doet ons geloven in de continuïteit van het bedrijf', besloot Cleymans.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud